Zelfstandig fotograaf worden

Fotograferen is je hobby en je verdient er geld mee. Je denkt erover de stap te zetten naar professioneel fotograaf. Dan moet je een aantal zaken regelen. Hoe zit het met auteurs- en portretrecht? En mag je zomaar een drone gebruiken? Lees waar je mee te maken krijgt als je voor jezelf begint als fotograaf.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Aantal fotografen

In het KVK Handelsregister stonden 42.436 fotografen ingeschreven in 2023. Het aantal zelfstandig fotografen blijft groeien. Jaarlijks komen er zo’n 2.500 bij.

Uurtarief

Je uurtarief als fotograaf bepalen is een belangrijke stap. Je uurtarief is een belangrijk onderdeel van het wel of niet slagen van je bedrijf. En het kan voor je klanten een reden zijn wel om jou wel of niet de opdracht te geven.

Wat voor jou het juiste uurtarief is, hangt af van je ervaring, naamsbekendheid, zakelijke kosten, belastingen, gewenste inkomen en aantal opdrachten. Werk je voor een zakelijke of particuliere klant? Vooral voor particuliere klanten is het aan te raden om een totaalprijs te maken inclusief btw, reiskosten en reistijd.

Btw-tarieven

Als fotograaf heb je te maken met verschillende btw-tarieven. Schiet je foto's voor een klant en lever je deze gedrukt of digitaal op? Dan heb je te maken met het hoge btw-tarief van 21%. Maak je foto's voor een klant en lever je deze op in de vorm van een fotoalbum? Dan heb je te maken het lage btw-tarief van 9%.

Wetten en regels

De belangrijkste wetten en regels waar je als fotograaf rekening mee moet houden zijn:

Auteursrecht

Als maker van een foto heb je automatisch auteursrecht op al je foto’s. Dit betekent dat jij beslist wat er met een foto gebeurt. Je moet iemand toestemming geven om een foto van jou te mogen gebruiken. 

Portretrecht

Portretrecht houdt in dat je een foto alleen mag publiceren met toestemming van de persoon die op de foto staat. Bij het maken van een foto is het handig om een overeenkomst op te stellen waarin je het portretrecht opneemt.

Fotograferen met drone

Je kunt een drone gebruiken om vanuit de lucht te fotograferen, maar hiervoor geldt een aantal regels. Bijvoorbeeld waar je wel en niet mag vliegen en of je een vliegbewijs nodig hebt. Daarnaast moet je je inschrijven in het Europese droneregister.

Suzan Alberts over ondernemerschap

AVG

In de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat welke verplichtingen je hebt bij het verwerken van persoonsgegevens. Dit zijn bijvoorbeeld naam, adresgegevens en telefoonnummers van je klanten, maar ook foto’s van klanten.

Een klant kan vragen om deze gegevens in te zien. Zet dit in een privacy verklaring die je naar je klant kunt sturen. Dit is belangrijk, want als fotograaf kun je je klanten aanbieden hun foto's  voor een bepaalde termijn te bewaren. Dit doe je op een veilige plek, bijvoorbeeld een harde schijf. Mocht je klant de opgeleverde foto's kwijtraken, dan heb jij een backup. Daarnaast kan een klant toestemming voor het gebruik van diens gegevens intrekken. Maak je foto’s voor journalistieke doelen? De regels van de AVG gelden dan vaak niet.

Brancheorganisaties

Als fotograaf werk je vaak alleen. Door je aan te sluiten bij een branchevereniging, ben je onderdeel van een groter geheel. Je hebt dan toegang tot bijvoorbeeld kennis, juridisch advies, belastingtips en verzekeringen voor leden. Sommige brancheorganisaties organiseren ook fotowedstrijden.

In Nederland zijn deze brancheorganisaties actief:

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als startend fotograaf ook te maken met:.