Ontbinden/uitschrijven van een vof, maatschap, cv of rederij

Wil je met een vennootschap onder firma (vof), maatschap, commanditaire vennootschap (cv) of rederij stoppen en deze uitschrijven? Volg dan deze stappen.

1. Check de gevolgen

Let op: het opheffen en uitschrijven van de vof, maatschap, cv of rederij kan gevolgen hebben voor onder andere je bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen. Je kunt dan bijvoorbeeld niet meer bij je zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van deze instanties wat de gevolgen zijn van je uitschrijving.

Ben je van plan financiële ondersteuning aan te vragen bij je gemeente? Dan kan een voorwaarde zijn dat je nog ingeschreven staat in het Handelsregister. Check ook dit voordat je de onderneming uitschrijft bij KVK.

2. Download het formulier

Download formulier 17a: Ontbinding vof, cv, maatschap of rederij

3. Formulier invullen en opsturen

Vul het volledige formulier 17a in. Let bij punt 3.1 op dat alle (beherend) vennoten, maten of leden van de rederij voor akkoord tekenen.

Stuur het formulier, met een kopie van het geldige legitimatiebewijs van degene die het formulier heeft ondertekend, naar een van de postadressen van KVK.

Meer informatie

Als je stopt met je onderneming, moet je een aantal zaken regelen. Je vindt ze in de Checklist bedrijf stoppen. En in het stappenplan bedrijf stoppen op Ondernemersplein.nl lees je handige tips. Of lees meer over hoe je je belastingzaken afsluit als je onderneming opheft.