Veilig videobellen doe je zo

Voor veel ondernemers is videobellen niet meer weg te denken. We zijn sinds een paar jaar helemaal gewend aan videocalls. Maar hoe veilig zijn je data en die van je klanten tijdens zo’n digitaal gesprek? Waar moet je als ondernemer op letten bij het kiezen van een app? Deze vijf tips helpen je veiliger te videobellen.

Bescherm je bedrijf

In onze e-mailserie lees je hoe je omgaat met digitale risico’s.

Abonneer je nu

1. Geschikte app kiezen

Over het algemeen geldt: hoe gevoeliger de informatie die je via het scherm bespreekt, hoe belangrijker het is dat de app die je gebruikt voor videobellen goed beveiligd is. Ga dus na welke informatie je tijdens videogesprekken deelt en kies op basis daarvan een geschikte app. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een keuzehulpgemaakt die de meest gebruikte videobelapps vergelijkt.

Gesprekken versleutelen

Deel jij tijdens gesprekken gevoelige data, zoals privégegevens van klanten? Let er dan bijvoorbeeld op dat je een app gebruikt die gesprekken versleutelt. Dat is extra veilig, want zo kan niemand meeluisteren. Goed om te weten: bij een vergadering met veel deelnemers is volledige versleuteling, of end-to-end encryption, soms nog niet mogelijk.

2. Controleer gratis diensten

Een gratis dienst voor videobellen is niet per se onveilig. Maar je betaalt vaak toch een prijs, ook al is die niet uitgedrukt in geld. Veel gratis diensten maken van jouw gegevens hun inkomstenbron. Ze gebruiken de gegevens over je gesprekken of de inhoud van de gesprekken zelf, om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Er zijn uitzonderingen, zoals de non-profit diensten Signal en Jitsi Meet. Deze zijn gratis en zonder reclame.

3. Koop videobeldienst

Als je het kunt, is het de moeite waard om te investeren in een betaalde dienst voor videobellen. De beveiliging en versleuteling van betaalde diensten zijn over het algemeen goed geregeld. De aanbieder kan winst maken zonder je gegevens te gebruiken. Maar let op, dit betekent niet altijd dat betaalde diensten niets met je gegevens doen. Van een bedrijf als Microsoft, dat bijvoorbeeld de app Microsoft Teams aanbiedt, is bekend dat het tóch gegevens van gebruikers verzamelt. Lukt een betaalde dienst niet? Sommige betaalde diensten bieden ook een gratis versie aan.

Welke app je ook kiest, deel via het scherm nooit je diepste geheimen.

4. Lees de privacy overeenkomst

Lees voordat je een app voor videobellen installeert de privacy overeenkomst. Daarin staat wat de app doet met je gegevens, en of de dienst bijvoorbeeld gebruikmaakt van versleuteling. De Autoriteit Persoonsgegevens controleerdein 2020 verschillende diensten voor videobellen op privacy.

5. Maak afspraken met gesprekspartners

Als het op veiligheid aankomt, is de mens een zwakke schakel. Maak daarom altijd afspraken met je gesprekspartners. Welke dienst gaan jullie gebruiken? Is het mogelijk om het gesprek te beveiligen met een wachtwoord? Dat is een goed idee. Op die manier kunnen ongenode gasten niet zomaar aansluiten. Verstuur het wachtwoord niet in dezelfde e-mail als de uitnodiging voor het gesprek, maar bijvoorbeeld via een sms. Spreek ook af dat je een gesprek niet zonder expliciete toestemming van de deelnemers opneemt. En welke app je ook kiest, deel via het scherm nooit je diepste geheimen.