Wat is killware en moet je ervan wakker liggen?

Je hoort en leest vaak over cyberaanvallen met malware en ransomware. Daar is nu een nieuwe '-ware' bijgekomen: killware. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat deze nieuwe cyberdreiging voor 2025 haar eerste dodelijke slachtoffers maakt. Maar wat is killware precies en moeten ondernemers ervan wakker liggen?

Wat is killware?

Killware is een vorm van malware waarbij de cybercrimineel zo veel mogelijk fysieke schade wil aanrichten, mogelijk met dodelijke gevolgen. Het is dus van een heel andere orde dan de malware die we kennen. Bij ransomware bijvoorbeeld, een type malware, perst de cybercrimineel je af voor geld door je bestanden te gijzelen.

Kritieke infrastructuur

Een cyberterrorist die zo veel mogelijk schade en slachtoffers wil maken, richt zich niet specifiek op jouw bedrijf maar op kritieke infrastructuur. Denk aan ziekenhuizen, banken, openbaar vervoer, waterkeringen en drinkwatervoorzieningen. De dreiging van killware raakt ons dus allemaal en het is van groot belang dat de cybersecurity van kritieke infrastructuur op orde is. Daar heb je als zzp’er of mkb’er echter geen invloed op.

Voorkom cyberaanvallen

Waar je wel invloed op hebt, is de cybersecurity van je eigen bedrijf. De kans dat een cyberaanval met bijvoorbeeld ransomware je bedrijf treft, is momenteel veel groter dan dat ons land te maken krijgt met killware. Dat is wel iets om wakker van te liggen. Zorg er dus voor dat je digitale veiligheid altijd op orde is en voorkom hiermee cyberaanvallen op je bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld deze checklist.

Heb jij ook een cybervraag? Stel hem aan ons via kvk.cyber@kvk.nl.