Wat kun je doen tegen ransomware? 6 tips

Er gaat geen week voorbij zonder nieuws over ransomware-aanvallen. Ook als klein bedrijf ben je kwetsbaar voor zo’n aanval. Goed nieuws: je kunt actie ondernemen om jezelf te beschermen.

Bad Rabbit, Spider, GoldenEye: ze klinken als spannende actiefilms, maar het zijn gevaarlijke softwareprogramma’s, bedoeld om geld van bedrijven te stelen. We hebben het over ransomware. Goed nieuws: volgens het Britse securitybedrijf Sophos zijn in januari en februari 2021 minder organisaties aangevallen met ransomware dan een jaar eerder: 37% in plaats van 51%. Slecht nieuws: de financiële schade door een ransomware-aanval verdubbelde wereldwijd. Gemiddeld is de schade door een aanval zo’n 1,5 miljoen euro.

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software, of malware, die computers en bestanden gijzelt. Vandaar de Nederlandse naam ‘gijzelsoftware’. Criminelen blokkeren of versleutelen je computers, bestanden, of soms zelfs hele netwerken, en geven die pas weer vrij als je losgeld betaalt. Volgens experts is dubbele versleuteling in opkomst: de ransomware versleutelt je data dan niet één keer, maar twee keer. Voor beide sleutels moet je betalen.

Bestanden gegijzeld

Een aanval kan op meerdere manieren verlopen. Via links, via bijlages in e-mail, advertenties, maar ook via gerichte aanvallen op servers proberen criminelen hun schadelijke software een systeem binnen te loodsen. Is de ransomware eenmaal binnen, dan kan deze zichzelf verspreiden. De software blokkeert dan de toegang tot je computer of netwerk, of versleutelt bestanden. In een pop-up eisen de criminelen betaling, vaak in bitcoin of een andere cryptovaluta.

Aangevallen, wat nu?

Wat moet je doen als je bent aangevallen? Neem altijd contact op met je IT-beheerder, als je die hebt. Verder kun je het volgende doen:

Onderzoek om welke ransomware het gaat

Van oudere software is soms de decryptiesleutel bekend, waarmee je je bestanden weer ontsleutelt. Dit controleer je op nomoreransom.org, een internationaal samenwerkingsverband tussen beveiligingsbedrijven en politie. Ransomware verwijderen is een vak apart, dus het is slim om daarbij hulp in te roepen van een expert.

Betaal geen losgeld

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Soms hebben bedrijven geen andere optie. In januari en februari 2021 betaalde 32% van organisaties wereldwijd losgeld na een aanval met schadelijke software. Vaak is het een verzekeraar die het losgeld betaalt. Toch is betalen niet de oplossing voor het probleem. Op die manier heeft de crimineel succes en zal die doorgaan met dit soort aanvallen. De Nederlandse politie adviseert dan ook bij een ransomware-aanval: betaal niet. Doe wel aangifte en meld de aanval ook bij de Fraudehelpdesk.

Beveiliging tegen ransomware

Het is natuurlijk beter om cybercriminelen een stap voor te blijven. Dit kun je als ondernemer doen tegen gijzelsoftware:

Investeer in back-ups

Een back-up is een goede maatregel, vooral als je deze op een externe plek bewaart. Zo hoef je niet te overwegen om losgeld te betalen voor je gegevens. Uit het eerder genoemde onderzoek van Sophos bleek dat wereldwijd 57% van aangevallen organisaties hun data uiteindelijk terugkregen via hun eigen back-ups.

Zorg voor goede antivirusprogramma’s

Het is een open deur, maar alleen met goede virusscanners die ook ransomware herkennen, ben je goed beschermd. Van de Nederlandse bedrijven die begin 2020 werden aangevallen, wist bijna een kwart de aanval tegen te houden met antivirussoftware voordat er bestanden waren versleuteld.

Update je software

Cybercriminelen gebruiken zwakke plekken in software om je systeem met ransomware binnen te dringen. Zorg dat je kwetsbaarheden op tijd repareert, en update dus altijd de software die je gebruikt.

Blijf opletten!

Experts waarschuwen: mensen zijn een zwakke schakel in de beveiliging van data. Op een link is zo geklikt, een bijlage is zo geopend: wees daar dus voorzichtig mee. Wantrouw mails van onbekenden, en zorg ook dat eventuele medewerkers geen privémail ontvangen via het zakelijke mailadres.

Je staat er niet alleen voor

  • De Fraudehelpdesk kan je bij een aanval adviseren en eventueel doorverwijzen.
  • Het Digital Trust Center (DTC), opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft je meer uitleg over wat je kunt doen als je computersysteem door software gegijzeld is.
  • Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), opgericht door het ministerie van Justitie en Veiligheid, bestrijdt cybercrime in Nederland. Het NCSC publiceert regelmatig over het voorkomen van cybercrime, in 2020 bijvoorbeeld over securitytesten.

Is jouw bedrijf getroffen door ransomware? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.

Hackhelpdesk

Ben je gehackt of denk je dat je gehackt bent? Op Hackhelpdesk.nl vind je een stappenplan en praktische oplossingen waarmee je verdere schade voorkomt.

Een cyberaanval op je bedrijf voorkomen, hoe doe je dat?

Ontdek wat de risico's zijn van digitaal ondernemen en hoe je dit veilig aanpakt met Wegwijzer Cybersecurity.