Certificaat verplicht bij werk aan cv-ketel of gashaard

Werkt je bedrijf aan gasverbrandingsinstallaties? Dan moet je een CO-certificaat hebben om dit werk te blijven doen. De overheid wil daarmee het aantal vergiftigingen met koolmonoxide beperken.

CO-certificaat verplicht

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven installatie, onderhoud en reparatie uitvoeren aan cv-ketel, geiser, gashaard, gaskachel en rookgasafvoer: de ‘gasketelwet’. Servicemonteurs van die bedrijven moeten een bewijs van vakmanschap hebben. Opdrachtgevers mogen alleen nog maar een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Houd er rekening mee dat een opdrachtgever kan vragen naar het certificaat.

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. Jaarlijks zijn er tien tot twintig doden en meer dan tweehonderd ziekenhuisopnames door koolmonoxidevergiftiging. Met de ‘gasketelwet’ wil de overheid het aantal slachtoffers beperken.

Stappenplan CO-certificering

Brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een stappenplan gemaakt voor het behalen van een CO-certificaat. In vijf stappen vraag je de certificering aan:

  1. Bepaal welk CO-certificaat past bij jouw bedrijf: InstallQ BRL 6000-25, KIWA BRL K25000 of een koepelcertificering. Alle monteurs die aan gasinstallaties werken moeten een bewijs van vakmanschap halen. Daarvoor moeten ze een theorie- en praktijkexamen afleggen.
  2. Vul het Kwaliteitshandboek CO-certificering in dat voor jouw bedrijf van toepassing is.
  3. Vraag de gekozen certificering aan. Dat doe je door je aan te melden bij één van de vijf Certificerende Instellinngen (CI). Een CI geeft certificaten of keurmerken af en controleert regelmatig of je nog aan de eisen voldoet die bij het certificaat horen.
  4. Zorg dat de kwaliteit van je werk altijd voldoet aan de eisen van het certificaat.
  5. Informeer je klanten over je CO-Certificaat. Zo laat je zien dat je veilig aan gastoestellen werkt.

Register gasverbrandingsinstallaties

Klanten kunnen controleren of je bent gecertificeerd in het openbaar register gasverbrandingsinstallaties. Daarin staan de installatiebedrijven die werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties mogen uitvoeren.

Handhaving

Gemeenten zorgen voor de handhaving. Werkt een niet-gecertificeerd bedrijf toch aan een gasverbrandingsinstallatie, dan kan een gemeente het bedrijf een boete geven.

De gemeente kan ook een boete geven aan een persoon of organisatie die de opdracht tot het uitvoeren van het werk aan een niet-gecertificeerd bedrijf heeft gegeven.