Mag je een auto verkopen aan een verstandelijk beperkte?

Je mag aan iedereen ouder dan 17 jaar bijvoorbeeld een sportauto of sigaretten verkopen, ook aan iemand met een verstandelijk beperking. Toch is de koop terug te draaien als iemand onder curatele of bewind staat, of als de wil ontbrak.

Bewind, curatele of wilsontbreken

Een persoon met een geestelijke handicap die niet goed voor zichzelf kan zorgen, kan onder curatele of bewind staan. Voor iedere aankoop van een product of dienst, moet de bewindvoerder of curator dan van tevoren toestemming geven. Als die goedkeuring ontbreekt, is de koop van bijvoorbeeld een sportauto terug te draaien.

Maar ook als iemand met een verstandelijke beperking niet onder curatele of bewind staat, is een aankoop terug te draaien. De koper moet dan aantonen dat die de auto of sigaretten helemaal niet wilde aanschaffen. Zoiets kan voorkomen als iemand bijvoorbeeld leidt aan een stoornis, dronken is of een geestelijke handicap heeft.

De kans is klein dat iemand de aanschaf van sigaretten wil terugdraaien. Maar bij een auto zal dat sneller gebeuren omdat de financiële gevolgen groter zijn.

Problemen voorkomen 

Je kan twee dingen doen om te voorkomen dat een koop wordt teruggedraaid.  Als je twijfelt of iemand wel in staat is de juiste keuze te maken, kun je een product of dienst ook niet verkopen.

Daarnaast kun je opzoeken of je klant onder bewind of curatele staat in het CCBR (Centraal Curatele- en Bewindregister).
 

0