Tabak verkopen aan klant met verstandelijke beperking, mag dat?

Je mag aan iedereen van 18 jaar of ouder bijvoorbeeld een sportauto of sigaretten verkopen. Ook aan iemand met een verstandelijke beperking. Toch is de koop terug te draaien als iemand onder curatele of bewind staat, of het product eigenlijk helemaal niet wilde hebben.

Bewind, curatele of 'toch niet willen'

Een persoon met een geestelijke handicap die niet goed voor zichzelf kan zorgen, kan onder curatele of bewind staan. Voor iedere aankoop van een product of dienst, moet de bewindvoerder of curator dan vooraf toestemming geven. Als die geen goedkeuring heeft gegeven, is de koop van bijvoorbeeld een sportauto terug te draaien.

Maar ook iemand die niet onder curatele of bewind staat, kan een overeenkomst terugdraaien. De koper moet dan bewijzen dat die de auto of sigaretten helemaal niet wilde aanschaffen. Zoiets kan voorkomen als iemand bijvoorbeeld leidt aan een stoornis, dronken was of een geestelijke handicap heeft.

De kans is klein dat iemand de aanschaf van sigaretten wil terugdraaien. Maar bij een auto zal dat sneller gebeuren omdat de financiële gevolgen groter zijn.

Problemen voorkomen 

Je kan twee dingen doen om te voorkomen dat een koop wordt teruggedraaid. Als je twijfelt of iemand wel in staat is de juiste keuze te maken, kun je een product of dienst niet verkopen.

Daarnaast kun je opzoeken of je klant onder bewind of curatele staat in het CCBR (Centraal Curatele- en Bewindregister).