Mag je vakantiegeld later of zelfs helemaal niet uitbetalen?

Soms wil je vakantiegeld later, voor een deel of helemaal niet overmaken aan je personeel. Bijvoorbeeld als je daarmee je bedrijf redt. De betaling aanpassen mag alleen als je toestemming krijgt van medewerkers of de rechter.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

In de wet staat dat werknemers recht hebben op vakantiegeld. Die vakantietoeslag moet je vóór juli overmaken.

Vraag akkoord aan personeel

Kun je bijvoorbeeld een faillissement voorkomen door vakantiegeld later, voor een deel of niet uit te betalen? Dan moet je daar aan elke medewerker toestemming voor vragen.

Leg je werknemers uit dat het UWV bij een faillissement het vakantiegeld wel uitkeert, maar dat de kans groot is dat ze op straat komen te staan. Alleen bij een doorstart of overname blijven soms banen behouden.

Als een medewerker akkoord gaat, zet je de afspraken op papier. Dat is een aanvulling op de arbeidsovereenkomst. Die zijn geldig als je daaronder allebei een handtekening zet.

Personeel gaat niet akkoord

Kom je er niet uit met je medewerkers en lukt het je niet vakantiegeld te betalen? Dan kunnen ze naar de rechter stappen en zelfs het faillissement van je bedrijf aanvragen. De rechter beoordeelt of jouw belang groter is dan dat van je werknemers.

Verlies je de rechtszaak, dan moet je alsnog het vakantiegeld betalen. Dat kan uiteindelijk alsnog leiden tot faillissement.