Zwaar beroep? Inkomensgat dreigt bij arbeidsongeschiktheid

Als ondernemer met een zwaar beroep kun je niet blind vertrouwen op je verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Die keert vaak maar uit tot je 60ste verjaardag. Daardoor ontstaat een inkomensgat tot aan je pensioen. Wat kun je daartegen doen?

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

Doe je lichamelijk zwaar werk of heb je vaak stress, dan loop je een groter risico op arbeidsongeschiktheid. Daarom gebruiken verzekeraars vaak de eindleeftijd van 60 jaar voor beroepen als metselaar, stratenmaker, verhuizer en zorgmedewerker.

Heb je zo’n verzekering en kun je door ziekte of een ongeluk niet meer werken, dan betaalt de verzekeraar vanaf je 60ste geen geld meer. Daardoor heb je tot aan je pensioen een inkomensgat.

Voorbereiden op inkomensgat

Een extra verzekeriing tegen arbeidsongeschiktheid die loopt tot je pensioen, is erg duur. Maar je kan je ook op een andere manier voorbereiden op een inkomensgat. Zo kun je het met spaargeld misschien wel redden van je 60ste tot je pensioen. Schat in hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Leg elke maand geld opzij en spaar zo dat bedrag bij elkaar. 

Je kan ook van baan wisselen als je verwacht dat je het zware werk niet volhoudt tot aan je pensioen. Met minder zwaar werk, lukt dat misschien wel. Laat je bijvoorbeeld omscholen: volg een opleiding, training of cursus. 

Inkomensgat en uitkeringen

Heb je niets geregeld? Dan bestaat het risico dat je eerst je eigen vermogen moet opmaken voordat je recht hebt op een uitkering. Ook als je partner een inkomen heeft, kun je vaak geen aanspraak maken op een uitkering.

Als je door arbeidsongeschiktheid moet stoppen met je bedrijf en een inkomensgat hebt, heb je misschien wel recht op een IOAZ-uitkering (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen). Zodra je pensioen begint, stopt deze uitkering. Een IOAZ-uitkering vraag je aan voordat je stopt met je bedrijf.

Soms kun je als ondernemer met een inkomensgat ook terugvallen op de Werkloosheidswet (WW). Bijvoorbeeld als je al een WW-uitkering kreeg voordat je als zelfstandige ging werken. Of als je voor een deel nog in loondienst werkte.

Pensioen | Bedrijfsrisico’s de baas

KVK Verzekeringscheck

Je wilt je indekken tegen risico's waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Dat kan via verzekeringen. Bekijk welke verzekeringen je nodig hebt