Stap 2: Vernieuw je businessmodel
- Gé Sletterink
- Stappenplan
- 5 mei 2023
- Bijgewerkt 12 jan 2023
- 3 min
- Zwaar weer
- Geldzaken
Je ziet kansen in een nieuw businessmodel. Bekijk hoe je via innovatie je bedrijf kunt aanpassen. Innovatie is een ander woord voor vernieuwen.
Product of dienst
Onderzoek hoe je een nieuw of vernieuwd product kunt aanbieden, of een nieuwe dienst. Welke extra service willen je klanten? Bied bijvoorbeeld onderhoudsservice op je product. Dat heet servitization. Lever je een dienst? Bied die dienst ook online aan, via een website, webshop of platform. Daarmee verlaag je de drempel voor vaste klanten en werf je nieuwe klanten.
Je kunt ook denken aan een abonnementsmodel. Zoals bij softwarebedrijven die antivirusprogramma’s aanbieden. Of gebruik het user designed model. Daarbij maak je gebruik van de creativiteit van je klanten. Dat bespaart jou als aanbieder tijd en geld. Op je website of app stellen klanten zelf hun producten samen, bijvoorbeeld T-shirts, mokken, puzzels, fotoboeken of behang. Jij voert de opdracht slechts uit.
Verdienmodel
Een verdienmodel is een belangrijke bouwsteen van je bedrijfsplan en onderdeel van een businessmodel. Het is de strategie die je kiest om geld te verdienen. Een verdienmodel geeft kort en eenvoudig aan waar de echte onderscheidende kracht van jouw bedrijf zit. Kortom: waaraan verdien jij je geld nu écht en is dit een toekomstbestendig verdienmodel?
Er zijn tientallen verdienmodellen om uit te kiezen. Denk naast goederenverkoop, uurtje-factuurtje en een abonnement bijvoorbeeld ook aan personalisatie: het op maat maken van je product of dienst voor de koper. Of het gratis-model of freemium. Je deelt gratis informatie of een basisdienst in de vorm van een app. Voor meer diensten moet de klant betalen.
Andere verdienmodellen werken via sociaal ondernemen, de lean startupmethode en circulair ondernemen. Een sociale onderneming levert een product of dienst die in een maatschappelijke behoefte voorziet of een bijdrage wil leveren aan maatschappelijke en sociale uitdagingen. Bijvoorbeeld een schoon milieu, eerlijke handel of gelijke kansen voor iedereen. De kern van lean startup is om snel te leren wat werkt en wat niet. Je gaat al de markt op met een simpel prototype. Met je prototype ga je testen en meten in de markt of het in de smaak valt en hoe je het kunt verbeteren. Het testen doe je bij de klant, die geeft feedback en helpt bij de doorontwikkeling van je product. Zo kun je innoveren zonder risico op een groot fiasco.
De circulaire economie heeft als doel om producten, grondstoffen én reststoffen hun waarde te laten behouden. Een voorbeeld van een circulair verdienmodel is het PAS-model (Product As Service), van bezit naar gebruik. Je verkoopt niet langer een product, maar de diensten en het gebruik ervan via bijvoorbeeld leasen, statiegeld, delen en abonnementen.
Bedrijfsvoering en techniek
Ook je bedrijfsvoering, organisatiecultuur en processen kun je vernieuwen. Met nieuwe materialen en technieken maak je je product bijvoorbeeld mooier, duurzamer of goedkoper. Via digitalisering van bedrijfsprocessen werk je sneller, slimmer en met minder fouten. Bijvoorbeeld digitaal factureren, een CRM-systeem voor klantbeheer of een digitale variant van jouw product of dienst. Een opleidingstraject voor je medewerkers draagt ook bij aan vernieuwing in je bedrijf.
Duurzaam ondernemen
Bij duurzaamheid gaat het over oplossingen met een lagere belasting voor het milieu. Je voorkomt verspilling en vermindert milieuschade. Bijvoorbeeld via elektrisch rijden, zonnepanelen en milieuvriendelijke verpakkingen. Voor een duurzame aanpak zijn subsidies beschikbaar.
Business model canvas
Heb je genoeg ideeën voor het aanpassen van je dienst, product of bedrijf? Breng dan met behulp van het Business Model Canvas de situatie van jouw onderneming in kaart inclusief de nieuwe plannen. In het canvas beschrijf je alle onderdelen van je bedrijf. Denk aan de organisatie, waardepropositie, de klanten, leveranciers, kosten en opbrengst. Het canvasmodel maakt in één oogopslag duidelijk wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en waar de behoefte van de klant ligt.
De basis van je bedrijf is de waardepropositie. Dit vertelt exact welke toegevoegde waarde jij levert aan je klanten, waar jouw klanten naar zoeken en waarom ze voor jou kiezen en niet voor je concurrent. Heb je alles tot in detail uitgewerkt? Dan ontdek je of jouw bedrijf levensvatbaar is voor de toekomst.
Als zzp’er tijdelijk in loondienst
Je wilt snel iets bijverdienen. Een baan naast je werk als zzp’er biedt mogelijk uitkomst. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer lucht, zodat je kunt blijven ondernemen. De combinatie heeft mogelijk gevolgen voor belastingen. Zoek een baan bij een werkgever die niet je opdrachtgever is. Lees waar je op moet letten en kies wat voor jou het meest gunstig is.
KVK Adviesteam
Heb je vragen over een nieuw verdienmodel of het Business model canvas? Bel met het KVK Adviesteam 0800 21 17.