Zes verdienmodellen voor je online product

Je hebt een online product, zoals een zelfgemaakte app, computerspel, software, blog, website of digitale dienst. Lees hier zes verschillende manieren om geld te verdienen met je (online) product.

KVK Innovatie Top 100

Vind nieuwe klanten of een netwerk met je innovatieve product.

Schrijf je nu in

Levert je huidige verdienmodel niet genoeg op om van te leven? Zo’n 80% van de startende ondernemers lukt dat niet binnen de eerste vijf jaar. Doe in dit artikel inspiratie op voor een kansrijk verdienmodel, of ga gratis in gesprek met een ervaren ondernemer via het Ondernemersklankbord.

1. Het gratis model

Bij het gratis model lever je software of een service aan je klant zonder dat zij daarvoor betalen. Denk bijvoorbeeld aan Google, sociale mediakanalen of apps die het weer voorspellen. Gratis producten of diensten zijn voor gebruikers aantrekkelijk om uit te proberen. En voor jou is dit verdienmodel dus interessant als je een nieuw product lanceert of nieuwe klanten zoekt.

Hoe verdien je hier geld mee?

Met het gratis model verdien je geld door advertentieruimte op jouw website, in je spel of software aan adverteerders te verkopen. De gebruiker ziet dan bijvoorbeeld een advertentie na ieder uitgespeeld level in je computerspel. Of hoort reclames tussen de muziek op je digitale afspeellijst.

2. Freemium model

Het freemium model is een variatie op het gratis model. Het verschil is dat er in dit model maar een deel van het product gratis is. Wil jouw klant een volledige of betere versie? Dan moet hij betalen. Denk bijvoorbeeld aan de website WeTransfer, waar je voor bestanden groter dan twee gigabyte verzendkosten moet betalen. Of adviseurs in de zakelijke dienstverlening die gratis hun expertise delen via e-books, webinars en digitale nieuwsbrieven. Maar voor een advies op maat moet de gebruiker betalen.

Dit model is een goede keuze als je weet waar bestaande klanten extra voor willen betalen, je aantrekkelijk wil blijven voor nieuwe klanten én meer wil verdienen aan bestaande klanten.

Hoe verdien je hier geld mee?

Je verdient online geld met het freemium model doordat je klanten betalen voor extra’s. Daarnaast kun je in de gratis versie advertentieruimte verkopen, zoals bij het gratis model.

3. User designed model

Bij het user designed model maak je gebruik van de creativiteit van je klanten. Op je website of app stellen zij namelijk zelf hun t-shirts, mokken, tegeltjes, puzzels, stickers, fotoboeken of behang samen. Jij voert de opdracht slechts uit. Dit model bespaart jou als aanbieder tijd en geld en is geschikt voor producten die je makkelijk kunt bedrukken en personaliseren.

Hoe verdien je hier geld mee?

Je inkomsten bij dit model komen uit de verkoop van het eindproduct. De dienst waarmee klanten hun product kunnen maken, bied je gratis aan.

4. Online platform

Met dit bedrijfsmodel breng je vraag en aanbod samen op je app of website. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats of BlaBlaCar. Een online platform werkt het beste als je een monopolie hebt.

Hoe verdien je hier geld mee?

Je verdient geld door advertentieverkoop, of door per transactie een bepaald bedrag te verrekenen. Je kan ook een percentage van de verkoopsom vragen.

5. Abonnementsmodel

Bij een abonnementsmodel kopen je klanten een periode waarin ze van je product gebruik mogen maken. Meestal zijn het maand- of jaarabonnementen. Denk bijvoorbeeld aan softwarebedrijven die antivirusprogramma’s aanbieden of Netflix en HBO. Ook fysieke producten als bloemen, thee, wijn of ondergoed kun je met een digitaal abonnement aanbieden. Je biedt dan online het abonnement aan en stuurt het product elke maand naar je klant.

Kies voor een abonnementsmodel wanneer je trouwe klanten en een gestage inkomstenstroom wil.

Hoe verdien je hier geld mee?

Je verdient online geld met dit model doordat je abonnees jou maandelijks of jaarlijks een bedrag betalen. Vernieuw je product doorlopend, zodat klanten loyaal blijven.

6. Webwinkel

Ja, een webwinkel is ook een digitaal bedrijfsmodel! Kies voordat je een webwinkel begint of jij verschillende producten wil verkopen zoals Bol.com, of alleen één soort product.

Hoe verdien je hier geld mee?

Bij het webwinkelmodel verdien je geld aan de verkoop van je product. Heb je weinig ruimte voor productopslag, denk dan eens aan dropshipping.

Online geld verdienen: 6 bedrijfsmodellen