Financier de start van je bedrijf

Investeringsbegroting

In een investeringsbegroting laat je zien welke bedrijfsmiddelen je de komende jaren nodig hebt. En welke uitgaven hiermee te maken hebben. Je kijkt 1 tot 3 jaar vooruit. Zo krijg je overzicht en grip op je financiën. Een investeringsbegroting is een onderdeel van je financieel plan.

Een investeringsbegroting maken in 3 stappen

Je investeringsbegroting bestaat uit bedrijfsmiddelen voor de lange termijn en de korte termijn. Bedrijfsmiddelen heten activa in je financiële administratie. Er zijn vaste- en vlottende activa.

Ben je ondernemer voor de btw? Dan neem je in je investeringsbegroting alle bedragen exclusief btw op. De btw die je betaalt aan leveranciers neem je op als 'voorfinanciering btw'. Dit kun je bij je btw-aangifte verrekenen als voorheffing. Ben je geen ondernemer voor de btw? Dan neem je alle bedragen op inclusief btw.

1. Vaste activa

Bepaal welke vaste activa je hebt. Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Bijvoorbeeld je computer, inventaris, bedrijfsauto, gestorte waarborgsom of betaalde goodwill (de onzichtbare meerwaarde van je bedrijf) bij een overname. Voor sommige investeringen in bedrijfsmiddelen zijn er belastingregelingen die financieel voordeel opleveren.

2. Vlottende activa

Zet daarna je vlottende activa in je investeringsbegroting. Vlottende activa zijn bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Denk hierbij aan aanloop- en openingskosten, uitstaande rekeningen aan klanten, voorraden en voorfinanciering btw. Aanloop- en openingskosten zijn eenmalige kosten die je maakt voordat je omzet maakt. Andere kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor marktonderzoek, notariskosten, advieskosten en kosten voor het laten bouwen van je website. En vaak ook kosten van levensonderhoud in de eerste periode na je start. Je hebt ook terugkerende kosten. Bijvoorbeeld promotiekosten. Deze vallen niet onder aanloop- en openingskosten en staan dus niet op je investeringsbegroting. Deze kosten vermeld je op je exploitatiebegroting. 'Voorfinanciering btw' is de btw die je hebt betaald op je investeringen. Dit hoort wel bij je investeringsbegroting. Houd ook rekening met onvoorziene kosten.

3. Leg grote investeringen uit

Licht grote investeringen toe met offertes. Dit moet je zeker doen als je op zoek gaat naar externe financiers, zij vragen hier vaak naar. Vraag offertes bij 2 tot 3 leveranciers om goed te kunnen vergelijken. Maar daarna een keuze.

Voorbeeld investeringsbegroting

Vaste activa
 

Machines, apparatuur, gereedschap
  8.000

Computerapparatuur
  5.000

Bedrijfsauto
10.000

Inventaris (bureaus, kasten)
  5.000
TOTAAL Vaste Activa
28.000
 
 

Vlottende Activa
 

Aanloop- en openingskosten
  5.000

Voorraden
  5.000

Voorfinanciering btw
  6.000

Kasgeld
  3.000
TOTAAL Vlottende Activa
19.000
 
 

TOTAAL INVESTERINGEN
47.000

Wil je hulp bij het opstellen van je investeringsbegroting? Schakel een boekhouder of accountant in via NOAB of NBA.

Read this article in English

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering