Financier de start van je bedrijf

Investeringsbegroting

Een bedrijf starten kost geld. Je gaat investeren. Ongeveer 30% van alle startende ondernemers gaat op zoek naar financiering. 70% heeft zelf startkapitaal. Hoeveel geld jij nodig hebt, zet je in je investeringsbegroting.

Wat heb je aan een investeringsbegroting?

In je investeringsbegroting zet je op een rij wat je minimaal aan bedrijfsmiddelen en geld nodig hebt om je bedrijf te starten. Je kijkt minimaal een jaar vooruit. Deze begroting helpt je om meer overzicht te krijgen. Hiermee krijg je grip op je financiën. Een investeringsbegroting is een onderdeel van je financieel plan.

Opbouw investeringsbegroting

Je investeringsbegroting bestaat uit bedrijfsmiddelen voor de lange termijn en de korte termijn. Bedrijfsmiddelen in je finaniciële administratie heten activa.

Vaste activa

Vaste activa zijn de bedrijfsmiddelen die vaak langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Bijvoorbeeld je computer, inventaris, bedrijfsauto, gestorte waarborgsom ofbetaalde goodwill (bij een overname). Voor sommige investeringen in bedrijfsmiddelen zijn er belastingregelingen die financieel voordeel opleveren.

Vlottende activa

Vlottende activa zijn de bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Denk hierbij aan aanloop- en openingskosten, uitstaande rekeningen aan klanten (debiteuren), voorraden en voorfinanciering btw. Aanloop- en openingskosten zijn (eenmalige) kosten die je maakt voordat je omzet maakt. Denk aan kosten voor marktonderzoek, notariskosten, advieskosten en kosten voor het laten bouwen van je website. En vaak ook kosten van levensonderhoud in de eerste periode na je start. Terugkerende kosten zoals promotiekosten vallen niet onder aanloop- en openingskosten en staan dus niet op je investeringsbegroting. Deze kosten zet je op je exploitatiebegroting.

Tips voor jouw investeringsbegroting

  • Onderbouw grote investeringen met offertes. Zeker als je op zoek gaat naar externe financiers.
  • Vraag offertes bij twee tot drie leveranciers om zo tot een goede keuze te komen.
  • Houd rekening met onvoorziene kosten.
  • Je investeringsbegroting is pas klaar als je er zelf achter staat.

Webinar

Bekijk het KVK Webinar Sturen op cijfers, grip op je financiën en leer van een ondernemer hoe prestatie-indicatoren helpen om op resultaten te sturen.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geeft zij via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Zij deelt informatie over financiering en crowdfunding. Speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage