Financier de start van je bedrijf

Liquiditeitsbegroting

  • Stappenplan
  • Marty Zanen
  • Bijgewerkt 12 aug 2019
  • 2 min lezen
Met een liquiditeitsbegroting volg je het geld van je bedrijf. Je berekent hoeveel geld er op je bankrekening staat na inkomsten en uitgaven. Je hebt zo direct inzicht of er altijd genoeg geld is om je rekeningen te betalen. En ook of je in bepaalde maanden extra geld nodig hebt. Of wanneer het slim is om bijvoorbeeld een nieuwe computer te kopen. De liquiditeitsbegroting is een onmisbaar onderdeel van je financieel plan. Voor jezelf en voor je financiers.

Maak in 4 stappen je liquiditeitsbegroting

1. Beginsaldo

Bepaal het beginsaldo per eerste van de maand.

2. Inkomsten en uitgaven

Zet bij de volgende maanden op een rij welke inkomsten en uitgaven je verwacht.

3. Overschot of tekort

Stel vast of er in een bepaalde maand een overschot of een tekort is. Voorbeeld: Je hebt personeel in dienst. In mei moet je vakantiegeld uitkeren. In de liquiditeitsbegroting reserveer je in mei voldoende geld voor deze uitgaven en zorg je voor voldoende geld voor de andere uitgaven in die maand.

4. Aanvullende financiering

Zie je in een maand een tekort? Neem dan tijdig actie en regel zo snel mogelijk aanvullende financiering. Je kunt bijvoorbeeld extra werkkapitaal regelen.

Tips

  • Houd rekening met de betaaltermijnen van jouw klanten. Gemiddeld betalen particulieren in Nederland na 30 dagen. Bedrijven betalen gemiddeld tussen 30 en 90 dagen.
  • Houd rekening met de aangifte en betaling van btw. Je betaalt je btw aan de Belastingdienst in het kwartaal waarin je jouw factuur verstuurde. Soms betaal je dus btw voordat je het geld van je klant binnen hebt.
  • Denk ook aan vakanties: als je bedrijf in de vakantieperiode dicht gaat, krijg je in die periode geen nieuwe opdrachten.
  • Sommige betalingen zijn op vaste momenten. Bijvoorbeeld belastingen, huur, telefoonkosten en lonen. Uitstel is dan niet mogelijk.
  • Zorg dat de bedragen in jouw liquiditeitsbegroting inclusief btw zijn (In de expoloitatiebegroting zijn bedragen juist exclusief btw).

Webinar

Bekijk het KVK Webinar Sturen op cijfers, grip op je financiën en leer van een ondernemer hoe prestatie-indicatoren helpen om op resultaten te sturen.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten met je.

InspiratiePage