Leasing

Leasing en de belastingen

Maak je voor je bedrijf gebruik van leasing? Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar en bij operational lease ben je de huurder. De leasevorm bepaalt welke gevolgen dit heeft voor de inkomsten- en omzetbelasting.

Leasing is een financieringsvorm voor alles wat rijdt en rolt. Hoe zit het met belastingzaken als je een auto of machine leaset?

Financial lease

Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Bijvoorbeeld een auto of een machine. De aanschafprijs hiervan zet je op de balans.

Aftrekbare kosten bij financial lease

De aflossingen tijdens de leasetermijn zijn niet aftrekbaar. Kosten die wel aftrekbaar zijn:

  • betaalde rente tijdens leasetermijnen
  • onderhoudskosten
  • reparatiekosten
  • overige kosten rondom de lease van het bedrijfsmiddel 

Inkomstenbelasting en financial lease

Tijdens de gebruiksperiode kun je jaarlijks afschrijven. De afschrijvingskosten verlagen de winst. Misschien kun je investeringsaftrek gebruiken. Dit is een extra aftrekpost. Jouw belastbare winst wordt daardoor nog lager waardoor je minder belasting betaalt.

Btw en financial lease

Bijfinancieal lease wordt de btw in rekening gebracht bij levering van het bedrijfsmiddel. Er wordt geen btw berekend over de leasetermijnen. De door jou betaalde btw is als voorbelasting aftrekbaar. Jouw onderneming moet dan wel met btw belaste prestaties verrichten.

Operational lease

Bij operational lease huur je het bedrijfsmiddel. Je betaalt periodiek een leasebedrag aan de leasemaatschappij.

Aftrekbare kosten bij opertational lease

De leasekosten zijn net als overige gebruikskosten zoals autowassen en tol aftrekbaar van de winst.

Inkomstenbelasting en operational lease

Omdat je geen eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, kun je niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel en kun je geen investeringsaftrek gebruiken.

Btw en operational lease

Bij operational lease wordt over elke termijn btw in rekening gebracht. Deze btw is net als de btw op overige kosten als voorbelasting aftrekbaar. Jouw onderneming moet dat wel met btw belaste prestaties verrichten.

Privégebruik zakelijke lease auto

Lease je zakelijk een auto die je ook privé gebruikt? Dan kun je te maken krijgen met de zogenaamde bijtelling op je inkomen en een correctie in de btw. Dit geldt voor financial lease en operational lease.

Private lease

In plaats van het zakelijk leasen van een auto, kun je dat ook privé doen. Dat heet private lease. Alle kosten van de auto betaal je dan privé. Je krijgt niet te maken met de bijtelling in de inkomstenbelasting. Voor het zakelijk gebruik ontvang je een kilometervergoeding.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage