Stoppen

Stoppen met je bedrijf? Verken een nieuwe koers

Je overweegt of besluit te stoppen met je bedrijf. Door de coronacrisis heb je het financieel lastig. Je piekert over wat je gaat doen. Opnieuw starten in een kansrijke branche, overstappen naar loondienst, omscholen met een regeling. Weeg diverse opties af en bepaal je nieuwe koers.

Stoppen met je bedrijf is niet per se negatief. Er valt een last van je schouders en er ontstaat bedenktijd voor heroriëntatie en nieuwe plannen. Denk voordat je de knoop doorhakt al na over je toekomst.

Tips voor heroriëntatie

Heroriënteer je op een nieuwe toekomst met de volgende opties:

1. Opnieuw ondernemen

Je begint, na een adempauze, weer van voren af aan met ondernemen en start een nieuw bedrijf. Heb je of houd je schulden over? Dan kun je opnieuw starten via je gemeente. Met een idee dat beter bij deze tijd past dan de oude aanpak of activiteit. In een branche met goede overlevingskansen. Of start op kleine schaal om hoge kosten te voorkomen of kies voor zekerheid en start naast een baan met parttime ondernemen.

Een bedrijf overnemen is ook een optie. Dan heb je meteen vaste klanten, naamsbekendheid en een bedrijfspand. Doorloop het stappenplan voordat je besluit. Op internet vind je overnamesites waar je naar een bedrijf kunt zoeken dat bij je past. Ook in je netwerk staan bedrijven te koop. Misschien kun je het bedrijf van een branchegenoot kopen? Instappen in een familiebedrijf of een onbekend bedrijf overnemen in een stabiele sector.

2. In loondienst gaan

Ga (weer) in loondienst. Tegenwoordig reageer je digitaal op een vacante functie, aangevuld met een eigen profiel op LinkedIn. Kijk voor vacatures ook op social media, jobapps, carreersites en bij uitzendbureaus. Met zoekfilters selecteer je snel werk dat bij je past. Kom in de sollicitatiemodus, volg online trainingen en webinars over solliciteren en het sollicitatiegesprek.

Je weet welke opleidingen, cursussen en trainingen je hebt afgerond. Samen met je vaardigheden ben je waardevol als je voor iemand anders gaat werken. Ook met een baan kun je ondernemend uit de voeten. Informeer naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en maak een afspraak bij een leerwerkloket.

3. Werk vinden in een overstapberoep

Jouw vaardigheden komen mogelijk goed van pas in een baan waar je nog niet aan hebt gedacht. Het UWV heeft een overzicht gemaakt met 16 beroepsgroepen waarin weinig werk is. En geeft per beroepsgroep voorbeelden van beroepen met betere baankansen, waarnaar jij ook kunt overstappen.

4. Omscholen met gratis advies

Je kunt als zelfstandig ondernemer, zzp’er of voor je personeel een gratis omscholingsadvies aanvragen. Dit advies bestaat uit 2 onderdelen: een competentie- en interessetest en een omscholings- en loopbaanadvies uitgevoerd door een gekwalificeerde onafhankelijke loopbaanprofessional. De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten stimuleren omscholing met financiële regelingen. Jouw situatie bepaalt welke korting en subsidie voor jou gelden. Maak je eigen berekening.

5. Oriënteren op de arbeidsmarkt

Maak je gebruik van een vangnettuitkering zoals de Tozo? Dan moet je zelf actie ondernemen om weer in je eigen levensonderhoud te voorzien, door je te heroriënteren. Lukt dit niet, dan kun je hulp vragen bij de gemeente. Dit heeft het kabinet benadrukt toen zij de verlenging van de Tozo-regeling bekend maakte. Gemeenten krijgen daarom extra middelen om coaching, advies en bij-of omscholing aan te bieden. Zij starten uiterlijk 1 januari 2021 met deze aanvullende dienstverlening. Hoe deze hulp bij arbeidsmarktoriëntatie er uit komt te zien is nog niet bekend.

6. Bbz gebruiken

Ben je geboren voor 1 januari 1960 jaar of ouder en heb je een niet-levensvatbaar bedrijf? Dan kun je een uitkering of bedrijfskapitaal aanvragen via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Naast de leeftijdseis geldt een aantal aanvullende voorwaarden. Zoals het urencriterium, inkomen onder de bijstandsnorm en de vraag of je 10 jaar onafgebroken ondernemer bent. Je vraagt de uitkering of het bedrijfskapitaal aan bij jouw gemeente.

7. Uitkering gebruiken

Als je erover denkt om te stoppen als zelfstandig ondernemer omdat je onvoldoende inkomen hebt uit je bedrijf, kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering. Je ontvangt de uitkering op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Er zit een aantal voorwaarden aan vast. Zo moet je 55 jaar of ouder zijn en de afgelopen 10 jaar onafgebroken hebben gewerkt, waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandig ondernemer.

Je vraagt een IOAZ-uitkering aan bij jouw gemeente. Je moet dit doen voordat je stopt met je bedrijf. Nadat het IOAZ-recht is toegekend, moet jouw bedrijf binnen maximaal 1,5 jaar opgeheven zijn. Je krijgt de uitkering per maand (achteraf) uitbetaald.

8. Bedrijf verkopen

De coronacrisis heeft omzetgevolgen voor veel branches. Herschikken van het aantal gelijksoortige bedrijven is een mogelijkheid voor een beter omzetperspectief. Denk jij erover om je bedrijf te verkopen aan een branchegenoot of andere geïnteresseerde koper? Bereid je eerst in 6 stappen goed voor. Met de opbrengst trek je een nieuw toekomstplan. 

Tip: Schakel gespecialiseerde hulp in als je onverhoopt coronaregelingen moet terugbetalen. Denk aan je eigen boekhouder of accountant, een gespecialiseerde boekhouder, accountant, subsidie-adviseur, je brancheorganisatie of ondernemersorganisatie.

9. Vrije tijd invullen

Mogelijk is je leeftijd of persoonlijke situatie een reden om een stapje terug te doen. Bedenk goed waarmee je je vrije tijd wilt vullen, zo voorkom je een sociaal isolement. Was je tijdens het ondernemen al betrokken bij jongerenprojecten, clubsponsoring of verenigingsbestuur? Blijf hierin actief.

10. Aanpakken van geldzorgen en emotie

Zit je in de schulden met je bedrijf? De kans is groot dat je je dan zorgen maakt over jezelf en de directe omgeving, je gezin en je werknemers. Het laat je allemaal niet koud en emotioneel loop je daardoor vast. Je verstijft en houdt daarmee je gevoelens onbespreekbaar. Voorkom verdere sores en praat met een hulpinstantie. Werk samen aan een oplossing. Bij psychische klachten bieden diverse professionele organisaties een luisterend oor.

Wil je sparren over je toekomstplannen of het beëindigen van je bedrijf? Bel met het KVK Adviesteam.
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage