Parttime ondernemen: alles wat je moet weten

Wil jij parttime ondernemen? Er zijn verschillende redenen om parttime als zzp’er naast je baan voor jezelf te beginnen en er is van alles mogelijk. Je kunt starten naast je vaste baan in loondienst, studie of als bijverdienste. Of de zorg voor je ouders of kinderen combineren met het beginnen van een eigen bedrijf. Daarnaast is parttime starten de uitgelezen kans om uit te proberen of het ondernemerschap bij je past. Wat zijn de voordelen en nadelen van parttime ondernemen? Wat als je een concurrentiebeding hebt? En wat verandert er qua belastingen?

Deeltijd of parttime ondernemen naast je baan geeft je zekerheid over je inkomen, pensioensopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Of kies je ervoor parttime te ondernemen naast je studie of de zorg voor je ouders of kinderen? Wat de reden ook is, er is genoeg om bij stil te staan als je parttime aan de slag gaat.

Aantal parttime ondernemers groeit

Parttime ondernemen is nog nooit zo populair geweest. Op 1 oktober 2021 stonden er meer dan 322.000 parttime zzp’ers ingeschreven in het KVK Handelsregister. Dit is bijna 50% meer dan in 2016. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland was de groei explosief.

Voordelen en nadelen

Zoals met veel zaken, heeft parttime ondernemen of parttime zzp’en naast voordelen ook een aantal nadelen.

Voordelen

  1. Combineer je een vaste baan met een eigen bedrijf? Dan loop je minder financieel risico, omdat je een vast inkomen hebt. Daarnaast ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouw je pensioen op voor de uren dat je in loondienst werkt.
  2. Parttime ondernemen geeft je de kans uit te zoeken of ondernemerschap iets voor je is.
  3. Je kunt in alle rust je bedrijf opbouwen, zonder druk te ervaren.

Nadelen

  1. Ondernemen kan lastig te combineren zijn met een dienstverband. Je wordt beperkt in je tijd, waardoor je voor nieuwe klanten of opdrachtgevers moeilijker te bereiken bent.
  2. Als parttime ondernemer kun je vaak niet optimaal profiteren van fiscale voordelen als startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minstens 1225 uur per jaar in je bedrijf steken. Dat zijn in 49 weken gemiddeld 25 uur per week.
  3. Voor iedere ondernemer geldt dat je de administratie, acquisitie, marketing en andere werkzaamheden moet doen. Ook als je daar minder goed in bent.
    Tip! Test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting en ontdek of jij klaar bent voor het ondernemerschap.
  4. Je plannen bespreken met je werkgever kan spannend zijn. Hopelijk is hij of zij bereid mee te werken aan het realiseren van je plannen.

Zet alles goed voor jezelf op een rij om na te gaan of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Jan Pieter Jannsen van Runalytix is online hardloopcoach en vindt het parttime ondernemen ideaal. Hij doet het werk voor RunalytiX in zijn vrije uren en noemt zijn hardloopcoaching 'een hobby die een bedrijf is geworden'. Maar brengt het bedrijf ook geld op? “Ik maak wel wat winst, maar hoef er niet van te leven. Dat is het voordeel van ondernemen naast je baan. Ik vind vooral het contact met de mensen leuk.”

Tip! Bekijk ook eens het stappenplan bedrijf starten naast een vaste baan of onderstaande animatie: Parttime ondernemen, wat moet u weten en regelen?

Parttime ondernemen, wat moet je weten en regelen?

Het concurrentiebeding

Zoek goed uit of er in je arbeidsovereenkomst iets staat over nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding of relatiebeding. En informeer je werkgever over je plannen een eigen bedrijf te starten, om misverstanden achteraf te voorkomen. Wie weet is je baas zelfs je eerste klant.

Hoe ziet een concurrentiebeding eruit?

Het kan voor je werkgever nadelig zijn als je voor jezelf begint of bij een concurrent gaat werken. Met een concurrentiebeding kan een werkgever dit voorkomen. Zo’n beding kan jou belemmeren bij de start van je onderneming.

De meeste concurrentiebedingen bestaan uit 4 onderdelen:

  1. Een omschrijving van de werkzaamheden.
  2. De looptijd van het concurrentiebeding (meestal tussen de 1 tot 2 jaar).
  3. Het gebied of bepaalde regio (soms heel Nederland).
  4. Een boete of schadevergoeding bij overtreding.

Parttime ondernemen en belastingen

Als je in loondienst werkt en daarnaast parttime aan de slag gaat als ondernemer, krijg je te maken met inkomstenbelasting, btw en andere fiscale zaken. De 7 belangrijkste gevolgen qua belastingen van parttime ondernemen op een rij:

1. Aangifte inkomstenbelasting

Als je in loondienst werkt, wordt maandelijks automatisch loonbelasting ingehouden. Als zelfstandig ondernemer of zzp’er moet je 1 keer per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je over de winst of het behaalde resultaat. Dit komt bovenop het loon dat je in loondienst verdient. Over zowel je loon als de winst uit je bedrijf, betaal je inkomstenbelasting.

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen fulltime ondernemers of parttime ondernemers. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting of je hebt resultaat uit overig werk, dit heet ook wel ‘resultaatgenieter’. Aan de hand van de OndernemersCheck kun je controleren of je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan ondernemers. Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting dan kun je gebruikmaken van aftrekposten voor ondernemers. Het kan ook zijn dat je ‘resultaatgenieter’ bent. Als ‘resultaatgenieter’ mag je geen gebruikmaken van aftrekposten voor ondernemers. De kosten die je maakt voor je bedrijf mag je wel aftrekken van je winst.

2. Het urencriterium van 1225 uur per jaar

Als je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, kom je in aanmerking voor een aantal aftrekposten. 1225 uur is 49 weken van gemiddeld 25 uur. Dit zijn niet alleen de uren die je factureert, je directe uren. Ook indirecte uren als reistijd, netwerken, acquisitie, het bijwerken van je website en administratie tellen mee. Je uren houd je bij in je urenadministratie.

Heb je naast je onderneming ook een baan? Dan moet je meer uren besteden aan je onderneming dan aan je baan om gebruik te mogen maken van zelfstandigenaftrek. Deze voorwaarde geldt niet voor starters. Was je in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer? Dan hoef je niet aan deze voorwaarde te voldoen. Het is belangrijk je uren goed te administreren om dit aan te tonen bij de Belastingdienst.

Onderbrak je je werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal zestien weken toch mee als gewerkte uren.

3. Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid en zwangerschap

Ben je arbeidsongeschikt en besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan je onderneming? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium en kom je in aanmerking voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

4. Toeslagen: inkomensgrenzen en voorwaarden

Ontvang je huurtoeslag of zorgtoeslag? Let er dan op dat je de inkomensgrenzen niet overschrijdt door je bijverdiensten. Overschrijd je die grenzen? Dan krijg je mogelijk minder of geen toeslagen meer.

5. Aangifte omzetbelasting (btw)

Naast inkomstenbelasting krijg je bij de meeste diensten en producten ook te maken met omzetbelasting (btw). Ben je ondernemer voor de btw? Dan krijg je een btw-id. Je bent verplicht dit nummer op je facturen te vermelden. Ook moet je een overzicht bijhouden van alle verzonden en ontvangen facturen.
Je moet ieder kwartaal digitaal aangifte doen voor de btw.

6. Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Is je omzet per kalenderjaar lager dan 20.000 euro? Dan is de kleineondernemersregeling (KOR) misschien iets voor jou. Hier kun je gebruik van maken als je omzet exclusief btw minder is dan 20.000 euro op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Voldoe je aan deze omzet- en ondernemerseis en wil je gebruikmaken van de KOR? Meld je dan aan bij de Belastingdienst. Aanmelden voor de KOR is voor een periode van minimaal 3 jaar. De deelname aan de KOR kun je alleen tussentijds beëindigen als je omzet boven de 20.000 euro in 1 kalenderjaar uitkomt. Onder de KOR bereken je geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen.

Checklist

In de video Checklist kleineondernemersregeling krijg je in zeven stappen uitleg of de regeling. Zo ontdek je of de KOR voor jou interessant is.

7. Verzekeringen afsluiten en pensioen opbouwen

Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, bouw je pensioen op en bouw je WW-rechten op. Als je parttime als zelfstandige aan de slag gaat, is het slim te bepalen welke verzekeringen of pensioenregeling je nog hebt ter aanvulling.
Je privéverzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering, gelden niet voor je bedrijf. Hiervoor kun je een aparte verzekering afsluiten.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Parttime onderneming inschrijven bij KVK

Voldoe je aan de criteria van een onderneming? Dan moet je je parttime onderneming inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in. Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. De bedrijfsomschrijving geeft aan welke activiteiten jij feitelijk doet als ondernemer. Naar aanleiding van jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK medewerker samen met jou een passende SBI-code. Deze code wordt gebruikt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. Inschrijven kost eenmalig 75 euro.

Na de registratie in het handelsregister geeft KVK je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt je binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post toe.

Ben je onder de 18? Dan heb je handlichting of toestemming van je ouders of verzorgers nodig.

Start je vanuit een uitkeringssituatie? Ook dan is het mogelijk parttime te ondernemen. Bespreek je plannen altijd eerst met je werkcoach.

Checklist parttime ondernemen

Ga goed voorbereid als parttime ondernemer aan de slag:

  • Controleer je arbeidsovereenkomst. Is daarin iets opgenomen over nevenwerkzaamheden? Of heb je een concurrentiebeding ondertekend?
  • Check altijd bij de gemeente of je je bedrijf op je huisadres mag inschrijven.
  • Zet alle voor- en nadelen voor jezelf op een rij.
  • Maak een inschatting van de kosten en investeringen.
  • Maak een ondernemingsplan om in te schatten of je plan kans van slagen heeft.
  • Zoek uit of er vraag is naar jouw product of dienst.
  • Bedenk een bedrijfsnaam.
  • Maak een website en leg de domeinnaam vast.
  • Check je verzekeringen.
  • Denk na over je administratie. Heb je zelf voldoende kennis of ga je het uitbesteden?
  • Hoe ga je je klanten bereiken?
  • Schrijf je in bij KVK.
  • Je ontvangt na inschrijving bij KVK binnen 2 weken je btw-id van de Belastingdienst.

Tijdelijk in loondienst

Steeds meer ondernemers en zzp’ers gaan naast hun bedrijf werken in loondienst. Wil jij ook bijverdienen? Dit heeft fiscale gevolgen voor onder andere de loonheffingskorting en urencriterium. Ga jij naast je bedrijf tijdelijk in loondienst werken? Let dan op deze aandachtspunten.