Duurzaam starten als kapper

Het is zover: je begint als kapper. Je kunt niet wachten om je eerste klant te knippen. Maar voor die tijd moet je aan de slag met voorbereidingen. Denk daarbij ook aan duurzaamheid, bijvoorbeeld als je een pand bekijkt of producten inkoopt. Zo bespaar je geld en tijd en ben je voorbereid op regels die in de toekomst gaan gelden.

Waarom duurzaam starten als kapper?

Zodra je voor jezelf begint kies je een bedrijfsnaam, een rechtsvorm en schrijf je je in bij KVK. Verdiep je ook in duurzaam ondernemen. De aarde warmt op en dat heeft negatieve gevolgen. Om die zoveel mogelijk te beperken, moet je met steeds meer regels rekening houden. Denk aan de energiebesparingsplicht en het verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes. Bovendien vindt driekwart van de consumenten het belangrijk dat bedrijven bijdragen aan een betere wereld. Een op de zes consumenten blijft zelfs weg bij bedrijven die het milieu of het welzijn van mensen en dieren niet belangrijk lijken te vinden.

Houd vanaf de start van je bedrijf rekening met duurzaamheid. En bereid je voor op toekomstige wetten en regels. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of apparatuur koopt. Duurzaam starten als kapper kan op verschillende gebieden:

Geld voor groene plannen

Je bedrijf kan financieel gezond zijn en tegelijkertijd de wereld en maatschappij een beetje beter maken. Wil je als ondernemer concreet aan de slag met verduurzamen? Dan kan je voor je groene plannen gebruik maken van de BMKB-Groen-regeling. Daarmee staat de overheid garant als je geld leent voor het verduurzamen van je bedrijf. Het risico voor je financier is daardoor lager en je krijgt makkelijker een lening.

Kies een duurzaam pand

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 zestig procent minder CO2 wil uitstoten. Daarom komen er steeds meer regels die invloed kunnen hebben voor de keuze van je pand. Zo moeten ondernemers met een groot verbruik alle energiebesparende maatregelen nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Als kapper heb je op dit moment waarschijnlijk nog niet te maken met deze energiebesparingsplicht. Maar als je nu al kiest voor een duurzaam pand bespaar je op je energiekosten en ben je voorbereid op de toekomst. 

Let bij het zoeken naar een pand op het energielabel. Een laag energielabel betekent een zuinig gebouw. Kies je een pand met een hoog energielabel, dan kun je zelf verduurzamen voordat je je zaak opent. Investeer bijvoorbeeld in een warmtepomp en isolatie. Je energiekosten zijn tot wel dertig procent lager als je je salon goed isoleert. Voor het verduurzamen van je pand kun je subsidies aanvragen.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

Vraag energieadvies

Wat energiebesparende mogelijkheden kosten en opbrengen kan een energieadviseur voor je uitzoeken. Diegene maakt een adviesrapport voor je en ondersteunt bij de uitvoering van dat advies. 

Dat het nuttig kan zijn om een energieadviseur in te schakelen, weet Jeroen Peels als geen ander. De kapsalon van de Eindhovense ondernemer is al sinds 2018 energieneutraal. Peels wist dankzij het advies precies wat en hoe hij kon verduurzamen. En welke subsidies hij daarvoor kon gebruiken.

Energie besparen in je pand

Als kapper gebruik je veel energie. De grootste energieverbruikers zijn de elektrische boiler voor warm water, verlichting, airco en haardrogers. Daar is dus ook de meeste winst te behalen als het gaat om je energiekosten. Zo kun je in plaats van een turbodroger ook een haardroger met een lager vermogen van 1200 tot 1500 watt kiezen. Daarmee bespaar je tot dertig procent op je energiekosten. En voor je verlichting kun je ledlampen gebruiken in plaats van gloeilampen. De ledverlichting bij Peels Haarmode verdiende zich al binnen een jaar terug.

Ook je wasmachine en droger zijn mogelijke energieslurpers. Koop in plaats van een condensdroger met energielabel B of C, bijvoorbeeld een warmtepompdroger met energieklasse A+++.

Aan het eind van de dag blijft apparatuur vaak in de stand-by stand. Als je tijdschakelaars installeert, geef je sluipverbruik geen kans. Daarmee gaat alle apparatuur aan het eind van de werkdag helemaal van het stroom. Zo bespaar je tot tien procent op je energiekosten.

Verduurzamen als huurder

Huur je een werkplek? Ga in gesprek met je verhuurder en bespreek samen wat er mogelijk is om het pand te verduurzamen. Open het gesprek door bijvoorbeeld deze modelbrief van InRetail naar de verhuurder te sturen. Neem de afspraken die jullie maken op in de huurovereenkomst.

Je bedrijf aan huis

Ook als je vanuit huis werkt, kun je verduurzamen. Wek bijvoorbeeld je energie op met zonnepanelen. Als je als ondernemer tien procent of meer van de opgewekte energie zakelijk gebruikt, kun je zonnepanelen zakelijk kopen. Zo mag je gebruik maken van aftrekregelingen, zoals de KIA of EIA. Sommige regelingen kun je met elkaar combineren voor extra voordeel. Je accountant of een energieadviseur kan je hierbij helpen.

Afval scheiden en recyclen

Bedrijfsafval moet je altijd scheiden. Denk daarbij aan papier en karton van dozen en verpakkingen. Maar ook folies, naalden, glazen verpakkingen en textiel moet je apart verzamelen. Bekijk de afvalwijzer voor bedrijven en ontdek welk afval je op welke manier moet scheiden.

Op het gebied van afval scheiden kun je nog een stapje verder gaan dan de verplichtingen. Zo scheidt kapsalon Green & Gorgeous uit Alkmaar ook het koffiedik. Een lokale pluktuin haalt het koffiedik iedere week op en gebruikt dat voor de planten. De salon laat zelfs het haar van klanten recyclen. Daarin zit namelijk keratine. Artsen gebruiken dat voor de behandeling van brandwonden. Een recyclebedrijf haalt het haar op en verwerkt het tot nieuw product.

Duurzaam vervoer

Ga je als kapper veel kilometers maken? Bijvoorbeeld omdat je bij mensen thuis aan de slag gaat? Het kan slim zijn om direct voor elektrisch vervoer te kiezen. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Je personen- of bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben. Anders mag je de milieuzones die veel steden hebben niet in. Controleer daarom of je nu en straks met je auto de stad in mag.

Vanaf 2030 mogen er in Nederland geen nieuwe brandstofauto’s meer worden verkocht. De overheid wil ondernemers aanmoedigen elektrisch te rijden. Daarom kun je verschillende subsidies gebruiken om voordeliger een elektrische auto te kopen.

Duurzame inkoop en verkoop

De kappersbranche kent al veel producten die biologisch afbreekbaar zijn. Ze laten bijvoorbeeld geen schadelijke materialen zoals microplastics in het milieu achter. Ook komen er steeds meer producten zonder verpakking op de markt. Kies daarnaast, als het kan, voor navulbare producten. Ook voor de producten die je verkoopt aan je klanten.

Kapsalon Green & Gorgeous gebruikt een navulstation. Klanten kunnen daar de lege flessen van producten steeds opnieuw bijvullen. De duurzame kapper moedigt dat aan met een korting van tien procent op de navulling.