Voor jezelf beginnen als kapper doe je zo
- Henk Herkink
- How to
- 27 mei 2020
- Bijgewerkt 14 aug 2023
- 4 min
- Starten
Begin je een kapsalon, dan moet je met allerlei zaken rekening houden. Zoals de regels voor een kapsalon aan huis of voor mensen thuis knippen. En zaken als administratie, belastingen en verzekeringen.
Hier moet je op letten als je als zelfstandig kapper aan de slag gaat:
- De markt verkennen en klanten vinden
- Tarief
- Locatie
- Belastingen
- Wetten en regels
- Brancheorganisatie ANKO
De markt verkennen en klanten vinden
Het aantal kappers groeit al jaren. Op 1 januari 2022 stonden er ruim 32.000 kappers ingeschreven bij KVK. Bedenk dus hoe je ervoor zorgt dat klanten met zoveel keuze juist voor jou als kapper kiezen. Je kunt bijvoorbeeld specialist worden, zoals kinder-, krullen- of kleurenkapper. Of onderscheid je met duurzame producten. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.
Aantal kappers in Nederland (2018-2022)
Jaar | Aantal kappers per 01-01 |
---|---|
2018 | 28.351 |
2019 | 29.105 |
2020 | 29.860 |
2021 | 31.213 |
2022 | 32.199 |
Bron:KVK Handelsregister |
Tarief
Wat gaan je klanten betalen voor een knip-, style- of kleurbeurt? Kappers rekenen een vaste prijs per behandeling. Houd bij het berekenen van je tarief rekening met:
- Vaste kosten
Bijvoorbeeld je huur en verzekeringen. - Variabele kosten
Zoals de producten die je gebruikt. - Winst
Hoeveel geld wil je aan een behandeling overhouden? Bereken hoe lang een behandeling gemiddeld duurt. - Belastingen
Zorg dat je genoeg geld overhoudt om omzet- en inkomstenbelasting te betalen.
Heb je speciale opleidingen gevolgd en ben je specialist op een bepaald vlak? Dan kun je extra geld rekenen voor de behandelingen die je aanbiedt.
Deze rekentool kan je helpen bij het bepalen van je tarief.
Locatie
Bedenk op welke plek je wilt gaan knippen. Bijvoorbeeld:
Een kapsalon aan huis
Veel kappers starten vanuit huis. Vaak kun je zonder veel aanpassingen aan de slag. Of je bouwt bijvoorbeeld je garage om tot een professionele kapsalon. Voordelen van vanuit huis werken zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt. Een nadeel kan zijn dat je werk en privé zo moeilijk kunt scheiden.
Check de voorwaarden
Check voordat je van start gaat de voorwaarden van je gemeente. Moet je bij hen melden dat je een bedrijf aan huis begint? Passen je plannen binnen het bestemmingsplan? Waarop moet je letten als je gaat verbouwen? En mag je een bord aan je gevel ?
Controleer in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Of vraag het na bij je bank of verhuurder. Denk ook aan verzekeringen. Je inboedel- en opstalverzekering zijn voor privéspullen en het huis. Ze dekken geen schade aan spullen van je bedrijf en je werkruimte.
Ambulante kapper: knippen bij mensen thuis
Sommige kappers bezoeken hun klanten voor een knipbeurt bij hen thuis. Zo kun je eenvoudig en snel van start. Zorg er wel voor dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Je hoeft dan schade die je bij een klant thuis maakt niet zelf te betalen. Bereken ook je reiskosten door in je tarief.
Een pand huren of kopen
Wil je een bedrijfsruimte huren of kopen? Denk dan van tevoren goed na over je eisen en wensen. Kijk bijvoorbeeld of het pand past bij de uitstraling van je bedrijf. En wat de kosten voor het pand betekenen voor je tarief. Informeer ook bij je gemeente naar het bestemmingsplan. Daarin staat of je in het pand van jouw keuze wel een kapsalon mag beginnen.
Een stoel huren
Kies je voor stoelverhuur, dan werk je samen met andere ondernemers. Zij werken ieder zelfstandig vanuit dezelfde bedrijfsruimte. Met stoelverhuur bespaar je op kosten voor een bedrijfspand, inkoop en marketing. Daarnaast kun je je klanten extra diensten bieden. Bijvoorbeeld door samenwerking met schoonheidsspecialisten en nagelstylisten.
Belastingen
Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de , moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft door hoeveel btw je bij je klanten in rekening hebt gebracht en trekt daar de btw af die jij aan je leveranciers betaald hebt. Voor kappersdiensten- en is het btw-tarief 9%. Voor andere producten is de btw 21%. Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de .
Wetten en regels
De belangrijkste rechten en plichten waar je als kapper rekening mee moet houden zijn:
Muziek in je salon
Draai je muziek in je salon? Dan moet je betalen voor de muziekrechten. Informeer bij wat de kosten zijn.
Openingstijden
In de staat dat je kapsalon open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Wil je op andere tijden open zijn? Dan moet je dat aanvragen bij je gemeente.
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid komen er steeds meer wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of een bestelbus koopt. Lees hier wat je moet doen voor een groene start. Daarmee bespaar je later tijd, moeite en geld.
Veilig en gezond werken
Als kapper loop je risico op gezondheidsproblemen, zoals kapperseczeem of rugklachten. Met healthy van Branche Platform Kappers onderzoek je de risico's binnen je bedrijf. En krijg je tips over hoe je met die risico's kunt omgaan. Denk aan handschoenen gebruiken ter voorkoming van kapperseczeem of hoe je met je houding rugklachten kunt voorkomen.
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.
Brancheorganisatie ANKO
Brancheorganisatie ondersteunt Nederlandse kappers. Lid worden is niet verplicht, maar als lid kun je er terecht voor informatie over ondernemen in het kappersvak. Sommig klanten gaan alleen naar een kapper die lid is van een brancheorganisatie.
Om te werken als kapper is een opleiding niet verplicht, maar wel belangrijk. Je lee rt er bijvoorbeeld kniptechnieken, haarkleuren en permanenten. Zo kun je je klanten de kwaliteit bieden die ze verwachten. ANKO verzorgt ook opleidingen en bijscholing. Laat je regelmatig bijscholen en houd nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied bij. Dat vergroot je kans op succes.
Algemene startersinformatie
Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startend ondernemer ook te maken met: