Voor jezelf beginnen als kapper of barbier

Begin je een kapsalon of barbershop, dan moet je van alles regelen. Zo moet je je verdiepen in de regels voor een kapsalon aan huis of voor mensen thuis knippen. En in zaken als administratie, belastingen en verzekeringen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Hier moet je op letten als je als zelfstandig kapper of barbier aan de slag gaat:

De markt verkennen en klanten vinden

Het aantal kappers groeit al jaren. Op 1 januari 2024 stonden er 33.510 kappers ingeschreven bij KVK. Ook het aantal barbershops is gegroeid, van 473 in 2020 naar 1.056 in 2024.

Bedenk dus hoe je ervoor zorgt dat klanten met zoveel keuze juist voor jou kiezen. Je kunt bijvoorbeeld specialist worden, zoals kinder-, krullen- of kleurenkapper. Of onderscheid je met duurzame producten.

Een barbershop richt zich speciaal op mannen. Die komen niet alleen naar de barbershop om geknipt en geschoren te worden, maar ook voor de beleving. Bij de barbier draait het om vakmanschap, sfeer en persoonlijke service. Vaak bieden barbiers ook traditionele scheerbeurten. Wil je een barbershop openen, dan is het aan te raden om hier een speciale opleiding voor te volgen. Hier leer je mannenkapsels en gezichtshaar knippen, stylen en verzorgen.

Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.

Aantal kappers in Nederland (2020-2024)

JaarAantal kappers per 01-01
202029.862
202131.211
202232.194
202332.869
202433.510
Bron:KVK Handelsregister

Tarief

Wat gaan je klanten betalen voor een knip-, scheer- of kleurbeurt? Kappers en barbiers rekenen een vaste prijs per behandeling. Houd bij het berekenen van je tarief rekening met:

 • Vaste kosten
  Bijvoorbeeld je huur en verzekeringen.
 • Variabele kosten
  Zoals de producten die je gebruikt.
 • Winst
  Hoeveel geld wil je aan een behandeling overhouden? Bereken hoe lang een behandeling gemiddeld duurt.
 • Belastingen
  Zorg dat je genoeg geld overhoudt om omzet- en inkomstenbelasting te betalen.

Heb je speciale opleidingen gevolgd en ben je specialist op een bepaald vlak? Dan kun je extra geld rekenen voor de behandelingen die je aanbiedt.

Deze rekentool kan je helpen bij het bepalen van je tarief.

Locatie

Bedenk op welke plek je wilt gaan knippen. Bijvoorbeeld:

Een barbershop of kapsalon aan huis

Veel barbiers en kappers starten vanuit huis. Vaak kun je zonder veel aanpassingen aan de slag. Of je bouwt bijvoorbeeld je garage om tot een professionele zaak. Ga je verbouwen? Kijk dan of je gelijk kunt verduurzamen. Daarvoor zijn interessante aftrekregelingen zoals de MIAen EIA. Voordelen van vanuit huis werken zijn dat je geen reistijd, reiskosten en extra huurkosten hebt. Een nadeel kan zijn dat je werk en privé zo moeilijk kunt scheiden.

Check de voorwaarden

Check voordat je van start gaat de voorwaarden van je gemeente. Moet je bij hen melden dat je een bedrijf aan huis begint? Voldoen je plannen aan de Omgevingswet? Waarop moet je letten als je gaat verbouwen? En mag je een bord aan je gevel hangen?

Controleer in je hypotheekovereenkomst of huurcontract of je een bedrijf vanuit of bij je huis mag starten. Of vraag het na bij je bank of verhuurder. Denk ook aan verzekeringen. Je inboedel- en opstalverzekering zijn voor privéspullen en het huis. Ze dekken geen schade aan spullen van je bedrijf en je werkruimte.

Ambulante kapper: knippen bij mensen thuis

Sommige kappers en barbiers gaan naar hun klanten toe voor een knipbeurt. Zo kun je eenvoudig en snel van start. Zorg er wel voor dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Veroorzaak je per ongeluk schade bij een klant thuis? Dan hoef je die niet zelf te betalen. Bereken ook je reiskosten door in je tarief.

Een pand huren of kopen

Wil je een bedrijfsruimte huren of kopen? Denk dan van tevoren goed na over je eisen en wensen. Kijk bijvoorbeeld of het pand past bij de uitstraling van je bedrijf. En wat de kosten voor het pand betekenen voor je tarief. Kies je voor een duurzaam pand met energielabel A of B, dan bespaar je op energiekosten. Bekijk het omgevingsplan. Daarin staat of je in het pand van jouw keuze wel een kapsalon of barbershop mag beginnen. Via de Locatiescan vind je informatie over mensen die in de buurt wonen. Denk aan inkomen en leeftijd. Zo kom je erachter of de plek bij jouw bedrijf past. 

Een stoel huren

Kies je voor stoelverhuur, dan werk je samen met andere ondernemers. Zij werken ieder zelfstandig vanuit dezelfde bedrijfsruimte. Met stoelverhuur bespaar je op kosten voor een bedrijfspand, inkoop en marketing. Daarnaast kun je je klanten extra diensten bieden. Bijvoorbeeld door samenwerking met schoonheidsspecialisten en nagelstylisten.

Belastingen

Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de btw, moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Je geeft door hoeveel btw je bij je klanten in rekening hebt gebracht en trekt daar de btw af die jij aan je leveranciers betaald hebt. Voor kappersdiensten is het btw-tarief 9%. Voor producten, zoals shampoos en speldjes, is de btw 21%. Daarnaast doe je 1 keer per jaar aangifte voor de inkomstenbelasting.

Wetten en regels

De belangrijkste rechten en plichten waar je als kapper of barbier rekening mee moet houden zijn:

Muziek in je zaak

Draai je muziek in je kapsalon of barbershop? Dan moet je betalen voor de muziekrechten. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.

Openingstijden

In de winkeltijdenwet staat dat je zaak open mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Wil je op andere tijden open zijn? Dan moet je dat aanvragen bij je gemeente.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid komen er steeds meer wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of een bestelbus koopt. Lees hier wat je moet doen voor een groene start. Daarmee bespaar je later tijd, moeite en geld.

Verbod op microplastics

Naast regels voor jou en je salon gelden er regels voor de producten die je gebruikt. Sinds 17 oktober 2023 mag je bijvoorbeeld geen schoonheidsproducten met microbeads meer verkopen. Vanaf 2027 mogen shampoos ook geen andere vormen van microplastics bevatten. Houd hier rekening mee bij je inkoop.

Veilig en gezond werken

Als kapper of barbier loop je risico op gezondheidsproblemen, zoals kapperseczeem of rugklachten. Met healthy hairdresser van Branche Platform Kappers onderzoek je de risico's binnen je bedrijf. En krijg je tips over hoe je met die risico's kunt omgaan. Denk aan handschoenen gebruiken ter voorkoming van kapperseczeem of hoe je met je houding rugklachten kunt voorkomen.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Brancheorganisatie ANKO

Brancheorganisatie ANKO ondersteunt Nederlandse kappers en barbiers. Lid worden is niet verplicht, maar als lid kun je er terecht voor informatie over ondernemen in het kappers- of barbiersvak.

Om te werken als kapper of barbier is een opleiding niet verplicht, maar wel belangrijk. Je leert er bijvoorbeeld kniptechnieken, haarkleuren en permanenten. Zo kun je je klanten de kwaliteit bieden die ze verwachten. ANKO verzorgt ook opleidingen en bijscholing. Laat je regelmatig bijscholen en houd nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied bij. Dat vergroot je kans op succes.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startend ondernemer ook te maken met:

Heb je vragen over hoe te beginnen als kapper of barbier? Een adviseur van het KVK Adviesteam denkt graag met je mee: 088 585 22 22.