Begin je bakkerij duurzaam

Begin je een bakkerij? Dan komt er een hoop bij kijken. Duurzaamheid hoort daar ook bij. Er zijn verschillende wetten en regels over duurzaam ondernemen en er komen steeds nieuwe regels bij. Verdiep je voordat je je zaak start in duurzaam ondernemen. Zo bespaar je later tijd en misschien zelfs geld.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. De aarde warmt op en het klimaat verandert. Om de negatieve gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken komen er steeds meer regels om ondernemend Nederland te verduurzamen. Bovendien vindt driekwart van de consumenten het belangrijk dat bedrijven zich inzetten voor een betere wereld. Verduurzamen doe je dus niet alleen omdat het moet, maar ook om klanten te trekken of te behouden.

Maak bij de start van je bakkerij duurzame keuzes. Denk aan een elektrische oven, een energiezuinig pand of elektrische bestelauto.

Duurzaam starten kan op verschillende manieren:

Duurzame financiering

Wil je als ondernemer aan de slag met verduurzamen, dan is er de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen). Daarmee staat de overheid garant als je geld leent voor het verduurzamen van je bedrijf. Daardoor is het risico voor je financier lager en krijg je makkelijker een lening.

Duurzaam bedrijfspand

Als bakker heb je een bedrijfspand en machines nodig. Let bij de keuze voor een bedrijfspand op het energielabel. Een laag energielabel betekent een zuinig pand. Daarmee bespaar je op je energierekening. En als het pand al goed is geïsoleerd, hoef je dat zelf niet te doen.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

Duurzame energie in je bakkerij

Aardgasvrij ondernemen wordt de standaard in Nederland. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen, kantoren en winkels van het gas af zijn. Koop je een pand? Kies dan voor duurzame verwarming met een zonneboiler of warmtepomp. Je bespaart op je energierekening en krijgt bij de aanschaf 1.000 tot 2.500 euro ISDE-subsidie.

Ook als je een bakkerij overneemt, kun je deze ISDE-subsidie gebruiken voor het investeren in duurzame energie.

Vraag een energieadviseur

Het starten van een bedrijf kun je het best zo duurzaam mogelijk doen, vindt Johan Sijtsma. Sijtsma werkt als energieadviseur bij adviesbureau Stel en helpt ondernemers bij verduurzamen. “Ik loop het liefst een rondje door de zaak als het pand nog niet is ingericht”, legt hij uit. “Dan kun je zo slim mogelijk gebruikmaken van de ruimte bij het plaatsen van machines.” Koelapparatuur geeft bijvoorbeeld veel warmte af, net als ovens. “Hergebruik die warmte om je pand te verwarmen.”

Je machines en de ketel beter afstellen kost niets, maar bespaart je al snel enkele honderden euro’s per jaar. “De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van tachtig graden, maar werken efficiënter op zestig graden”, legt Sijtsma uit.

Geen eigenaar van het pand?

Ben je huurder van een pand? Bespreek met je verhuurder wat er mogelijk is om het pand te verduurzamen. Gebruik bijvoorbeeld deze modelbrief van InRetail om het gesprek te openen. Neem de afspraken op in de huurovereenkomst.

Energie besparen als bakker

In het Klimaatakkoord staan afspraken over het verlagen van de CO2-uitstoot. In Nederland moet deze voor 2030 flink omlaag en ook ondernemers moeten daaraan bijdragen. Door te verduurzamen verlaag je de CO2-uitstoot van je bedrijf en bezuinig je op je kosten.

Als bakker gebruik je energie om te bakken, koelen en verwarmen. Koop je machines zoals een oven of koeling? Met een elektrische oven heb je minder last van de schommelende gasprijzen. Staat je pand in een wijk die in 2030 aardgasvrij moet zijn? Een elektrische oven hoef je dan niet te vervangen. Als je een elektrische oven in plaats van een oven op gas koopt, betaal je minder belasting met de Energie-investeringsaftrek (EIA). De investeringskosten mag je namelijk van je fiscale winst aftrekken.

Energiebesparingsplicht

Verbruik je met je bedrijfspand meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas? Dan moet je energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Je moet bijvoorbeeld restwarmte uit ovens hergebruiken en tijdsschakelaars plaatsen.

Informatieplicht energiebesparing

Geldt de energiebesparingsplicht voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Je geeft een keer in de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidies voor verduurzamen

Voor het verduurzamen van je machines en bedrijfsprocessen bestaan verschillende subsidies, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarnaast ondersteunen sommige gemeenten ondernemers bij verduurzamen. Zo kun je als ondernemer in Amsterdam kiezen voor een gratis energieadvies- en begeleidingstraject. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Groen vervoer

Als je ook broodjes en banket gaat bezorgen, houd dan bij de aanschaf van je vervoermiddel rekening met de wetten en regels voor groen rijden. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Je personen- of bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben. Anders mag je de milieuzones niet in. Controleer of je met je nieuwe auto of bestelbus de stad in mag.

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) geeft maximaal 5.000 euro korting bij het kopen of leasen van een nieuwe elektrische bestelwagen. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mag je tot maximaal 45 procent van de investeringskosten in een elektrische bestelwagen aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting.

Afval, voedselverspilling en recyclen

Als ondernemer moet je afval scheiden. Daarvoor gelden andere regels dan voor huishoudelijk afval. De Afvalwijzer vertelt welk afval je moet scheiden en hoe je dit aanpakt.

In plaats van plastic broodzakken kun je brood verpakken in herbruikbare broodzakken of klanten zelf een verpakking laten meebrengen. Of kies voor biologisch afbreekbare verpakkingen. 

Denk ook na over voedselverspilling. Brood is in Nederland het meest weggegooide product. Als bakker kun je je aansluiten bij groene initiatieven zoals Too Good To. Via deze app verkoop je overtollige brood, gebak en sandwiches. Er zijn inmiddels ruim 2.100 bakkerijen in Nederland aangesloten. Ook kun je donaties doen aan de Voedselbank.

Je product of dienst verduurzamen

Consumenten doen steeds bewuster boodschappen. Ze kiezen steeds vaker voor duurzaam geproduceerd en biologisch voedsel. Kies daarom bijvoorbeeld voor lokaal geteeld graan zoals Nedertarwe. Dat is duurzaam getaald graan van eigen bodem.

Groene keurmerken

Met een duurzaam keurmerk bewijs je dat jouw bakkerij groen bezig is. Biologisch brood mag het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk gebruiken. Een duurzaam keurmerk is niet verplicht, maar kan je voordelen opleveren.