Eigen bakkerij beginnen
- Jozy Gallmann
- De basis
- 12 september 2021
- Bijgewerkt 7 mei 2024
- Starten
Wil je een bakkerij beginnen? Je hebt geen diploma nodig, maar er zijn wel regels waar je je aan moet houden, zoals de HACCP. Hier vind je de belangrijkste regels op een rij en lees je hoe je een goede start maakt als ondernemer.
KVK Start Event: zo vind je klanten
Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event.
Voor alle beginnende ondernemers geldt: als je een eigen bedrijf start, moet je een bedrijfsnaam en rechtsvorm kiezen en je bedrijf inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je wat je moet regelen als je start als bakker.Â
- Kansen voor bakkers
- Regels
- Duurzaam ondernemen
- Wat kost een eigen bakkerij?
- Een bakkerij overnemen
- Starten als franchisenemer
- Hulp van brancheorganisaties
- Algemene startersinformatie
Kansen voor bakkers
Het aantal bakkers steeg in de afgelopen vijf jaar met bijna twintig procent.  Op 1 december 2023 waren er 4.779 bakkers ingeschreven bij KVK (SBI-codes 1071 en 47241).
Jaar (op 01-01) | Aantal |
---|---|
2019 | 4021 |
2020 | 4121 |
2021 | 4337 |
2022 | 4683 |
2023 | 4773 |
Bakkers hebben het momenteel moeilijk door de hoge grondstofprijzen. Ook personeel  is voor veel bakkers een probleem. Toch biedt de bakkerijsector kansen. Brood is en blijft een populair product dat niet weg te denken is van onze keukentafels. Maar liefst negentig procent van de Nederlanders vindt dat brood thuishoort in ons dagmenu, zo blijkt uit het jaarlijkse Trendrapport . Datzelfde onderzoek laat zien dat er de laatste jaren een groeiende vraag is naar brood en banket.
Krijg inzicht in de concurrentie van bakkers in jouw regio met de KVK .
Regels
Je hebt geen diploma nodig om te starten met een bakkerij. Je moet je wel houden aan wetten en regels. Een aantal belangrijke zijn:
Omgevingssplan
Vraag het op bij je gemeente. Zo kom je erachter of je een bakkerij mag beginnen op de plek die je wilt huren of kopen. Vraag bij je gemeente na aan welke wetten en regels je je nog meer moet houden. Denk aan brandveiligheidsregels en milieuregels.Â
Winkeltijdenwet
Je bakkerswinkel mag zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 uur en 22.00 uur en op koopzondagen. Wil je op andere tijden open? Vraag toestemming aan je gemeente. Â
HACCPÂ
Je moet een HACCP-plan hebben en volgens die regels werken. De Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) gaan over voedselveiligheid. Denk aan regels over de temperatuur van de koelkasten en over hoe je opschrijft wanneer apparaten zijn schoongemaakt. Als je werkt met een HACCP-plan is de kans kleiner dat de voedselveiligheid in je bedrijf in gevaar komt. Het plan mag je zelf schrijven, maar je kunt ook het plan van het Nederlands Bakkerij Centrum gebruiken.
Registratie NVWAÂ
Je moet de bakkerij registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit . De NVWA controleert of bedrijven zich houden aan de Warenwet. De Warenwet geldt voor alle bedrijven die levensmiddelen maken, bereiden of verkopen. Iemand van de NVWA kan bij je langskomen om te kijken of je werkt volgens de regels. Doe je dat niet? Dan krijg je een waarschuwing of .
AllergeneninformatieÂ
Bij niet-voorverpakte producten moet er in je winkel beschikbaar zijn. Informeer je klant over aanwezige allergenen in je product. Dit kan bijvoorbeeld via een bord in de zaak. Bij voorverpakte producten zijn er over wat er op het etiket moet staan.
BedrijfspensioenfondsÂ
Iedereen die werkt in een bakkersbedrijf moet meedoen met het Bedrijfspensioenfonds voor het . Je moet dit regelen voor je personeel. Voor jou als eigenaar hoeft dit niet.
Laag btw-tariefÂ
Je moet btw berekenen over de producten die je verkoopt. Voor etenswaren geldt het verlaagde btw-tarief van negen procent.Â
Duurzaam ondernemenÂ
Er zijn verschillende wetten en regels over duurzaam ondernemen en er komen steeds nieuwe bij. Zo worden bijvoorbeeld vanaf 2025 de regels voor milieuzones strenger. Je bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben om zero-emissiezones in te mogen. Dit zijn gebieden waar alleen nog bestelbussen en vrachtwagens mogen komen die rijden zonder uitlaatgassen. Ook de kan gelden voor je bakkerij. Door te verduurzamen verlaag je de CO2-uitstoot van je bedrijf en bezuinig je op je energiekosten. Verdiep je voordat je je bakkerszaak opent daarom in duurzaam ondernemen. Zo bespaar je later tijd en misschien zelfs geld.
Wat kost een eigen bakkerij?Â
De kosten voor het starten van een eigen bakkerswinkel kunnen erg verschillen. Dat ligt bijvoorbeeld aan de plek waar je de bakkerij opent. Voor een pand midden in het centrum van een grote stad betaal je meer huur dan een pand in een winkelstraat in een buitenwijk of dorp. Verder moet je denken aan kosten voor:
- Inventaris zoals machines, koelkasten, ovens en vitrines.
- Verbouwing van het pand, denk aan een nieuwe vloer, opslagruimte, verlichting en verduurzamen.
- Grondstoffen zoals meel, suiker en gist.
- Verpakkingsmateriaal.
- Promotiekosten voor een openingsactie, advertenties in de krant of op social media.
- Personeelskosten.
- Kosten voor verzekeringen, vergunningen en een boekhoudpakket.
Geld lenenÂ
Maak een financieel plan. Zo kom je erachter hoeveel geld je nodig hebt om te starten. Misschien heb je zelf spaargeld of kun je geld van iemand lenen, een familielid of een zakenpartner. Meestal heb je financiering nodig. Bijvoorbeeld van een bank of . Verder is er de Kredietunie Bakkerij Ondernemers . Een is een coöperatie van ondernemers. KBO financiert aanvragen tussen de 50.000 en 250.000 euro. Ook krijg je hulp bij het ondernemen van een ervaren bakker.
Starten als zzp'er
Een bakkerswinkel overnemenÂ
In de komende tien jaar gaan ongeveer vijfhonderd bakkers met pensioen. Een bakkerij overnemen biedt voordelen, zoals naamsbekendheid en een bestaande klantenkring. Omdat je de resultaten kunt laten zien van de vorige eigenaar, lukt het vaak gemakkelijker om geld te lenen bij een bank.
Starten als franchisenemer
Je kunt ook kiezen voor franchise. Tegen betaling mag je de naam en formule van een ander bedrijf gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Bakker Bart, Bakkertje Bol, ‘t Stoepje of Backwerk. Franchise heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat veel mensen de naam van de formule kennen. Een nadeel is dat je niet alles zelf mag beslissen, bijvoorbeeld welke producten je verkoopt en bij wie inkoopt.
Hulp van brancheorganisaties
Er zijn verschillende brancheorganisaties of brancheverenigingen voor bakkers. Je kunt er informatie en advies krijgen, opleidingen volgen en soms korting krijgen, bijvoorbeeld op verzekeringen. Twee bekende brancheorganisaties zijn:
•   Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging Â
•   Nederlands Bakkerij
Lid worden van een branchevereniging kost geld. Je bent niet verplicht om lid te worden.Â
Algemene startersinformatieÂ
Naast bovenstaande onderwerpen, krijg je als startende bakker ook te maken met: