Welk crowdfundingplatform past bij mij?

Zoek je een manier om geld op te halen voor je bedrijf bij het grote publiek? Dat kan met crowdfunding. Zorg dat zo veel mogelijk mensen je plan kunnen bekijken. Dit doe je via een crowdfundingplatform. Er zijn heel veel verschillende crowdfundingplatforms. Lees waar je op moet letten bij het kiezen van een platform.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Wat doet een crowdfundingplatform?

Een crowdfundingplatform is een online platform waar je een financieringsaanvraag kunt indienen. Net zoals je doet als je financiering bij een bank aanvraagt. Het platform beoordeelt de aanvraag en geeft aan of je doel bij hen past. Sluit het aan? Dan plaatsen ze het project op het online platform. Vanaf dat moment kunnen investeerders in je project investeren. Het crowdfundingplatform helpt je bij het opzetten van je campagne. En maakt het inzamelen van geld makkelijk en overzichtelijk. Vaak heeft een platform ook contacten met investeerders die bijvoorbeeld vaker in een speciale branche of project investeren.

Vergunning en ontheffing van AFM

Op dit moment heeft een aantal crowdfundingplatforms een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). En tientallen platforms hebben een ontheffing van de AFM gekregen. In het crowdfundingregister van de AFM lees je wat dit betekent. Ook zie je welke platforms een ontheffing hebben en wanneer platforms een ontheffing of vergunning nodig hebben.

Sinds 11 november 2023 moeten crowdfundingplatforms een ECSPR-vergunning hebben als zij hun diensten aanbieden. Zij voldoen hiermee dan aan de eisen van de Europese crowdfundingverordening (EU) 2020/1503.

Kies een platform dat bij je past

Er zijn meer dan 80 verschillende crowdfundingplatforms. Elk platform is net weer anders. Sommige bieden alleen een bepaalde vorm van crowdfunding. Bijvoorbeeld alleen leningen of donaties. Andere platforms richten zich op speciale bedrijven (sectoren) of projecten.

Hoe kies je dan het platform dat het beste bij je past? Ga uit van je eigen situatie, want elk plan is anders en iedereen wil crowdfunding voor een ander doel gebruiken. Deze algemene tips helpen je bij je keuze:

  • Bekijk overzichten van crowdfundingplatforms. Onderzoek welk platform zich richt op jouw sector of branche. Deze informatie vind je op de websites van Crowdfundmarkt, Fundwijzer en ZakelijkLenen. Bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding vind je een overzicht van aangesloten platforms.
  • Zie je een platform dat bij je past? Onderzoek dan welke voorwaarden ze stellen als je een crowdfundingsactie gaat opzetten. Bijvoorbeeld de voorwaarden voor de financieringsaanvraag. Moet je een minimaal bedrag vragen en zelf ook geld investeren? Of de rente die je volgens het platform het beste aan je investeerders kunt vragen. Vergelijk de voorwaarden van meerdere platforms.
  • Lees het kredietvoorstel van het platform goed door. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je om een keuze te maken.
  • Vraag aan ondernemers die je kent welk platform zij gebruiken voor crowdfunding en wat hun ervaringen hiermee zijn.
  • Kijk welke andere projecten op het platform staan. En of jouw project hier tussen past.
  • Let goed op de kosten van het crowdfundingplatform. Onderzoek wanneer het platform kosten in rekening brengt. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van het project en ook als het totale bedrag binnen is? Vaak rekenen ze een percentage over het bedrag. Dit verschilt per platform.

Hulp inzetten

Misschien wil je toch liever financiering aanvragen bij een bank of andere mogelijkheden onderzoeken. Een adviseur kan je hierbij helpen. Ook bij het maken van een financiële onderbouwing. Hierdoor krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg. Ook ons KVK Adviesteam kan je helpen als je nog vragen hebt. Bel ze op: 088 585 22 22.