Crowdfundingplatforms

Crowdfunding groeide in Nederland de laatste jaren flink. Je kunt via crowdfundingplatforms je financieringsvraag bij het grote publiek onder de aandacht kunt brengen. Bijvoorbeeld voor een product, dienst, idee of nieuwe onderneming.

Platforms

Inmiddels zijn er veel verschillende platforms voor crowdfunding. De vijf grootste crowdfundingplatforms in 2022 zijn:

  • NL Investeert
  • Collin Crowdfund
  • Crowdrealestate
  • Geldvoorelkaar
  • Lender&Spender

Volgens de cijfers van Crowdfundcijfers.nl op basis van opgehaalde financiering in 2022

Vergunning en ontheffing van AFM

Op dit moment heeft een aantal crowdfundingplatforms een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). En tientallen platforms hebben een ontheffing van de AFM gekregen. In  het crowdfundingregister van de AFM lees je wat dit betekent, welke platforms een ontheffing hebben en wanneer platforms een ontheffing of vergunning nodig hebben.

Vanaf 11 november 2023 moeten crowdfundingplatforms een ECSPR-vergunning hebben als zij hun diensten aanbieden. Zij voldoen hiermee dan aan de eisen van de Europese crowdfundingverordening (EU) 2020/1503.

Overzichten crowdfundingsplatforms

Een overzicht van crowdfundingplatforms in Nederland vind je op de websites van Crowdfundmarkt, Fundwijzer en ZakelijkLenen. Bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding vind je een overzicht van aangesloten platforms.

Onderlinge verschillen

Tussen de platforms zijn allerlei verschillen. Sommige richten zich speciaal op een branche, zoals horeca, cultuur of (groene) energie. Andere zijn ruimer van opzet. Ook verschillen de spelregels per platform.

Bij de meeste platforms kun je terecht voor een lening. Er zijn ook platforms die uitgaan van donaties of die geld lenen in ruil voor aandelen. Het ene platform bekijkt je projectaanvraag uitgebreid. Ze lichten het door op basis van je ondernemingsplan en financiële verwachtingen. Daar moet je ook voor betalen. Het andere platform laat alleen kredietwaardige ondernemingen toe. 

Er zijn ook internationale platforms waar je met je financieringsvraag terecht kunt. Wereldwijd zijn er nu zo’n duizend crowdfundingplatforms die miljarden aan financiering ophalen. Grote internationale platforms zijn Kickstarter.com en Indiegogo.com. Een bekend Europees platform is Ulule.com dat zich richt op creatieve, innovatieve of gemeenschappelijke projecten.

Tips

  • Vergelijk eerst de voorwaarden van meer kredietaanbieders. Anders neem je misschien de verkeerde beslissing.
  • Lees eerst precies de kleine letters van een kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je bij de kredietkeuze.
  • Schat zelf vooraf in wanneer in je bedrijf een tekort ontstaat. Zijn eigen middelen dan voldoende? Of plan op tijd een passende financieringsvorm.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg.

KVK Crowfunding Scan

Doe nu de KVK Crowdfunding Scan en ontdek in twee minuten of crowdfunding bij jou past.

Start de scan