Fintech gebruiken voor je bedrijf

Met moderne techniek een zakelijke lening regelen of je administratie doen. Dat is fintech. Een tak van de financiële sector die sterk groeit. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden fintechproducten aan. Welke mogelijkheden zijn er voor jou?

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Wat is fintech?

Fintech is een samenstelling van twee woorden: 'financial' en 'technology'. Fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Zo geven zij bijvoorbeeld sneller online krediet aan ondernemers.

Het gebruikelijke papierwerk wordt zoveel mogelijk overgeslagen. Dat versnelt de financieringsaanvraag. Slimme data-analyse schat automatisch je kredietwaardigheid en je risicoprofiel in. Vaak gebeurt dit proces met je zakelijke bankafschriften. Fintechbedrijven zijn dankzij technologie een moderne aanvulling of alternatief voor traditionele banken, vermogensbeheerders en verzekeraars.

Wat heb je aan fintech?

Fintechbedrijven helpen je met slimme technologie en digitale platformen. Zo kun je online binnen een paar klikken een krediet aanvragen én ontvangen. Gebruik je fintech voor meer financiële armslag? Dit zijn de voordelen:

  • Snel online regelen en binnen 24 uur het geld op je rekening.
  • Aanvraag doen zonder bedrijfsplan of jaarcijfers.
  • Doorlopend toegang tot meer werkkapitaal.
  • Hoge acceptatie en hoge limiet.

Waar kun je terecht?

De volgende geldverstrekkers hebben het keurmerk Erkend MKB Financier:

De genoemde fintechbedrijven zijn verbonden aan Stichting MKB Financiering. Banken hebben hun eigen fintechkanalen:

Is het veilig?

Fintechproducten sluit je meestal af bij een andere partij dan een bank. Kosten zijn bij non-bancaire financiering vaak hoger dan bij bankfinanciering. Dat komt omdat non-bancaire financiers meer kosten maken bij het aanbieden van financiering. Voor hen is de toegang tot kapitaal duurder dan voor banken. Ook hebben non-bancaire aanbieders minder zekerheden om hun geld terug te krijgen als het misgaat bij hun klanten. Lees daarom de voorwaarden van een contract goed door.

Tips voor fintechfinanciering

Gebruik de volgende tips als je een financieringsaanvraag bij een fintechbedrijf voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel is. Dan kan een financier je aanvraag snel beoordelen.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs. Met jaarlijkse audits en opleidingsmodules zijn de aangesloten partijen en financiers gehouden aan een gedragscode. Kwaliteit in dienstverlening staat voorop. Het klachtenloket Kifid treedt op bij geschillen tussen financier en ondernemer. Voor bancair zakelijk krediet geldt de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering.
  • Vergelijk aanbiedingen van drie financiers en maak dan een keuze.
  • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie zorgen ervoor dat financiers zich aan de regels van een gedragscode moeten houden. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Wet op het financieel toezicht (Wft)

De Rijksoverheid houdt toezicht op financiële instellingen zoals banken, fintechbedrijven en het hele financiële systeem. Dit beschermt consumenten en bedrijven die hun geld toevertrouwen aan deze instellingen. De manier van toezicht is geregeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft). De Nederlandsche bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voeren het toezicht uit.