Zakelijk krediet of zakelijke lening

Wat is het verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening? Goed om te weten voordat je zo’n financiering aangaat. In dit artikel leggen we uit wat een zakelijk krediet en een zakelijke lening zijn. Ook komt aan bod waarvoor je ze gebruikt en hoe het zit met de kosten.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij de bank. Je kunt er tot een vaste limiet geld uit opnemen wanneer je dat nodig hebt. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet en hoeveel je opneemt. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je een gedeelte af. Je kunt dat weer opnemen als je het nodig hebt.

Zakelijke lening

Met een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in een keer op je rekening. Je betaalt het bedrag vervolgens in maandelijkse, gelijke termijnen terug. Geld dat je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Je betaalt een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

Waarvoor gebruiken?

Een zakelijk krediet gebruik je als je even geen geld genoeg in kas hebt om de lopende zaken te betalen. Bijvoorbeeld rekeningen van leveranciers betalen, de voorraad aanvullen, investeren in een marketingcampagne of onderhoud aan machines.

Een zakelijke lening is vooral geschikt voor een eenmalige, grote uitgave. Je betaalt er een langlopende investering mee. Denk aan bedrijfsmiddelen als een nieuwe machine of auto, de bouw van een website of een vrije investering in groei en uitbreiding.

Kosten

Je rentepercentage is onder meer afhankelijk van de financiële gezondheid van je onderneming. Voor beide financieringsvormen betaal je rente en aflossing. Bij een zakelijk krediet komen er nog servicekosten van de geldlimiet bij. En bij een zakelijke lening de afsluitkosten van het leenbedrag.

Looptijd en flexibiliteit

Met een zakelijk krediet kun je opnemen en aflossen wanneer je wilt. Na ieder jaar beoordeelt de kredietverstrekker je krediet opnieuw en past de rente aan op de nieuwe situatie. Sta je er financieel beter voor? Dan betaal je vaak minder rente. Het kan ook zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor het krediet. Dan los je het openstaande bedrag af.

Met een zakelijke lening bepaal je zelf in hoeveel tijd je het leenbedrag wilt aflossen: minimaal drie maanden, maximaal vijf jaar. Iedere maand betaal je een gelijk deel van de lening terug. Dus: hoe korter de looptijd, hoe meer je maandelijks aflost. Terugbetaald geld kun je niet opnieuw opnemen.

Meer succes met hulp

Met de hulp en een duidelijke financiële onderbouwing krijg je sneller een ‘ja’ op je aanvraag. Bekijk waar je terecht kunt voor advies of coaching.