Een online boekhoudprogramma kiezen, waar let je op?

De ontwikkelingen in boekhoudsoftware gaan snel. Je kunt boekhouden in de cloud, e-factureren via een eenvoudig boekhoudprogramma en binnen Europa veilig e-facturen uitwisselen met het PEPPOL-netwerk. Ontdek wat deze ontwikkelingen voor jou kunnen betekenen en leer waar je op moet letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma voor je boekhouding.

Je kunt je administratie op verschillende manieren bijhouden. Je verzamelt bijvoorbeeld je bonnen en besteedt verder alles uit aan je boekhouder. Of je doet je administratie zelf met een online of offline boekhoudprogramma. Welk boekhoudpakket past dan bij jou? Kies in ieder geval een boekhoudprogramma dat gebruiksvriendelijk is en voldoet aan alle veiligheids- en privacyeisen. Heb je een boekhouder of accountant? Betrek die bij je keuze, want je werkt samen aan je administratie. Met een online boekhoudpakket werk je in de cloud. Je boekhouder kan altijd meekijken, waardoor je eenvoudig een taakverdeling kunt afspreken.

Aandachtspunten bij het kiezen van een online boekhoudprogramma:

Online boekhouden

Een offline boekhoudprogramma schaf je eenmalig aan en je betaalt voor updates. Met een online boekhoudprogramma betaal je voor toegang en gebruik via een abonnement. De software is altijd up-to-date. Je werkt in de cloud zodat je altijd bij je gegevens kunt via je telefoon, laptop of pc. Peter Potters van Informer Online vertelt: “Veel mkb-ondernemers werken nog met offline boekhoudprogramma's waarbij je de software lokaal installeert op je computer. Dat is inmiddels een tikkeltje ouderwets. Nu worden eigenlijk alleen nog maar online boekhoudprogramma's verkocht. Vooral vanwege de vele voordelen die deze programma's bieden.”

E-boekhouding

Voor de meeste ondernemers is de tijd van een schoenendoos met bonnen voorbij. Maar je mag nog steeds werken met een papieren boekhouding, Excelsheets of eigengemaakte boekhoudsoftware op basis van open source boekhoudsoftware. Als je maar voldoet aan de wettelijke eisen.

E-boekhouding biedt voordelen bij de professionalisering van je bedrijf. Met Excelsheets kun je bijvoorbeeld geen uitstaande facturen monitoren. Facturen maak je dan apart in Word. Doordat je het handmatig doet, maak je snel fouten in bijvoorbeeld factuurnummers. Met een online boekhoudprogramma werk je sneller en hoef je niet alles met de hand in te kloppen. Ook houdt het programma automatisch bij of facturen betaald zijn of nog open staan.

Voor de btw is e-boekhouding ook handig. Je dient dan via de boekhoudsoftware je aangifte omzetbelasting in en betaalt via iDEAL. Voordeel is dat je minder snel fouten maakt bij het invoeren van gegevens voor je omzetbelasting. En iDEAL vergroot de snelheid van betaling. Ondernemers met een eenmanszaak zonder personeel kunnen voor hun aangifte winstdeel inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst ook gebruikmaken van boekhoudsoftware waarin de module Automatische Winstaangifte is verwerkt.

Boekhoud app

Je zoekt natuurlijk administratiesoftware die gebruiksvriendelijk is. De meeste online boekhoudprogramma’s werken ook met een app. Via de boekhoud app maak je eenvoudig foto’s van bonnen en inkomende facturen. Die staan dan meteen in het systeem. Er zijn ook boekhoudpakketten waarbij je via Whatsapp communiceert met een chatbot. Op die manier kun je een bon uploaden of je saldo opvragen.

Functies

Elektronisch factureren (e-facturering) kan geïntegreerd zijn in boekhoudsoftware. In sommige gevallen valt e-facturering onder een los pakket dat je apart kunt aanschaffen. Bekijk welke functies en modules voor jouw bedrijf belangrijk zijn, zoals urenregis tratie, voorraadbeheer en een kassasysteem. Extra functies kunnen het abonnement duurder maken.

E-factureren in de bouw

Sinds 1 januari 2022 sturen bouwbedrijven e-facturen volgens de DICO standaard versie SALES005. Heb jij een bouwbedrijf of werk je als zzp’er in de bouw? Dan kun je jouw facturatiewijze updaten. Ook als je levert aan de bouw is dit een optie. Of je kiest een nieuw boekhoudprogramma dat werkt volgens deze standaard. Check waar je op moet letten bij e-factureren in de bouw.

PEPPOL-netwerk

PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) is een beveiligd, AVG-proof netwerk in de Europese Unie. Boekhoudsoftware kun je op PEPPOL aansluiten zodat je internationaal e-facturen uit kunt wisselen. Je wordt streng gecontroleerd voordat je toegang krijgt tot PEPPOL. Als jouw administratie en die van je klant geregistreerd staan in PEPPOL, staat je e-factuur meteen in het boekhoudpakket van de ontvanger. Facturen kunnen dan niet meer zoekraken. “Spookfacturen zijn met PEPPOL verleden tijd”, vult Potters aan. Overheden moeten e-facturen vanuit PEPPOL accepteren.

Overstappen

Stap je over op een ander boekhoudprogramma? Dat is geen probleem. Je financiële gegevens worden overgezet via XML Auditfile. Je bankgegevens gaan over via een automatische bankkoppeling. Potters: ”Overstappen naar een ander boekhoudprogramma is makkelijk. Meestal kiezen ondernemers voor 1 januari, maar het kan het hele jaar door. Je kunt op ieder moment je beginbalans invoeren. Of je verzamelt alles en voert het in 1 keer in. Bijvoorbeeld in juli.”

Kosten

De kosten voor een abonnement op een online boekhoudprogramma liggen grofweg tussen 10 euro en 75 euro per maand. De prijs is afhankelijk van je startdatum, rechtsvorm, aantal werknemers en functies van het pakket.

Instructievideo’s

Bij de aanschaf van een boekhoudprogramma leveren softwareleveranciers instructievideo’s, demo’s of webinars mee, zodat je het nieuwe programma snel in de vingers krijgt.