Crowdfunding, wat is dat?

Geld organiseren voor je bedrijfsplannen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via crowdfunding. Dat is een financieringsvorm waarbij je geld inzamelt bij het publiek. Wat is crowdfunding en hoe werkt het?

Wat is crowdfunding?

Letterlijk betekent crowdfunding: geld ophalen bij het grote publiek (of in het Engels: crowd). Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform. Op dat platform start je een campagne. Met die campagne maak je reclame voor je plannen en probeer je zo de crowd te overtuigen.

Als mensen via crowdfunding geld in je bedrijf investeren, krijgen zij daar iets voor terug. Je kiest zelf hoe je de mensen terugbetaalt. Je hebt drie mogelijkheden:

1. Eigen vermogen (aandelen)

De investeerders kopen van het geld dat zij in je bedrijf steken aandelen in je bedrijf. In ruil daarvoor krijgen zij dividend. Hoeveel dat is, hangt af van de winst die je met je bedrijf maakt en wat je daarover met de investeerders hebt afgesproken. Je kunt ook afspraken met de investeerders maken over het later terugkopen van de aandelen. 

2. Vreemd vermogen (lening)

Het geld dat mensen in je bedrijf steken, is voor jou een lening. Zo'n lening noem je een crowdfundinglening.  ​​Over het geleende bedrag betaal je rente. De looptijd van de lening is afhankelijk van waar je de investering voor aanvraagt. Ben je een start-up? Dan is dat voor de investeerders een risico. Meestal moet je dan een hogere rente bieden. Het crowdfundingplatform kan je hierover adviseren. Een crowdfundinglening is de meest populaire vorm van een financiering via crowdfunding.

3. Tegenprestatie (beloning)

Voor de investering die mensen in je bedrijf doen, lever je een tegenprestatie. Je geeft hen bijvoorbeeld een product. Je kunt een leuke actie verzinnen. Stel dat je een koffiebar wilt starten. Dan kun je met je investeerders afspreken dat zij een jaar lang op vrijdag gratis een kopje koffie mogen komen drinken. Leg in je campagne duidelijk uit wat je investeerders terugkrijgen. Let op: over de waarde van de tegenprestatie moet je ook btw in rekening brengen bij de investeerders.

Waarvoor kan ik crowdfunding gebruiken?

Je kunt crowdfunding als financieringsvorm voor allerlei doelen gebruiken. Het past vooral goed bij eenmalige projecten met een duidelijk doel. Zoals het ontwikkelen van een nieuw product, een verbouwing of een nieuwe machine. Dan weten de investeerders waar ze hun geld in steken. Je kunt het geld ook gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling of als financiële impuls voor het bedrijf zodat het kan groeien.

Kosten van crowdfunding

De kosten van crowdfunding hangen af van het platform dat je kiest en de soort crowdfunding. De meeste platforms rekenen plaatsingskosten bij het opzetten van je crowdfundingcampagne. Bij een succesvolle financiering houdt het platform meestal een percentage van het opgehaalde bedrag in. En rekent het platform ook beheer- en administratiekosten.

Bij crowdfunding via aandelen betaal je dividend aan de investeerders. Hoe en hoeveel hangt af van de afspraken met de investeerders. Bij een crowdfundinglening betaal je rente over het geleende bedrag aan je investeerders. 

Looptijd en flexibiliteit

Je geeft zelf aan hoeveel geld je met crowdfunding op wilt halen. Platforms vinden vaak dat je in ieder geval 25.000 euro moet vragen. Dat heeft te maken met de tijd die zij in jouw campagne steken. En wat het hen kost. 
Bij crowdfunding via aandelen blijft het geld lang in je bedrijf beschikbaar. Je maakt afspraken met de investeerders over het eventueel terugkopen van de aandelen. 
Een lening via crowdfunding heeft een looptijd tussen drie maanden en maximaal tien jaar. Je kunt bij de start van lening afspraken maken over het tussentijds vervroegd aflossen. 
Bij crowdfunding met een tegenprestatie moet je de beloofde tegenprestatie leveren. 

Voor wie is crowdfunding interessant?

Crowdfunding als financieringsvorm is voor alle bedrijven interessant. Vooral voor start-ups, kunstenaars en non-profitorganisaties. Maar ook grotere bedrijven gebruiken crowdfunding voor bijvoorbeeld financiering van vastgoed.

Naamsbekendheid

Door de crowdfundingcampagne krijgt je bedrijf naamsbekendheid. En er ontstaat een speciaal contact tussen je bedrijf en de mensen die er geld in steken. Zij worden fans, maken reclame voor jou en zijn vaak trouwe klanten. Met de campagne weet je ook of er belangstelling is voor jouw plan en kun je inschatten of het kans van slagen heeft.

Crowdfunding aanvragen

Financiering regelen voor je bedrijf kost tijd. Dat is ook zo bij crowdfunding. Reken op een doorlooptijd van zes tot acht weken. Het is een hele klus om je aanvraag en campagne voor te bereiden.​ ​Je moet uitleggen wat je plan is, hoe je het plan gaat uitvoeren en hoeveel geld je nodig hebt. En uitleggen wat investeerders terugkrijgen als zij geld in je bedrijf steken. Ook heb je tijd nodig om je (digitale) netwerk te benaderen. Verder moet je de cijfers en de strategie van je bedrijf laten zien. Geef aan hoe de financiële situatie van je bedrijf op dit moment is. En maak duidelijk wat je met het opgehaalde geld gaat doen. Na de campagne moet je de investeerders ook op de hoogte houden.  

Tip: Gebruik het stappenplan Starten met crowdfunding.

Crowdfundingplatform kiezen

Elk platform heeft een eigen aanpak en andere eisen. Ga daarom op zoek naar een crowdfundingplatform dat bij jouw product of dienst past. En kies een platform waar financiers zitten voor wie jouw plan interessant kan zijn. Sommige platforms hebben een eigen specialiteit. Zij richten zich bijvoorbeeld op een speciale branche, duurzamheid, ondernemers uit de culturele sector of vastgoedfinanciering. Leg daarom de voorwaarden van een paar platforms naast elkaar. Dan kun je makkelijker kiezen. Let ook op de kosten die de platforms rekenen bij de start en tijdens de looptijd.

Het platform beoordeelt jouw plan en bekijkt of het voor crowdfunding geschikt is. Vaak moet je ook de financiële gegevens van je bedrijf openbaar maken. Het kan zijn dat jouw plan afvalt voor crowdfunding. Is jouw plan geschikt en wordt het gepubliceerd op het platform? Dan worden er kosten in rekening gebracht. 

Hulp bij bedrijfsfinanciering

De FinancieringsGids wijst je de weg in financieringsland. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Bel de hulplijn op 088 585 11 11. Je kunt ook begeleiding en ondersteuning van een Erkend Financieringsadviseur MKB inschakelen bij jou in de buurt.