Zakelijke lening aanvragen? Meer succes met hulp

Wil je een zakelijke lening afsluiten? Dan kun je een financieringsaanvraag indienen bij een bank. Bereid deze goed voor want dat vergroot je slagingskans. Weet je niet precies hoe dit moet? Met de hulp van professioneel financieringsadvies en een heldere financiële onderbouwing krijg je sneller een ‘ja’ op je aanvraag. Lees wie je op weg helpt als je wilt investeren in je bedrijf.

Ongeveer 56% van de mkb-bedrijven gaat voor meer informatie over zakelijk krediet aanvragen eerst naar de eigen accountant of financieel adviseur. Dit blijkt uit de CBS Financieringsmonitor 2022. De accountant of financieel adviseur kent het bedrijf al. Daarom is die een logische adviespartner als je een zakelijk krediet aanvraagt. Je kunt ook een andere adviespartner inschakelen voor hulp. Een goede adviseur weet wat belangrijk is bij het indienen van een aanvraag. En maakt daarom het verschil tussen afwijzing of goedkeuring van de zakelijke lening.

Zakelijk advies vragen loont

Hulp van een adviseur bij zakelijk krediet aanvragen loont, vertelt Jessica Hogerhuis. Zij is eigenaar van horecabedrijf Rotown. Ze nam voor het aanvragen van een zakelijke lening een professionele adviseur in de arm. “Zelf lukte het me niet. De adviseur sprak de taal van bankiers blijkbaar beter en heeft het wel voor elkaar gekregen.”

Fons Huijgens van Stichting MKB Financiering vult aan: “Een financieringsadviseur is een eerste filter voor een financier. Een zakelijke lening aanvragen met de hulp van een adviseur zorgt meestal voor een betere voorbereiding. De adviseur weet namelijk precies bij welke financier je moet zijn en waar die financier op let. Maakt de aanvraag minder kans? Dan wordt deze nog niet ingediend. De adviseur kijkt eerst of financiering wel verantwoord is. Daarna kijk je samen bij welke aanbieder de aanvraag voor zakelijk krediet de grootste kans van slagen heeft."

Adviseur vinden

Een financieel adviseur of een coach vind je bijvoorbeeld via de onderstaande organisaties:

Stichtingen

 • Stichting Ondernemersklankbord (OKB): Adviseurs van OKB zijn werkzaam geweest in diverse sectoren en branches. Zij kijken mee met een kredietaanvraag en geven advies over de inhoud. Zij wijzen op alternatieven en zorgen dat je financieel overzicht hebt. Een adviseur van OKB dient zelf geen aanvraag voor zakelijk krediet in. In sommige gevallen gaat de adviseur wel mee naar het gesprek met de financier.
 • Qredits: Coaches van Qredits adviseren gericht over de zakelijke kredieten die Qredits verstrekt.

Brancheorganisaties

 • Koninklijke Horeca Nederland: Horeca Nederland adviseert leden over diverse financieringsmogelijkheden, zoals via een bierbrouwerij, crowdfunding of via de bank.
 • Koninklijke INretail: INretail helpt haar leden bij het uitzoeken van (alternatieve) financiering. Hiervoor combineren zij kennis van de branche met een financieringstool van Capsearch.
 • Koninklijke Metaalunie: Metaalunie helpt leden bij kredietaanvragen, alternatieve financieringsbronnen en onderhandeling met de bank.

De genoemde organisaties vertegenwoordigen drie grote sectoren. Ben je actief in een andere branche en wil je ook een zakelijk krediet aanvragen? Vraag bij je eigen branchevereniging hoe die kan helpen bij je financieringsaanvraag.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatie die kredietgevers en ondernemers met een kredietbehoefte bij elkaar brengt. Succesvolle ondernemers bieden financiering, contacten, kennis en ervaring. Zo helpen ze collega-ondernemers in de eigen regio die een zakelijke lening willen aanvragen. Elke ondernemer die een zakelijk krediet nodig heeft en zich bij de kredietunie aansluit, krijgt een coach. Dit is meestal een van de kredietgevers.

Business angels

Een business angel is een investeerder. Business angels hebben interesse in bedrijven die binnen enkele jaren (kunnen) doorgroeien naar een grote omzet en winst. Een business angel investeert meestal in aandelen. En zorgt zo voor een zakelijk krediet voor je onderneming. Maak duidelijke afspraken met een business angel over de mate van betrokkenheid en zeggenschap in je bedrijf. Je krijgt bovendien coaching en kunt gebruikmaken van het zakelijke netwerk van je investeerder. Een business angel kan je ook een (converteerbare) achtergestelde lening verstrekken. Dat is een lening die je later kunt omzetten naar aandelen. Achtergesteld betekent dat je kredietverstrekker als laatste aan de beurt is om geld terug te krijgen bij een faillissement. Andere schuldeisers gaan voor.

Accountants en administratiekantoren

Een deel van de ondernemers met een kredietbehoefte klopt eerst aan bij hun accountant of administratiekantoor. Die is bekend met alle financiële details van de onderneming. Houd er rekening mee dat niet ieder accountants- of administratiekantoor gespecialiseerd is in bedrijfsfinanciering. In dat geval kan je eigen adviseur je hiermee niet verder helpen. Ga dan op zoek naar een financieringsspecialist.

 • NBA: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.
 • SRA: Samenwerkende Register Accountants en Accountants Administratieconsulenten. Netwerkorganisatie van zelfstandige accountantskantoren in Nederland.
 • NOAB: Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. De branchevereniging voor administratie- en belastingadvieskantoren.

Specialisten in bedrijfsfinanciering met keurmerk

Specialisten in bedrijfsfinanciering hebben een uitgebreid netwerk van financiers en bieden financieringsoplossingen en begeleiding. De markt van financieel adviseurs is groot en de kwaliteit divers. De Stichting MKB Financiering heeft daarom het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. Daarmee kunnen adviseurs zich onderscheiden.

Een adviseur met het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB:

 • heeft kennis van het aanbod in financiers
 • heeft kennis over het schrijven van financieringsaanvragen
 • handelt in het belang van de klant
 • is getoetst op integriteit

Zelf zakelijk krediet aanvragen

Een zakelijk krediet aanvragen kun je ook zelf. Dan moet je wel kunnen inschatten wat je financier wil weten, zegt Barry Baks. Hij is Adviseur Midden- en Kleinbedrijf bij ABN AMRO. “Een incomplete aanvraag is een reden voor afwijzing. Een ondernemer moet zich daarom goed voorbereiden en vertrouwen uitstralen”, vertelt Baks. “Welke kosten zijn er? Waar komen de opbrengsten vandaan? Als ook andere mensen je vertrouwen en je een achtergestelde lening verstrekken, dan is dit voor ons een goed teken. We zullen dan sneller positief reageren op je financieringsaanvraag. Het is verder ook belangrijk dat een ondernemer zich aansprakelijk wil stellen en zelf ook risico neemt. De bank wil in principe graag financieren maar dan wel samen met de ondernemer. Dan is het risico gespreid. Zorg daarom dat je zelf ook eigen geld hebt dat je in kunt brengen.”

Huijgens vult aan dat de ondernemer duidelijk moet omschrijven waar het geld van de zakelijke lening voor nodig is. En hoe de ondernemer het geld terug gaat betalen. “Een ondernemer moet cijfers aanleveren, inclusief toelichting en eigen analyse.”

Keurmerk Erkend MKB Financier

Zoek je zelf een financier voor een zakelijke lening? Dan wil je wel met iemand in zee die je kunt vertrouwen. Financiers met het Keurmerk Erkend MKB Financier houden zich aan een gedragscode en werken in het belang van de klant. Zij moeten zich bijvoorbeeld houden aan normen over voorlichting aan een ondernemer en normen voor de hoogte van rentetarieven.