Zo controleer je een buitenlandse zakenpartner

Als je producten inkoopt van een buitenlandse leverancier of levert aan een buitenlandse klant, wil je dat je zakenpartner een betrouwbaar en financieel gezond bedrijf is. In Nederland kun je een bedrijf controleren in het Handelsregister van KVK. Een indicatie van de betrouwbaarheid van een buitenlands bedrijf krijg je bijvoorbeeld door een check in een buitenlands register, via een Nederlandse ambassade in het buitenland of doordat je een bedrijf opzoekt op de website van een brancheorganisatie.

Onderzoek de handel en wandel van een buitenlands bedrijf voordat je zaken met deze buitenlandse zakenpartner doet. Raadpleeg hiervoor verschillende bronnen.

Handelsregister

De meeste landen hebben een handelsregister voor de registratie van bedrijven. In Nederland beheert KVK het Handelsregister, in het buitenland schrijven meestal andere instanties bedrijven in. Een inschrijving in een handelsregister geeft geen garantie dat een bedrijf betrouwbaar is, maar je weet zo wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven. En via het register controleer je welke personen handelingsbevoegd zijn binnen een bedrijf. Check het overzicht van handelsregisters in en buiten Europa.

Nederlandse ambassades

Economische afdelingen van het Nederlandse buitenlandnetwerk kunnen nagaan of het bedrijf waarmee je wilt zakendoen bestaat. Sommige ambassades voeren bijvoorbeeld company checks uit, zoals de ambassades in Rusland en China.

Kredietrapporten

Kredietinformatiebureaus lichten tegen betaling bedrijven door en stellen kredietrapporten op. Je vindt verschillende bureaus via zoekmachines op internet.

Brancheorganisaties

Controleer of je buitenlandse zakenpartner lid is van een lokale brancheorganisatie. Brancheorganisaties vertegenwoordigen hun bedrijfssector en willen hun goede naam laten zien met betrouwbare leden. Vaak stelt een brancheorganisatie kwaliteitsnormen op. Bedrijven die aan deze kwaliteitsnormen voldoen mogen bijvoorbeeld een keurmerk voeren. Via de website van een buitenlandse brancheorganisatie check je of je zakenpartner lid is.

Internet

Via internet kun je positieve of juist negatieve recencies vinden over je potentiële buitenlandse zakenpartner. Bezoek zijn website en let op de contactmogelijkheden. Alleen vermelding van een postbusadres of een mobiel telefoonnummer in plaats van een vestigingsadres en vast telefoonnummer vraagt om verder onderzoek of het bedrijf daadwerkelijk bestaat. En check het zakelijke e-mailadres; komt dit professioneel op je over? Een eenvoudige check via Google Maps op het aangegeven adres van je zakenpartner levert soms ook verrassende antwoorden op.

Samples

Voordat je een grotere bestelling plaatst vraag je jouw buitenlandse leveranciers eerst om een zending met samples. Je potentiële buitenlandse klant vraagt hier mogelijk ook om. Als koper krijg je met een samplezending een indruk van de levertijd en kwaliteit van de producten. Leveranciers bepalen zelf of ze de samples gratis leveren. Dit hangt af van het type product, de waarde en het gebruiksdoel.

Read this article in English

InfoPage