Inschrijven

Veelgestelde vragen over inschrijven

 • Moet ik mijn bedrijf inschrijven?

  Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Volgens de wet heeft u een onderneming als u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.


  Bekijk of u zich moet inschrijven bij de KvK

 • Wanneer moet ik me inschrijven?

  U moet zich uiterlijk 1 week nadat u start met uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U krijgt dan een KvK-nummer. U kunt zich inschrijven vanaf een week vóór de start van uw bedrijf. Maar u kunt ook al eerder naar de KvK gaan om uw inschrijving voor te bereiden. De definitieve inschrijving (met KvK-nummer) vindt in dit geval 1 week voor de start van uw bedrijf plaats. U hoeft daarvoor niet opnieuw naar de KvK te komen.

 • Hoe en wanneer krijg ik een KvK-nummer?

  U krijgt een KvK-nummer als u zich inschrijft in het Handelsregister. U kunt zich inschrijven vanaf een week voor de start van uw bedrijf, maar u kunt al eerder naar de KvK gaan om uw inschrijving voor te bereiden. De definitieve inschrijving (met KvK-nummer) vindt in dit geval een week voor de start van uw bedrijf plaats. U hoeft daarvoor niet opnieuw naar de KvK te komen.

 • Moet ik langskomen bij de KvK om een inschrijving, uitschrijving of om een wijziging door te geven?

  U moet een afspraak maken bij de KvK als u een nieuwe eenmanszaak, maatschap, vof of cv wilt inschrijven of een bestaande wilt overnemen; als u uw rechtsvorm wilt wijzigen; en als u zich als nieuwe functionaris wilt inschrijven (zoals bestuurder, vennoot, maat of gevolmachtigde). U moet altijd eerst een formulier invullen. Op het formulier staat vermeld of u moet langskomen of niet.


  Vind het juiste formulier via inschrijven, wijzigen of uitschrijven

 • Wat kost inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel?

  Voor de inschrijving van een nieuwe onderneming of organisatie in het Handelsregister betaalt u een eenmalige inschrijfvergoeding van €50,-.


  Lees meer over de inschrijfvergoeding

Staat uw vraag er niet tussen?