UBO-opgave
Met een goede voorbereiding doe je sneller opgave. In de voorbereiding bepaal je wie de UBO's van je organisatie zijn. En je vindt er welke documenten je nodig hebt in de opgave.
Start voorbereidingHet UBO-register maakt de UBO's inzichtelijk, en draagt zo bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld. Hier kun je lezen welke gegevens van UBO's in het UBO-register openbaar zijn en welke niet.
Alle EU-landen hebben een eigen UBO-register omdat dit verplicht is vanuit Europese regelgeving: de vierde anti-witwasrichtlijn (Richtlijn EU) 2015/849). In Nederland is het UBO-register wettelijk geregeld in het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018, de Handelsregisterwet 2007 en het Handelsregisterbesluit 2008.
Het UBO-register is onderdeel van het Handelsregister. Lees meer over het register en de rol van KVK. Meer over UBO vind je in deze factsheet.
Staan er al UBO's van je organisatie in het UBO-register?
Dan kun je in de UBO-opgave ook UBO-gegevens wijzigen en UBO's uitschrijven.
UBO-gegevens wijzigen
Je kunt in de UBO-opgave wijzigingen doorgeven over het belang dat UBO's in je organisatie hebben, en over het afschermen van persoonsgegevens van UBO's.
Let op: Wijzigingen in UBO-gegevens moet je doorgeven in een UBO-opgave, binnen 7 dagen nadat ze van kracht geworden zijn.
UBO's uitschrijven
Je kunt in de UBO-opgave ook personen uitschrijven omdat ze geen UBO meer zijn.
Let op: Als een persoon geen UBO meer is moet je dit binnen 7 dagen doorgeven in een UBO-opgave. Let er daarom bij het uitschrijven van UBO’s op of je andere UBO’s moeten inschrijven in het UBO-register.
Start voorbereidingDirect naar UBO-opgave