UBO-opgave

Je kunt hier de UBO's van je organisatie inschrijven. Wijzigen of uitschrijven van UBO's die in het UBO-register staan doe je ook met de UBO-opgave.

Bereid je voor in 5 stappen

Het UBO-register: wat en waarom?

UBO's (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan 25% van de aandelen in een bv. Of mensen die meer dan 25% eigendomsbelang hebben in een vof. Een organisatie kan 1 of meer UBO's hebben. Organisaties moesten vóór 27 maart 2022 hun UBO's ingeschreven hebben.

Het UBO-register maakt dus inzichtelijk wie er een (financieel) belang in organisaties hebben, en draagt zo bij aan het voorkomen van het misbruik van het financiële stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld. In de voorbereiding kun je zien of jouw organisatie ook UBO's moet inschrijven. Met jouw UBO-inschrijving help je mee aan veiliger zakendoen in Nederland en Europa.

Sommige gegevens van UBO's in het UBO-register zijn openbaar en sommige zijn niet openbaar.

UBO-opgave doen: zo werkt het

Stappen die je moet zetten tijdens je UBO-opgave: 1. Selecteer je organisatie en log in met DigiD 2. Vul de persoonsgegevens van de UBO in 3. Geef door welk belang de UBO in je organisatie heeft 4. Meer dan 1 UBO? Herhaal stap 2 en 3 5. Upload de benodigde documenten 6. Vul je gegevens in de onderteken de opgave

Staan er al UBO's van je organisatie in het UBO-register?

Dan kun je in de UBO-opgave ook UBO-gegevens wijzigen en UBO's uitschrijven.

UBO-gegevens wijzigen

Je kunt in de UBO-opgave wijzigingen doorgeven over het belang dat UBO's in je organisatie hebben, en over het afschermen van persoonsgegevens van UBO's.

Let op: Wijzigingen in UBO-gegevens moet je doorgeven in een UBO-opgave, binnen 7 dagen nadat ze van kracht geworden zijn.

UBO's uitschrijven

Je kunt in de UBO-opgave ook personen uitschrijven omdat ze geen UBO meer zijn.

Let op: Als een persoon geen UBO meer is moet je dit binnen 7 dagen doorgeven in een UBO-opgave. Let er daarom bij het uitschrijven van UBO’s op of je andere UBO’s moet inschrijven in het UBO-register.