E-commerce in Verenigd Koninkrijk

Met een inwonersaantal van ruim 66 miljoen vormt het Verenigd Koninkrijk (VK) een grote en interessante afzetmarkt voor je webshop. Britse consumenten verwachten een snelle en zorgvuldige levering. Thuisbezorgen is geen vereiste, want pakketten oppikken op afhaalplekken is dagelijkse routine. In dit artikel lees je hoe je met je webshop Britse klanten kunt aantrekken. En hoe je jouw administratie regelt bij export van je producten naar dit land buiten de EU.

De Britse e-commercemarkt biedt kansen, en tegelijk zorgen de regels na Brexit voor meer administratieve rompslomp. Volgens Thuiswinkel.org koopt 92% van de Britse consumenten online, waarvan 36% bij een buitenlandse webshop shopt. Vooral schoenen, kleding, speelgoed en elektronica worden vaak over de grens gekocht. Bepaal voor jezelf of deze markt nog interessant genoeg is. Onderzoek of je winst opweegt tegen de kosten en extra administratieve druk. Door Brexit daalden de crossborder-verkopen vanuit het VK in 2021. Het land verliest zijn nummer één-positie voor crossborder-verkopen in Europa aan Duitsland.

Verlaag de drempel

Vergeleken met andere Europese consumenten is de Britse consument voorzichtig met het online kopen van buitenlandse producten. Verdiep je eerst in de lokale wetgeving voordat je online gaat verkopen. Met deze zes tips verlaag je de drempel voor je Britse klant:

  • Zet je website in goed zakelijk Engels op.
  • Wees open, een Brit wil graag weten wie er achter een webshop zit.
  • Zorg voor uitgebreide productinformatie.
  • Vraag een Britse domeinnaam aan.
  • Gebruik de Britse maatsystemen voor kleding en schoenen.
  • Hanteer een betalingssysteem en valuta waarmee de Britse consument bekend is, zoals GBP in plaats van euro.

Aanvragen lokale domeinnaam

Wanneer je online zakendoet in het VK registreer dan een webshop met domeinextensie .uk bij de Britse non-profit organisatie Nominet. Je registreert je domeinnaam via 'registrars', online bedrijven die domeinnamen en andere services verkopen. Als aanvrager sluit je een contract af met zowel Nominet als een provider. Nominet registreert je vervolgens als officiële domeinnaamhouder.

Keurmerk voor je webshop

De brancheorganisatie die de e-commercebusiness in het VK vertegenwoordigt heet Interactive Media in Retail Group (IMRG). Naast een lidmaatschap bij IMRG zijn onderstaande webshopkeurmerken het overwegen waard als je internationaal zakendoet met Britse consumenten:

  • Trusted Shops: een Europees keurmerk voor online winkels dat controleert of een webwinkel de rechten van klanten respecteert. Het zorgt ervoor dat consumenten hun geld terugkrijgen in het geval van geschillen of niet-levering en biedt klantbeoordelingen aan.
  • SafeBuy: een Brits webshopkeurmerk, dat onder andere controleert of een webwinkel voldoet aan de Britse en Europese wetgeving.

Betaalmogelijkheden

Gebruik een betaalsysteem waarmee de Britse consument bekend is. Britse consumenten betalen het liefst in Britse ponden (GBP) via PayPal, credit- of debitcard.

VK is geen EU-land

Het VK maakt geen deel meer uit van de EU en is een 'derde land', een land buiten de EU. Dit heeft administratieve gevolgen voor je export. Denk aan producteisen, invoer- en uitvoeraangiftes, btw-regels en eventuele documenten. RVO geeft aan dat Nederlandse webshops die leveren aan Britse consumenten minder concurrerend zijn geworden ten opzichte van Britse webshops. Dit komt door de nieuwe btw-regels en hogere invoerrechten.

Producteisen

Als derde land stelt het VK lokale producteisen en wordt CE-markering niet langer erkend. Hiervoor in de plaats komt het UKCA-mark. Dit staat voor UK Conformity Assessed, een nieuwe productmarkering voor goederen die op de markt worden gebracht in Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland).

Ga zelf na op de website van de Britse overheid of je een UKCA-mark voor je producten moet regelen. Voor de meeste producten is dit verplicht vanaf 1 januari 2025. Voor de verkoop van bijvoorbeeld speelgoed op de Britse markt heb je naast CE-markering een UKCA-mark nodig. RVO heeft meer informatie over producteisen in het VK.

Let op: Noord-Ierland blijft in de EU. Voor dit land heb je een CE-markering of UKNI-mark nodig.

Douane

Voor alle goederen die je verkoopt en verzendt naar consumenten in het VK doe je een uitvoeraangifte in Nederland en een invoeraangifte in het VK bij de douane. Voor de uitvoeraangifte heb je een Nederlands EORI-nummer nodig. Als je nog geen Nederlands EORI-nummer hebt, vraag je dit aan bij de Nederlandse Douane. De afwikkeling bij de douane neemt meer tijd in beslag dan voorheen. Je betaalt daarnaast meer kosten zoals invoer-btw en afhandelkosten. Ga na of je exportdocumenten nodig hebt. Een vervoerder of expediteur kan je bij dit proces ondersteunen.

Btw

De regeling afstandsverkopen geldt niet voor een levering vanuit je webshop aan Britse consumenten. Het VK is een derde land. Leveringen vallen onder export naar een land buiten de EU.

Voor export geldt dat je in Nederland het 0%-tarief toepast voor de btw. Je bent geen Nederlandse btw verschuldigd. Wel vermeld je de omzet in je periodieke btw-aangifte. Dit doe je onder rubriek 3a, leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer).

Noord-Ierland valt voor de btw-regels nog steeds binnen de EU. De regeling afstandsverkopen blijft gelden voor leveringen vanuit je webshop aan Noord Ierse consumenten. De btw kun je via de OSS-regeling aangeven. Ook doe je voor export naar dit land geen uitvoer- en invoeraangifte.

Leveringen tot GBP 135

Voor leveringen tot een waarde van GBP 135 moet je import-btw in het VK afdragen. Dit geldt voor alle zendingen die het VK binnenkomen en voor consumenten bestemd zijn. De Britse douane controleert op het toepassen van de juiste regels. Als je niet aan de btw-regels voldoet, kan de douane je goederen weigeren.

Leveringen vanaf GBP 135

Voor leveringen vanaf GBP 135 geldt dat je afnemer invoer-btw moet afdragen. Je bedrijf heeft geen btw-registratie in het VK nodig. Mogelijk moet je Britse klant wel invoerrechten en inklaringskosten betalen. Wanneer je producten van preferentiële EU-oorsprong zijn, is het betalen van invoerrechten eigenlijk niet nodig.

De Britse douane kijkt bij het bepalen van het drempelbedrag naar de zogeheten intrinsieke waarde in GBP van de goederen in de zending. Als de verpakkings- of verzendkosten apart op de factuur vermeld staan, vallen deze kosten voor het berekenen van de VAT niet in het bedrag van GBP 135.

Registratie

Wanneer je Engelse btw over je verkopen moet betalen registreer je jouw bedrijf in het VK voor de btw bij de Britse Belastingdienst Her Majesty’s Revenue & Customs (HMRC). De online registratie verloopt in twee stappen. In de eerste stap open je een ‘Government Gateway Account’. Wanneer je dit nummer hebt, start de btw-registratie automatisch. Na je registratie doe je iedere drie maanden, per kwartaal, een btw-aangifte in het VK.

Tip: je mag ook over alle omzet Britse btw in rekening brengen en afdragen. Vooraf weet je niet altijd of je per zending onder het bedrag van GBP 135 blijft. Denk vooraf na of een btw-registratie of het aanstellen van een fiscaal vertegenwoordiger in het VK verstandig is. Dit is in elk geval klantvriendelijker omdat je afnemer dan geen invoer-btw betaalt. Daarnaast is het gemakkelijker voor het betaalsysteem van je webshop. De Britse btw betaalt je klant aan jou bij het afrekenen van de bestelling in je webshop. De btw draag jij vervolgens via je Engelse btw-aangifte af. Bespreek met je boekhouder of financieel adviseur wat het beste is in jouw situatie. Het opzetten van een btw-administratie in het VK of het inschakelen van een fiscaal vertegenwoordiger kost geld.

Meer informatie over de btw-wijzigingen vind je op de website van de Britse overheid.

Import-btw verleggen

Net als in Nederland kun je ook in het VK de import-btw naar je aangifte verleggen. Bij import in het VK betaal je bij invoer de Engelse btw bij de douane. Deze afdracht valt samen met de aangifte ten invoer. Wanneer je veel zakendoet met het VK en btw-plichtig bent, kun je mogelijk deze import-btw naar je aangifte verleggen. Toestemming aanvragen voor deze verlegging doe je bij HMRC. Dit systeem lijkt op de verleggingsregeling, de 'artikel 23-vergunning’, zoals we die in Nederland kennen.

Brits EORI-nummer

Voor het aangeven van je leveringen tot GBP 135 heb je naast een Brits btw-nummer een Brits EORI-nummer nodig. Dit douanenummer begint met GB en vraag je aan bij de Britse overheid. Een douanevertegenwoordiger in het VK kan je hierbij helpen. Je EORI-nummer dat je gebruikt voor de uitvoeraangifte in Nederland geldt niet voor inklaren in het VK. Hiervoor heb je het nieuwe nummer van de Britse overheid nodig.

B2B-leveringen

Webshops verkopen vaak rechtstreeks aan consumenten. Wanneer je B2B verkoopt, heeft je zakelijke klant zelf een btw-nummer. Voor export geldt dat je in Nederland het 0%-tarief toepast voor de btw. Je bent geen Nederlandse btw verschuldigd. Registratie voor de btw in het VK is niet nodig. Je zakelijke klant wikkelt dit zelf bij de invoer af. Let wel op de Incoterm® die je voor de levering bent overeengekomen. Wanneer je bijvoorbeeld afspreekt dat je onder Incoterm® DDP levert, heb je wel een fiscale- en douaneregistratie in het VK nodig. De verkopende partij is dan verantwoordelijk voor de inklaring en betaalt de eventuele invoerheffingen in het VK, zoals invoerrechten of invoer-btw.

Retourzendingen

Verzendsoftware-leverancier Sendcloud onderzocht de Britse e-commercemarkt. 54% van de Britse online shoppers stuurt regelmatig goederen retour. Een goed retourbeleid bepaalt voor een groot deel of je klant opnieuw bestelt. En de meeste Britse online kopers vinden dat de verkoper verantwoordelijk is voor retourzendingen. Ontzorg je jouw klant, dan is de kans groter dat ze bij je willen blijven kopen.

Zo regel je retouren

Bespreek vooraf met je logistieke dienstverlener hoe je het proces van retouren inricht. Dit kan met het voorbeeld van het C&E1179-formulier van de Britse overheid. Maak samen met je websitebouwer en logistieke partner een online formulier voor je eigen webshop. Laat je klant online dit formulier en een ‘commercial invoice’ invullen of doe dit samen met je klant. Bijvoorbeeld telefonisch of via de chat. De ingevulde formulieren voegt je klant bij de retourzending. Voor de heen- en terugreis gebruikt je logistieke dienstverlener dezelfde trackingcode.

Vanuit de meegestuurde formulieren wordt duidelijk dat de producten teruggestuurd worden. Zo verrekent je logistieke partner de betaalde invoerrechten en btw in het VK. Per saldo betaal je niets in het VK. Via het formulier en de trackingcode van de eerdere levering ziet de Nederlandse Douane dat de uitgevoerde goederen weer terugkomen. Je bent dan geen invoerrechten en btw verschuldigd. Eventuele handlingskosten moet je wel betalen.

Alternatief

Een retourzending kost geld, want jij of je vervoerder maken kosten voor vervoer en handling. Bepaal of deze kosten opwegen tegen de goederenwaarde. En of je de producten opnieuw kunt verkopen. Zo niet, dan kun je ervoor kiezen dat de klant de goederen houdt, dat je de kleding laat vernietigen of aan een goed doel schenkt.

Cijfers

Brancheorganisatie Interactive Media in Retail Group (IMRG) publiceert rapporten met cijfers en ontwikkelingen over de e-commercemarkt in het VK. Deze rapporten zijn alleen voor leden toegankelijk. Cijfers vind je ook op de website van de Office for National Statistics. Deze organisatie is vergelijkbaar met het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).