Een factuurverklaring bij export levert je klant geld op

Een factuurverklaring is een tekst die je op je rekening zet voor klanten buiten de EU. Met deze tekst zeg je dat je producten in de EU gemaakt zijn. Hierdoor betaalt je klant geen of minder invoerrechten. Je kunt een factuurverklaring alleen gebruiken voor landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. Je producten moeten wel in de EU gemaakt zijn. Hiervoor zijn regels, die je preferentiële oorsprongseisen noemt.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

‘Preferent’ betekent dat je producten een voordeel hebben voor je klant. Voor een product van preferentiële oorsprong betaalt je klant namelijk minder invoerrechten. Je producten moeten wel aan de regels van preferentiële oorsprong voldoen. In dit artikel lees je wanneer je een factuurverklaring gebruikt en welke soorten factuurverklaringen er zijn.

Voorwaarden gebruik

Factuurverklaringen gebruik je alleen voor landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. De goederen die je exporteert moeten van preferentiële oorsprong zijn uit de EU. Daarom noem je een factuurverklaring ook wel een preferentiële oorsprongsverklaring. Je zet een factuurverklaring zelf op je factuur. Hiervoor gebruik je een standaardtekst. De tekst verschilt per land of groep landen. Dus zorg dat je de goede tekst gebruikt. Een preferentiële factuurverklaring is vier tot twaalf maanden geldig.

Drie soorten factuurverklaringen

Je kunt een factuurverklaring gebruiken voor een zending met een beperkte waarde tot 6.000 euro. Als het factuurbedrag hoger is dan 6.000 euro heb je van de Nederlandse Douane een vergunning of registratie nodig. Er zijn drie soorten factuurverklaringen.

 1. Factuurverklaring voor zendingen met een beperkte waarde.
  Deze factuurverklaring gebruik je voor zendingen waarbij de waarde van de producten van preferentiële EU-oorsprong lager is dan 6.000 euro.
 2. Factuurverklaring met vergunning TE.
  Deze factuurverklaring gebruik je voor zendingen waarbij de waarde van de goederen van preferentiële EU-oorsprong meer is dan 6.000 euro. Hiervoor heb je een vergunning Toegelaten Exporteur (TE) nodig, ook wel 'approved exporter' genoemd. Het nummer van je vergunning zet je op de verklaring. Je vraagt deze vergunning aan bij de Nederlandse Douane.
 3. Factuurverklaring met REX-registratienummer (Geregistreerd Exporteur).
  Deze factuurverklaring gebruik je voor export van preferentiële goederen naar Canada, Ghana, Ivoorkust, Japan, LGO-landen, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. De preferentiële goederen hebben hierbij een waarde van meer dan 6.000 euro. Voor LGO-landen geldt een hoger drempelbedrag van 10.000 euro. Je registreert jezelf bij de Nederlandse Douane als Registered Exporter (REX). Je REX-registratienummer zet je op de factuurverklaring.

Verschillende namen voor factuurverklaring

In de internationale handel gebruik je verschillende namen voor een factuurverklaring:

 • Attest van Oorsprong
 • Origin declaration
 • Statement on origin

Bij de voorbeeldteksten van factuurverklaringen vind je welke naam in de verschillende landen wordt gebruikt. En hoelang een factuurverklaring geldig is. Bij sommige landen moet je een handtekening zetten op de factuurverklaring.

Controle preferentiële oorsprong

Als exporteur kun je factuurverklaringen met daarop de preferentiële oorsprong van producten door KVK laten controleren en bevestigen. Zo weet je zeker dat de factuurverklaring klopt. 

Bij export naar landen buiten de EU heb je vaak de preferentiële oorsprong van producten nodig. De regels hiervoor zijn ingewikkeld en verschillen per land. Niet altijd wordt de juiste preferentiële oorsprong gebruikt. Hierdoor betaalt je klant mogelijk alsnog invoerrechten en worden de producten voor diegene duurder dan verwacht.

Andere exportdocumenten nodig?

Je klant kan in plaats van een factuurverklaring ook vragen naar een ander preferentieel oorsprongsdocument. Bijvoorbeeld een EUR.1-certificaat of een EUR-MED. KVK geeft deze exportdocumenten af.