Overzicht Standaard Bedrijfsindeling (SBI-codes) voor activiteiten

Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister krijgt 1 of meer SBI-codes. Een SBI-code is een getal van 4 of 5 cijfers en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. KVK stelt de SBI-code vast aan de hand van een beschrijving van wat jouw onderneming doet. Voor elke activiteit van een onderneming krijg je een aparte SBI-code.

Belang van SBI-codes

De SBI-code(s) in het Handelsregister worden door diverse bedrijven en de overheid voor veel doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het verlenen van vergunningen, het verstrekken van subsidies, verzekeringspremies en statistieken.

SBI-code veranderen

Een SBI-code is altijd gekoppeld aan de bedrijfsactiviteiten die voor jouw onderneming in het Handelsregister staan. Wijzigen jouw bedrijfsactiviteiten? Volg dan de volgende stappen en beschrijf al je bedrijfsactiviteiten kort en bondig, maar zo duidelijk mogelijk. Uit je beschrijving leidt KVK 1 of meerdere SBI-codes af.

  • Ga naar vestigingsgegevens wijzigen
  • Voer de naam of het KVK-nummer van je bedrijf in
  • Kies ‘activiteiten’ en volg de stappen
  • Verstuur de gegevens. Dit kan direct digitaal, maar je kunt ook een pdf uitprinten en op de post doen. 

Voordat we je SBI-code aanpassen, kan het zijn dat we je om aanvullend bewijs vragen.

Wat is mijn SBI-code?

KVK bepaalt je definitieve SBI-code op basis van jouw activiteitenbeschrijving. Wil je toch een voorstel doen voor een SBI-code? De makkelijkste manier om je SBI-code te bepalen, is via een zoekmachine van het CBS.

Vind mijn SBI-code

Overzicht van alle SBI-codes

Een andere manier om je SBI-code te vinden, is via een van de volgende bestanden:

Bovenstaande bestanden bevatten de updates tot en met 2022.

SBI-code opnemen in je jaarrekening

Je kunt je SBI-code ook opnemen in de jaarrekening die je deponeert bij KVK. Dit is niet noodzakelijk. Wil je dit toch doen? Gebruik dan een SBI-code uit de lijst die je hier kunt downloaden.

Gevolgen (financiële) instellingen

Als je je bedrijfsactiviteit wijzigt, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van je onderneming. Raadpleeg de website van de desbetreffende (financiële) instelling welke stappen je moet volgen als je de activiteiten van je onderneming wijzigt.

Read this article in English

InfoPage