Personeel inhuren als zzp'er? Vijf oplossingen

Je bedrijf groeit en dan is er ineens dat moment dat je het als zzp'er alleen niet meer aankunt. Of je hebt een grote klus gekregen en hiervoor tijdelijk extra handjes nodig. Hoe pak je dit aan? Vijf oplossingen om als zzp'er je capaciteit uit te breiden: van flexibel tot meer structureel.

Personeelszaken op orde

Precies weten wat je moet regelen als je personeel aanneemt?

Doe de Personeelswijzer

1. Tijdelijk een medewerker inhuren

Je kunt op twee manieren een tijdelijke medewerker inhuren: als uitzendkracht of als payroller. Een uitzendkracht is in dienst van een uitzendbureau. Je betaalt het uitzendbureau en niet de uitzendkracht. Het uitzendbureau verzorgt de sollicitatieprocedure en levert de medewerker.

Wil je meer zeggenschap over welk personeel je aanneemt? Kies dan voor payrolling. Hierbij is je medewerker in dienst van een payrollbedrijf waarmee je een overeenkomst sluit, maar je kunt zelf je personeel werven en het salaris bepalen.

Zowel het uitzendbureau als payrollbedrijf verzorgen onder andere de verloning, het arbeidscontract, de jaaropgave, salarisadministratie en pensioenopbouw. Als vergoeding van deze diensten heb je wel hogere kosten . Als opdrachtgever blijf je altijd verantwoordelijk voor een aantal zaken, zoals veilige werkomstandigheden. Let op, je kunt te maken krijgen met inlenersaansprakelijkheid.‘’

2. Tijdelijk een zzp’er inhuren

Als je voor een korte tijd samenwerkt met een andere zzp’er, kun je iemand inhuren. Er zijn drie manieren:

  • Rechtstreeks. Je huurt een zzp'er zonder tussenkomst van een andere partij in. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor het maken van afspraken over jullie werkrelatie. Ga na of je een modelovereenkomst wilt gebruiken. Zo voorkom je dat de belastingdienst dit eventueel ziet als ‘schijnzelfstandigheid’ en je onverwacht loonbelasting en sociale premies moet betalen.
  • Via een intermediair. Dit is bijvoorbeeld een detacheringsbureau. Deze huurt een zzp'er in en verhuurt deze aan jou. De zzp'er factureert aan de intermediair.
  • Via een payrollbedrijf. Het payrollbureau betaalt de zzp’er.

3. Structureel samenwerken met een andere zzp'er

Ga je voor langere tijd en structureel samenwerken met een andere zzp'er? Overweeg om de gezamenlijke activiteiten van jou en je compagnon in een rechtsvorm onder te brengen. Denk aan een vennootschap onder firma (vof), maatschap, coöperatie of besloten vennootschap (bv). Je kunt je eigen rechtsvorm omzetten naar een andere rechtsvorm of samen een nieuwe rechtsvorm oprichten.

4. Zelf personeel in loondienst nemen

Je kunt ook een werknemer al dan niet tijdelijk in dienst nemen. Kun je een werknemer niet de garantie geven voor voldoende werk? Sluit dan een oproepcontract af. Dit kan een nulurencontract of een min-maxcontract zijn. Een wat meer vaste oplossing is het in loondienst nemen van een medewerker. Dit kan parttime of fulltime en via een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Ook kun je een medewerker die je tijdelijk inhuurde via een uitzendbureau, zie tip 1, rechtstreeks in dienst nemen. Meestal kan dit na kosteloos een bepaalde periode van samenwerking, afhankelijk van de afspraken die jij en je bemiddelingsbureau hierover gemaakt hebben.

Als je voor de eerste keer personeel gaat aannemen, hoort daar een aantal wettelijke verplichtingen bij. Je bedrijfsvorm verandert dan van zzp'er naar werkgever.

5. Je partner en kinderen inschakelen

Vergeet ook niet om dichtbij huis te zoeken. Misschien kan je partner tijdelijk meewerken in je bedrijf, of heb je (volwassen) kinderen die bij kunnen springen. Zorg dat de vergoeding voor je partner past bij de zakelijke en privé-situatie.