13 verdienmodellen voor een succesvol bedrijf
- Jeanine Hoekstra
- De basis
- Bijgewerkt 14 april 2025
- 3 min
- Starten
Bij de start van je bedrijf kies je een verdienmodel. Dat omschrijft hoe je geld gaat verdienen met je bedrijf. Reken je bijvoorbeeld een bedrag per uur, per product of verkoop je een abonnement? In dit artikel vind je de 13 meestgebruikte verdienmodellen. Ontdek welk model past bij jouw plannen.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 6 mei krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
Een verdienmodel is de manier waarop je geld gaat verdienen met je product of dienst. Je kunt een model kiezen of meerdere combineren.
Er zijn verschillende soorten verdienmodellen:
- Directe verdienmodellen
- Verdienmodellen die zorgen voor terugkerende klanten
- Online verdienmodellen
- Verdienmodellen waarbij klanten betalen voor gebruik
- Hoe kies je een verdienmodel?
Directe verdienmodellen
Bij directe verdienmodellen krijg je gelijk betaald voor je product of dienst. Je moet wel steeds nieuwe klanten vinden. Of zorgen dat klanten weer bij je terugkomen.
1. Transactiemodel of goederenverkoop
De klant koopt een product en betaalt daarvoor. Je bent bijvoorbeeld bakker en verkoopt elke dag vers brood en gebak aan klanten in je bakkerij.
2. Uurtje-factuurtje
Bij uurtje-factuurtje stuur je de klant een factuur voor de uren die je hebt gewerkt. Denk aan een grafisch ontwerper die klanten een rekening stuurt voor het ontwerpen van een logo. Je weet dus precies hoeveel je verdient voor een uur werken. Als je meer wilt verdienen moet je je uurtarief verhogen, want je kunt maar een maximum aantal uren werken op een dag.
3. Consignatie
Je verkoopt je producten via een andere ondernemer. Dit model komt veel voor bij tweedehandswinkels en in de kunsthandel. Denk aan een galerie die jouw kunstwerken tentoonstelt. Als je een kunstwerk verkoopt, krijgt de galerie een percentage van het verkoopbedrag. Je kunt ook een vast bedrag afspreken per verkocht kunstwerk.
Verdienmodellen die zorgen voor terugkerende klanten
Bij terugkerende verdienmodellen weet je dat klanten bij je terugkomen voor service, onderhoud of extra aankopen. Je kunt je omzet dus beter voorspellen dan bij een direct verdienmodel.
4. Servicemodel
Je verkoopt je product of dienst voor een laag bedrag. En verdient geld met service, reparatie of onderhoud. Dit verdienmodel is vooral populair in de IT en bij bouw- en installatiebedrijven. Houd er rekening mee dat klanten vaak hoge verwachtingen hebben. Als er iets mis is, willen ze snel geholpen worden.
5. Lokaasmodel
Bij het lokaasmodel is je product vrij goedkoop. Geld verdien je met de verkoop van spullen die je klanten nodig hebben om het product te gebruiken. Bekende voorbeelden zijn: scheerapparaten en mesjes (het wordt ook wel het razor and blades model genoemd) of koffiemachines en cupjes. Het lokaasmodel kan goed werken als je product van hoge kwaliteit is. Zijn klanten niet tevreden? Dan stappen ze alsnog over naar een andere aanbieder.
6. Abonnementsmodel
De klant betaalt een vast bedrag en krijgt daarvoor toegang tot je product of dienst. Tijdschriften en sportscholen gebruiken dit verdienmodel al heel lang. Maar je ziet het ook steeds vaker bij bijvoorbeeld ondergoed, koffie of maaltijdboxen. Zorg dat steeds duidelijk is wat de meerwaarde is van je product of dienst. Anders zeggen abonnees op.
Online verdienmodellen
Er zijn steeds meer online verdienmodellen. Hierbij verkoop je een digitaal product of online dienst.
7. Gratismodel of freemium
Je levert gebruikers iets zonder dat zij daarvoor betalen. Online zoekmachines, social media en apps zijn bekende voorbeelden van freemium. Je verdient geld door gebruikers te laten betalen voor een uitgebreidere versie of een versie zonder reclame. Vaak trek je makkelijk veel gebruikers met het freemium model, maar meestal wil maar een klein deel van de gebruikers betalen voor je product.
8. Premium
De gebruiker betaalt eenmalig een bedrag om toegang te krijgen tot je online product. Denk aan software licenties en populaire games. De drempel om een premium product te kopen is wel hoog. Je moet je klanten er dus van overtuigen dat je product het geld waard is.
9. Advertentiemodel
Je verdient geld door advertentieruimte te verkopen. Meestal heb je geen product of dienst, maar betalen anderen om via jou reclame te maken. Bijvoorbeeld op een website of op social media. Onder dit model valt ook affiliate marketing. Je hebt wel veel bezoekers of volgers nodig om genoeg geld te verdienen met dit model.
10. Bemiddelingsmodel
Je brengt vraag en aanbod bij elkaar. Denk aan platforms voor klussen of tweedehands kleding, maar ook makelaars of recruiters gebruiken dit model. Je krijgt een bedrag of percentage bij een succesvolle bemiddeling.
Verdienmodellen waarbij klanten betalen voor gebruik
Bij deze verdienmodellen betalen klanten om een product of dienst te mogen gebruiken.
11. Product as a service (PAAS)Â
Dit verdienmodel heet ook wel het verhuurmodel. Je verhuurt auto’s, machines of andere producten. Het product blijft van jou, zodat je het steeds opnieuw kunt verhuren. Houd wel rekening met kosten voor onderhoud, verzekeringen en de opslag van de producten.
12. Verbruiksmodel
Klanten betalen alleen voor wat ze gebruiken. Zo betaal je bij een deelauto per kilometer of bij een clouddienst per gigabyte opslagruimte. De stap om klant te worden is klein, want je hoeft niet gelijk veel te betalen. Met het verbruiksmodel is het vaak lastig om in te schatten hoeveel een klant je product of dienst zal gebruiken. Wil je een voorspelbare omzet? Dan kun je beter voor een ander model kiezen.
13. Licentiemodel
Bij het licentiemodel verhuur je jouw intellectuele eigendom. Je geeft je anderen toestemming om jouw product, dienst, kennis of merk tegen betaling te gebruiken. Denk aan een ontwerp dat jij hebt gemaakt en wat andere ondernemers op producten afbeelden. Zorg ervoor dat je je ontwerp goed beschermt tegen namaak.
Hoe kies je een verdienmodel?
Je denkt meestal na over een verdienmodel als je je ondernemingsplan schrijft of business model canvas invult.
Deze vragen kunnen je helpen bij je keuze:
- Wat voor soort product of dienst bied je aan?
- Wat is het koopgedrag van je klanten?
- Hoe voorspelbaar moet je omzet zijn?
- Wil je makkelijk kunnen groeien met je bedrijf?
- Hoeveel geld heb je voor de start van je bedrijf?
Twijfel je welk verdienmodel het beste bij je past? Bel het KVK Adviesteam: 088 58522 22.