Als student werken via een online platform

Je wilt bijverdienen naast je studie. Veel jongeren gaan aan de slag via een online platform. Je werkt dan als freelancer of zzp'er in de horeca, logistiek, zorg of als maaltijdbezorger. Lijkt je dat wat? Besef dat je als freelancer of zzp’er ondernemer bent. Dat heeft gevolgen, bijvoorbeeld voor je belastingaangifte. Ook loop je als ondernemer extra risico's. Lees hier wat je moet doen om aan de slag te gaan via een online platform.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Hoe werkt een online platform voor studenten?

Als platformwerker werk je op de tijden die jou uitkomen. Zo combineer je gemakkelijk studie en werk. Een online platform brengt vraag en aanbod bij elkaar. Op deze manier kom je in contact met opdrachtgevers. Vaak gaat het om bezorgklussen, werk in de zorg, horeca of logistiek. Meestal meld je je voor de klussen aan via een app. Je beslist zelf wanneer je wilt werken en wat je gaat doen.

KVK-nummer

Als je wil bijverdienen via een platform, dan heb je vaak een KVK-nummer nodig. Je kunt je alleen bij KVK inschrijven als je voldoet aan de ondernemerscriteria. KVK controleert bij je inschrijving of je aan die criteria voldoet. Anders is er misschien sprake van schijnzelfstandigheid en heb je kans dat je een boete krijgt van de Belastingdienst. Bekijk daarom de ondernemerscriteria voordat je je komt inschrijven bij KVK. Pas als je aan de criteria voldoet, schrijf je je bedrijf in bij KVK en ontvang je een KVK-nummer.

Ratings

Veel platforms werken met een ratingsysteem. De opdrachtgevers beoordelen hoe jij de klus hebt uitgevoerd. Deze beoordelingen komen bij je profiel te staan.

Bijverdienen via een platform

Vergelijk verschillende platformen met elkaar. Zoek uit op welke manier ze werken en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Bijvoorbeeld: je kunt een klus krijgen op een evenement aan de andere kant van het land. Vaak verwacht het platform dat je zelf vervoer regelt en de reiskosten betaalt. Ook kan het zijn dat je zelf werkkleding moet kopen.

Ondernemersrisico's

Als zzp’er of freelancer loop je risico’s. Je maakt bijvoorbeeld een machine kapot of rijdt schade met je bezorgfiets. Als ondernemer moet je hiervoor zelf betalen en dat kan je veel geld kosten. Dek je daarom in tegen deze risico’s.

Controleer welke verzekeringen het platform verzorgt. Kijk wat de verzekeringen dekken (waarvoor ben je precies verzekerd?) en hoe hoog het eigen risico is (welk bedrag moet je altijd zelf betalen?). Beslis vervolgens voor welke risico's je zelf een verzekering regelt.

Soms wil een opdrachtgever alleen werken met iemand die een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Zo’n verzekering dekt de schade die je veroorzaakt tijdens je werk. Bijvoorbeeld: een dure machine gaat stuk omdat je die verkeerd gebruikt. Dat je goed verzekerd bent is dan een pluspunt om jou te vragen voor de klus. En gaat er iets mis, dan hoef je dit niet te betalen van het geld waar je hard voor gewerkt hebt.

Vergoeding

Als platformwerker krijg je een vergoeding per uur. Bij sommige platforms kun je zelf onderhandelen over de hoogte van de vergoeding. Het geld krijg je meestal via het platform, dus niet direct van de bedrijven waar je voor werkt. Het platform stuurt de factuur dan naar de opdrachtgever en regelt de administratie. Ga goed na wat het platform voor je regelt en wat je zelf nog moet doen.

Belasting en toeslagen

Het uurloon op een platform lijkt vaak hoog. Maar let goed op: je moet over deze bedragen nog belasting en een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet betalen. Dit doet het platform niet voor je. Je moet dus zelf geld opzij zetten. Bereken hoeveel belasting je ongeveer moet betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In deze tutorial zie je in drie minuten hoe je belastingaangifte doet.

Studiefinanciering

Ontvang je studiefinanciering? Bijverdiensten hebben hier geen invloed meer op. De bijverdiengrens wordt per 2024 afgeschaft.

Rechtsvorm kiezen

Voldoe je aan de ondernemerscriteria en wil je je inschrijven bij KVK? Dan moet je eerst een rechtsvorm kiezen. De meeste studenten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel van de eenmanszaak is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Ook nadat je gestopt bent, ben je nog verantwoordelijk voor eventuele schulden. Daarnaast moet je alsnog btw-aangifte doen. Anders heb je kans op een boete.

KVK-nummer aanvragen

Om een KVK-nummer aan te vragen maak je online een afspraak met KVK. Je kunt zelf een plaats, datum en tijd kiezen. Voordat je langskomt vul je het online inschrijfformulier in. Vervolgens kom je met een geldig legitimatiebewijs en je pinpas naar de afspraak bij KVK. Inschrijven kost € 80,10. Je krijgt direct je KVK-nummer mee. KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. 

Vink de tien punten van de checklist voor studentondernemers af. Zo regel je de start van je bedrijf zonder iets te vergeten.