Als student geld verdienen met freelance klussen

Je wilt bijverdienen naast je studie. Dit kan met een bijbaan of door eigen baas te worden. Via online zelfstandigenplatforms kun je direct als freelancer of zzp'er aan de slag in de horeca, logistiek, zorg of als maaltijdbezorger. Lijkt je dat wat? Met een goede voorbereiding kom je niet voor verrassingen te staan. Want wat moet je allemaal doen om als studentondernemer aan de slag te gaan?

Freelance werken via een online platform

Veel studenten gaan aan de slag via een online platform. Als platformwerker verdien je op een flexibele manier geld. Het platform bemiddelt dan tussen jou en de opdrachtgevers. Het is slim om goed uit te zoeken op welke manier het platform precies werkt en welke voorwaarden er zijn om mee te doen.

Wanneer ben je ondernemer?

Als je wilt bijverdienen via een platform komen er zaken op je pad waar je misschien nooit eerder mee te maken had. Zo heb je bijvoorbeeld vaak een KVK-nummer nodig om deel te kunnen nemen. Eigen baas worden dus. Maar wat betekent dat precies? Volgens de wet ben je ondernemer als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen met de bedoeling winst te maken. Bij iedereen die zich wil inschrijven controleert KVK of er sprake is van ondernemerschap. Check daarom de ondernemerscriteria voordat je je komt inschrijven bij KVK.

Hoe werkt een online platform voor studenten?

Als platformwerker verdien je op een flexibele manier geld en combineer je gemakkelijk studie en werk. Het platform brengt online vraag en aanbod bij elkaar. Op deze manier kom je in contact met opdrachtgevers. Vaak gaat het om bezorgklussen, werk in de zorg, horeca of logistiek. De klussen worden meestal aangeboden via een app. Je beslist zelf wanneer je wilt werken en wat je gaat doen. Je doet dit niet in loondienst maar als zelfstandig ondernemer.

Wist je dat? Veel platforms werken met een ratingsysteem. De opdrachtgevers beoordelen hoe jij de klus heb opgepakt. Deze beoordelingen komen bij jouw profiel te staan. Zorg voor een aantrekkelijk profiel. Het is je visitekaartje!

Bijverdienen via een platform

Wil je deelnemen aan een platform voor studenten? Dan krijg je te maken met spelregels. Zoek goed uit op welke manier het platform precies werkt en welke voorwaarden er zijn om mee te doen. Bijvoorbeeld: Je kunt een klus krijgen als serveerster op een tof evenement. De locatie is aan de andere kant van het land. Vaak verwacht het platform dat je zelf vervoer regelt en voor de eventuele kosten opdraait. Ook kan het zijn dat je zelf voor geschikte kleding moet zorgen.

Tip: check welke verzekeringen het platform verzorgt. Kijk ook wat de dekking is (waarvoor ben je precies verzekerd?) van deze verzekeringen en het eigen risico (welk bedrag moet je altijd zelf betalen?). Beslis vervolgens voor welke risico's je eventueel zelf een verzekering regelt.
Soms geeft de opdrachtgever aan alleen te willen werken met iemand die een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering heeft afgesloten. Dit is een verzekering die de schade dekt die jij veroorzaakt tijdens je werk. Bijvoorbeeld: een dure machine gaat stuk omdat je die verkeerd gebruikt. Dat je goed verzekerd bent is dan een pluspunt om jou te vragen voor de klus.

Als platformwerker krijg je een vergoeding per uur. Bij een aantal platforms kun je zelf onderhandelen over de hoogte van deze vergoeding. Het geld krijg je meestal via het platform, dus niet rechtstreeks van de bedrijven waar je voor werkt. Het platform factureert dan de opdrachtgever en regelt administratieve zaken. Ga goed na wat zij voor jou regelen en wat je zelf nog moet doen.

Tip: sta er bij stil dat je nog inkomstenbelasting en een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet moet afdragen over het bedrag dat je verdient. Onderzoek met welke belastingen je te maken krijgt en hoeveel geld je uiteindelijk overhoudt. In deze tutorial zie je in drie minuten hoe je belastingaangifte doet.

Vergeet niet dat bijverdienen gevolgen kan hebben voor het recht op toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Zoek uit wat dat voor jouw situatie betekent, de Belastingdienst helpt je op weg.

Check de gevolgen voor je studiefinanciering

Je bijverdiensten kunnen gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Doe je een hbo- of universitaire studie en val je onder het leenstelsel? Dan maakt het niet uit hoeveel je bijverdient. Val je onder het oude studiefinancieringsstelsel of krijg je een beurs, lening of reisproduct voor een mbo-opleiding? Dan is er een bijverdiengrens van € 16.121,60 in 2023. DUO controleert achteraf hoeveel je in een bepaald jaar hebt bijverdiend. Heb je teveel bijverdiend? Dan krijg je bericht over hoeveel je moet terugbetalen.

Tip: zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan worden de inkomsten, die je hebt uit je eigen bedrijf, niet meegeteld als bijverdiensten voor je studiefinanciering. Voorwaarde is wel dat je in dat kalenderjaar ook je diploma haalt. Deze maatregel is alleen bedoeld voor studenten die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Informeer bij de Belastingdienst over jouw specifieke situatie.

Registreren als ondernemer bij KVK

Wil je je inschrijven bij KVK? Dan moet je eerst een rechtsvorm kiezen. De meeste startende ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel van de eenmanszaak is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Zo kan het gebeuren dat je al gestopt bent met je bedrijf, maar toch nog je zakelijke schuld bij de Belastingdienst moet afbetalen.

Om een KVK-nummer aan te vragen maak je online een afspraak met KVK. Je kunt hiervoor zelf een plaats, datum en tijd kiezen. Voordat je langskomt vul je het online inschrijfformulier in. Vervolgens kom je met een geldig legitimatiebewijs en je pinpas naar de afspraak bij KVK. Je betaalt een inschrijfvergoeding en kunt daarna een uittreksel kopen. Je krijgt direct je KVK nummer mee. De KVK geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Daar hoef je dus zelf niet meer achteraan. Wel zo handig!