Tips voor de start van een winkel in tweedehands spullen
- Henk Herkink
- How to
- 12 sep 2021
- Bijgewerkt 16 nov 2022
- 7 min
- Starten
Vintage is populair en onze spullen krijgen steeds vaker een tweede leven. Jij ziet kansen in de verkoop van deze tweedehands spullen. Hoe kom je aan gebruikte spullen? En wat moet je nog meer regelen? Alles over de start van jouw bedrijf in gebruikte goederen.
Dat de wegwerpcultuur een aanslag vormt op het milieu is voor veel kritische consumenten een ‘ding’. Er ontstaan nieuwe beroepen, zoals de second hand clothing designer, die van gebruikte kleding nieuwe kleren maakt. Steeds meer mensen geven niet alleen kleding, maar ook meubels, smartphones, sieraden en overige gebruiksartikelen een tweede leven. Daarnaast krijgt tweedehands kleding een groter podium nu ook bekende bedrijven zich erop storten. Vintage kleding is hip en retro meubels zijn in. Hier moet je op letten als jij tweedehands spullen gaat verkopen.
Groeiende markt
Het aantal tweedehandswinkels groeit. Dat laten ook cijfers uit het KVK Handelsregister zien. In 2022 heeft Nederland 4.014 ondernemingen die tweedehands spullen verkopen.
Door marktonderzoek te doen, kom je erachter of er vraag is naar je product. Je brengt er de markt voor je bedrijf mee in kaart, door bijvoorbeeld te bepalen wie je concurrenten en potentiële klanten zijn. Het marktonderzoek is onderdeel van je ondernemingsplan.
Als onderbouwing van jouw plannen beschrijf je de trends en ontwikkelingen in je branche. Brancheorganisaties doen hier onderzoek naar. is de brancheorganisatie voor iedereen die een (web)winkel heeft in retail non-food, waaronder tweedehandswinkels.
Dennis Heijnen van tweedehands kleding- en accessoireswinkel Il Secondo in Malden verkoopt duurdere merkkleding. Hij deed marktonderzoek bij het bepalen van de locatie van zijn winkel. Daarbij keek hij naar waar mensen die tweedehands kleding kunnen leveren wonen en waar potentiele kopers komen. “Ouderen gaan bijvoorbeeld voor kwaliteit en komen nog graag naar de winkel. Jonge mensen gaan vooral voor milieubewust en duurzaam, maar doen veel meer online.”
Tip! Doe de Locatiescan. Deze tool geeft op gemeente- en wijkniveau informatie over je doelgroep en concurrentie.
Ben je ondernemer?
Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Verkoop jij af en toe wat via Marktplaats of Vinted? Dan heb je bijvoorbeeld niet automatisch een onderneming. Check daarom of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.
Inkopen en verkopen
Voordat je ze kunt verkopen, moet je zorgen dat je tweedehands spullen hebt. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden:
- particulieren
- kringloopwinkels
- groothandels in gebruikte goederen
Marieke Lichtenberg van tweedehandskledingwebwinkel Sam & Zo in Hengelo zag de aanvoer van kleding in eerste instantie als mogelijk obstakel. “Maar in korte tijd werd ik overladen met tweedehands kleding. Ik heb al snel de keuze gemaakt voor alleen duurdere merkkleding, omdat deze kwalitatief beter blijft en makkelijker opnieuw te verkopen is.”
Ook Heijnen geeft aan dat hij dozen vol spullen aangeboden krijgt. “Mijn doel is tweedehands kleding naar een hoger level tillen. Tweedehands is niet iets om je voor te schamen. Goede spullen kun je heel goed een tweede leven geven. Ik heb veel ervaring met en kennis van materialen en kies ervoor om voor hoogwaardige spullen te gaan.”
In consignatie
Je kunt er ook voor kiezen de spullen niet zelf te kopen, maar ze voor de aanbieder te verkopen. Dit heet . De goederen blijven van de eigenaar. Jij probeert zijn spullen te verkopen en krijgt daarvoor een percentage van de verkoopprijs. Stel voor deze manier van samenwerken duidelijke afspraken op, zoals:
- Hoe jij de spullen aangeleverd wilt hebben.
- Voor welke periode de spullen in jouw winkel blijven.
- Wat jullie doen als het product niet verkocht wordt.
- Wat je doet als de niet verkochte spullen niet teruggehaald worden.
- Het percentage dat jij als verkoper krijgt.
- De aansprakelijkheid voor het product, mocht er schade ontstaan.
Locatie
Je kunt je vintage- en retroproducten verkopen vanuit een pand, via een webshop of een platform.
Een pand huren of kopen
Stel jezelf bij je zoektocht naar een pand in elk geval de volgende vragen:
- Ga ik huren of kopen?
- Wat mag het kosten?
- Wie is mijn doelgroep?
- Waar is mijn doelgroep te vinden?
- Wie zijn mijn concurrenten en waar zitten zij?
- Hoe groot moet het pand zijn?
- Wat moet het pand uitstralen?
- Komen je activiteiten overeen met het bestemmingsplan van de gemeente?
- Wat mag wel en niet volgens je huur- of koopcontract?
- Valt er nog te onderhandelen?
- Wat zijn de eventuele verbouwing- en inrichtingskosten?
Eigen webshop
Een webshop kan je fysieke winkel ondersteunen en je helpen bij je promotieactiviteiten. Het laat je doelgroep zien wie je bent en wat je doet. Je kunt je spullen ook alleen online verkopen. Lichtenberg wilde vanuit huis een winkel beginnen. “Maar de gemeente stak daar een stokje voor door geen vergunning af te geven.” Nu runt ze haar webshop vanuit huis. “Dat gaat makkelijk vanuit huis, maar omdat het aanbod van kleding zo groot werd, heb ik wel een aparte ruimte voor opslag moeten huren.”
In deze checklist van de Autoriteit Consument & (ACM) lees je welke zaken je volgens de wet verplicht op je website moeten vermelden.
Een webshop in tweedehands kleding is erg arbeidsintensief, zegt Lichtenberg “Alle producten zijn enkelstuks. Je moet ze dus een voor een op de foto zetten en administratief verwerken. Dat kost je al gauw een aantal uur per week.”
Verkopen via een platform
Je kunt je als ondernemer ook aansluiten bij een online platform en van daaruit je spullen verkopen. Zonder investering in een pand en grote voorraden of kosten om een webshop te bouwen. Zo’n platform brengt meerdere webshops bij elkaar op een website. Platforms voor tweedehands spullen zijn bijvoorbeeld Marktplaats, Bol.com, Vinted en Zalando.
Administratie
Een belangrijk onderdeel van je administratie vormen de spullen die je inkoopt van jouw leveranciers. Wie levert bijvoorbeeld wat aan, op welke datum en voor welke prijs. En als iets in consignatie is, moet je blijven communiceren of een artikel verkocht is, hoeveel geld de verkoper van jou krijgt of dat hij het artikel weer op kan halen omdat het niet verkocht is. En als klanten via jouw webshop spullen bestellen, volgt daar de administratieve afhandeling en het opsturen van. Klanten die vervolgens aangeven een artikel retour te sturen, moet je hun geld terugbetalen.
Dit soort handeling kun je allemaal handmatig doen, maar er is ook software beschikbaar die jou hierbij kan helpen. Dat scheelt tijd.
Ondernemers moeten een administratie bijhouden voor de Belastingdienst. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of . Zij richten je boekhouding in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen.
Het is niet verplicht, maar wel raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je bedrijf. Zo zijn je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden.
Let op! Als jij gegevens gebruikt van klanten, ben altijd verplicht je te houden aan de privacywet AVG.
Door deze tien vragen te beantwoorden, weet jij precies welke acties je moet nemen om aan de wet te voldoen.
Opkopersregister
Als handelaar in of opkoper van diefstalgevoelige gebruikte of ongeregelde goederen, zoals goud, edelstenen of uurwerken, moet je een digitaal bijhouden. Ook als je opkoopt via internet. Dit is wettelijk verplicht en bedoelt om heling te voorkomen. Jouw gemeente bepaalt de vorm van het register. Je moet in dit register bijhouden wat je opkoopt, op welke datum, voor welke prijs en wat de persoonsgegevens van de verkoper zijn. Je meldt je hiervoor bij de gemeente, die vervolgens controles uitvoert.
Tip! Het systeem kun je gebruiken om je eigen voorraad in bij te houden.
Belastingen
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent als ondernemer, krijg je te maken met belastingen.
Inkomstenbelasting
Een keer per jaar doe je aangifte voor de . Deze belasting betaal achteraf over de winst die je in dat jaar maakt. Het is belangrijk om hier geld voor te reserveren.
Omzetbelasting
Elk kwartaal moet je doen. Je geeft dan de btw die je bij je klanten in rekening hebt gebracht bij de Belastingdienst op en trekt daar de btw die jij aan je leveranciers betaald hebt van af.
Tip: download de Btw-Alert van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.
Margeregeling
Gebruikte goederen die je inkoopt zonder btw, worden ook wel genoemd. Als in- en verkoper van margegoederen, mag je de toepassen, als je aan deze voldoet. Als je de margeregeling toe past, bereken je de btw over je winstmarge in plaats van over de verkoopprijs. Je moet hiervoor de inkoop en verkoop bijhouden. Dit kan op twee : de globalisatiemethode of de individuele methode. In allebei de gevallen gelden specifieke administratieve , zoals het opstellen van een bij het aankopen van goederen voor meer dan 500 euro zonder btw, bij een leverancier.
Je kunt de margeregeling niet altijd . Er zijn uitzonderingen, zoals handel in edelmetalen en -stenen en de verkoop van eigen gebruikte goederen.
De margeregeling geldt in alle . Binnen de EU kun je goederen kopen waarbij je een factuur ontvangt zonder btw. Wil je liever een factuur met btw, zodat je die kunt aftrekken bij je btw-aangifte? Vraag je leverancier dan om een factuur met btw.
Kleineondernemersregeling (KOR)
Is jouw omzet exclusief btw minder dan 20.000 euro per jaar en ziet de Belastingdienst jou als ondernemer voor de btw? Dan kan de kleineondernemersregeling interessant voor jou zijn. Je krijgt dan vrijstelling van btw, waardoor je kunt volstaan met een beperkte btw-administratie en geen btw-aangifte hoeft te doen.
Inschrijven bij KVK
Als jij een eigen bedrijf start, moet je een passende rechtsvorm . De meeste starters kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Start je samen met andere ondernemers onder een gemeenschappelijke naam? Dan is een vennootschap onder firma (vof) een mogelijkheid.
Bij zowel de eenmanszaak als vof, heb je geen startkapitaal nodig. Nadeel is dat je in beide gevallen persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden van het bedrijf.
Op het moment dat je je inschrijft heb je ook een handelsnaam nodig. Jij wilt natuurlijk dat deze herkenbaar is en de juiste uitstraling heeft. Er zitten wat officiële spelregels aan een bedrijfsnaam vast.
Voor een inschrijving bij KVK moet je online een inschrijfformulier invullen. Vervolgens maak je een afspraak op een van de KVK-kantoren om de inschrijving officieel te maken. Ben je onder de 18? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of voogd.
Is je bedrijf ingeschreven? Dan krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst, waarna je van hen binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post toegestuurd krijgt.