Business Model Canvas: in 9 stappen naar succes

Wil je een bedrijf starten, verandert jouw markt of heb je een nieuw productidee? Met het Business Model Canvas (BMC) maak je een ondernemingsplan dat meegroeit met je bedrijf. Met dit hulpmiddel zie je precies hoe je bedrijf in elkaar zit. Zo weet je waar je je aandacht op moet richten. En hoe je kunt bijsturen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Het Business Model Canvas is een praktische invuloefening. Met behulp van dit model kun je alle belangrijke onderdelen van je bedrijf in één oogopslag zien en begrijpen hoe ze met elkaar samenhangen. Zo kun je beter en sneller inspelen op veranderingen in jouw markt.

Wat is het Business Model Canvas?

Het BMC bestaat uit negen stappen, ook wel bouwstenen genoemd. Met de bouwstenen beschrijf en onderzoek je je hele bedrijf. Denk aan je organisatie, klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Op die manier ontdek je de sterke en zwakke punten van je organisatie en product.

Ga je met het BMC aan de slag, dan kijk je naar de volgende onderdelen:

 1. Klantsegmenten: wie is je klant?
 2. Waardeproposities: waarom kiezen klanten voor jou?
 3. Kanalen: hoe vinden klanten je bedrijf?
 4. Klantrelaties: online of offline?
 5. Inkomstenstromen: waarmee ga je geld verdienen?
 6. Kernmiddelen: wat heb je nodig om verder te komen?
 7. Kernactiviteiten: wat gaat je bedrijf doen?
 8. Belangrijkste partners: met wie werk je samen?
 9. Kostenstructuur: hoe ziet het er financieel uit?

Bouwstenen Business Model Canvas

De negen bouwstenen staan vaak op een groot invulformulier. Je kunt het online downloaden, maar je kunt ook een whiteboard of groot vel papier gebruiken. Vul het model al brainstormend in. Dat kan alleen, of met anderen, bijvoorbeeld met je collega’s of andere ondernemers. Samen kom je vaak tot meer ideeën en inzichten.

1. Klantsegmenten: wie is je klant?

Hier beschrijf je welke verschillende groepen klanten je met je bedrijf wilt bereiken. Deze mensen of organisaties zijn een belangrijk onderdeel van elk bedrijf. Beslis bewust welke klantgroepen je wel, maar ook welke klantgroepen je niet helpt met jouw product of dienst. Elke klantengroep heeft zijn eigen wensen. Hoe meer je weet van de wensen van je klant en diens koopgedrag, hoe beter je je klant van dienst kunt zijn.

2. Waardeproposities: waarom kiezen klanten voor jou?

Een waardepropositie beschrijft de unieke waarde die jouw bedrijf biedt aan je klanten. Waarom kiest een klant voor jou? Is het de goede service, het unieke aanbod, het gebruiksgemak, de prijs, de kwaliteit? Of een combinatie daarvan? Vraag het aan je huidige klanten, of de klanten die je graag in de toekomst wil bedienen.

3. Kanalen: hoe vinden klanten je bedrijf?

Kanalen spelen een belangrijke rol in hoe een klant je bedrijf ervaart. Je hebt communicatie-, distributie- en verkoopkanalen om je klanten te laten weten dat je bestaat. Elk kanaal heeft een eigen functie, bijvoorbeeld:

 • De bekendheid van je product of dienst vergroten.
 • Service bieden nadat klanten een product hebben gekocht.
 • Feedback van klanten op je bedrijf verzamelen.

4. Klantrelaties: online of offline?

Deze bouwsteen helpt je om erachter te komen hoe je contact wilt hebben met je klant. Dat kan per klantengroep verschillen. Of je kiest voor geautomatiseerd of voor persoonlijk contact, hangt af van je doel. Wil je nieuwe klanten binnenhalen of juist bestaande klanten behouden? Ga je voor snellere levertijden of wil je een betere klantbeoordeling krijgen? De klantrelaties en contactmomenten die je kiest hebben invloed op de indruk die je bij je klant achterlaat. Een goede klantervaring kan je uiteindelijk geld opleveren.

5. Inkomstenstromen: waarmee ga je geld verdienen?

Elke soort klant kan één of meer inkomstenstromen opleveren. Bijvoorbeeld door verkoop, verhuur of service. Om winst te maken moeten je inkomsten hoger zijn dan je kosten. Bij deze stap zet je op papier hoeveel omzet of klanten je nodig hebt om uit de kosten te komen. Er zijn veel verdienmodellen. Verkoop je losse producten of abonnementen? Heb je franchisenemers? Of verdien je aan service of reclame? Onderzoek wat je klanten willen betalen voor de waarde die je levert.

6. Kernmiddelen: wat heb je nodig om verder te komen?

Kernmiddelen zijn de belangrijkste gereedschappen en middelen om je businessmodel te laten werken. Deze hulpbronnen zorgen dat je je klant bereikt, de relaties met je klanten onderhoudt en geld verdient. Apparatuur kan een kernmiddel zijn. Maar ook patenten, geld of de kennis van medewerkers zijn kernmiddelen. Zo heb je voor een webshop een goed werkende website nodig. En voor een koeriersbedrijf gebruik je een bestelbus.

7. Kernactiviteiten: wat gaat je bedrijf doen?

Hierbij gaat het om de belangrijkste activiteiten die je met je bedrijf doet: de kernactiviteiten. Je hebt ze nodig om geld te verdienen. Maar ook om je klantrelaties te onderhouden en je markten te bereiken. De belangrijkste vraag bij deze stap is: wat doe ik met mijn bedrijf om te zorgen dat mijn bedrijfsmodel werkt? En wat niet? Sommige activiteiten kun je het beste zelf doen, andere kun je beter uitbesteden.

8. Belangrijkste partners: met wie werk je samen?

Bij deze bouwsteen denk je na over met wie je wil of moet samenwerken: je partners. Met de juiste partners bereik je je doelen sneller. Een doel kan zijn: groeien met je bedrijf en succesvoller zijn in de markten waarin je actief bent. Leer je (mogelijke) partners goed kennen om de samenwerking succesvol te maken.

9. Kostenstructuur: hoe ziet het er financieel uit?

Een bedrijf starten kost geld. Reken uit wat je financieel nodig hebt. Zet je belangrijkste resources, kernactiviteiten en partners duidelijk op een rij. Waar zitten de hoogste kosten? Kun je besparen of voor hetzelfde geld meer produceren?

Het complete model

Als je alle onderdelen hebt doorlopen, heb je een goed beeld van waar je staat met je bedrijf. Met die informatie kun je goed onderbouwde en doelbewuste stappen zetten. Een plan is er niet voor in de bureaula, maar moet leiden tot actie. Pak het ingevulde Business Canvas Model er daarom regelmatig bij om te zien hoe je je bedrijf kunt blijven ontwikkelen.

Business Model Canvas: Uitleg + Voorbeeld