Catering vanuit huis: wat moet je regelen

Ben je dol op koken, taarten bakken en hapjes maken? Een cateringbedrijf starten kan prima vanuit huis. Lees alles over HACCP-regels, eten afhalen en bezorgen en starten naast je baan. Zo ga je als thuisbakker of eventcateraar goed voorbereid van start.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Verkoop je eten vanuit huis, dan ben je niet altijd automatisch ondernemer. Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Regels voor catering vanuit huis

Veel starters in de catering gaan aan de slag in eigen keuken. Of ze verbouwen hun garage. In beide gevallen gelden dezelfde adviezen:

 • Check de voorwaarden van je gemeente
  Waarschijnlijk moet je bij jouw gemeente melden dat je maaltijden wilt verkopen vanuit huis. Lees op Omgevingsloket welke regels er zijn.
 • Vraag een registratie aan bij de NVWA
  Als je eten maakt, verwerkt of verkoopt moet je registratie aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
 • Check je hypotheekovereenkomst of huurcontract
  In je hypotheekovereenkomst of huurcontract lees je of je een bedrijf in of bij je huis mag starten. 
 • Bekijk je verzekeringen
  Je inboedelverzekering en opstalverzekering heb je voor privébezittingen en de woning zelf. Voor vergoeding van schade aan bedrijfsmiddelen en de werkruimte moet je waarschijnlijk je huidige verzekeringen uitbreiden. Check dit bij je verzekeringsmaatschappij. 
 • Verdiep je in de HACCP-regelgeving
  Als je een cateringbedrijf begint moet je je aan de HACCP-regelgeving, ook wel de Hygiënecode genoemd, houden. Dat is een set regels die je helpt op een veilige manier met voedsel om te gaan. Bijvoorbeeld als het gaat om het scheiden van rauw en bereid vlees. Ook vind je in de HACCP-regelgeving regels voor je werkruimte. Denk aan regels over de aanbevolen temperatuur van koelkasten en over hoe je moet bijhouden wanneer apparaten zijn schoongemaakt.
 • Verdiep je in de voorwaarden van bezorging
  Wil jij eten of drinken bezorgen bij je klanten met je eigen vervoermiddel, zoals auto of scooter. Zorg dan dat dit vervoermiddel schoon is. Verwarmende etenswaren moeten op minimaal zestig graden blijven tot je ze bezorgt. Gekoeld eten op maximaal zeven graden. Materiaal dat met het eten in contact komt, zoals verpakkingsmiddelen, moeten geschikt en veilig zijn voor het bewaren van voedsel.
 • Houd rekening met regels over plastic maaltijdverpakkingen
  Sinds juli 2023 mag je plastic maaltijdverpakkingen niet meer gratis meegeven bij bestellingen. En je moet een herbruikbare verpakking aanbieden. Wil je plastic wegwerpbakjes of -bekers gebruiken? Dan moet je klant daar apart voor betalen. 

HACCP en diploma Sociale Hygiëne

Let op: De Hygiënecode (HACCP) wordt nogal eens verward met het diploma Sociale Hygiëne (Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne). Het diploma Sociale Hygiëne gaat over de veilige verkoop van alcohol. De Hygiënecode gaat over het veilig bereiden van voedsel. 

Parttime aan de slag

Als cateraar kun je een bedrijf starten naast je betaalde baan. Als je bedrijf groeit kun je altijd overstappen naar fulltime ondernemerschap. Je loopt dan minder risico omdat je nog een vast inkomen hebt. Daar staat tegenover dat je minder tijd hebt voor je bedrijf. 

Doorpraten over hoe je slim je baan met ondernemerschap combineert? Bel het KVK-Adviesteam 088-5852222.

Nog meer tips...

 • Voor grotere klussen kun je naar een professionele keuken uitwijken. Denk aan een buurthuis, sportvereniging, ouderenvoorziening of onderwijsinstelling. Zij gebruiken de keuken niet elk uur van de week.
 • Samenwerken met andere ondernemers in de kook- of bakbranche is slim. Met gezamenlijke activiteiten trek je nieuw publiek en deel je kosten voor locatie, reclame en catering.  

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande, krijg je als startende cateraar (mogelijk) ook te maken met: