Een eigen bedrijf in huiswerkbegeleiding

34% van de ouders in het voortgezet onderwijs kiest voor huiswerkbegeleiding voor hun kinderen. In het basisonderwijs is dit 14%. Deze cijfers van Ouders & Onderwijs liegen er niet om. Wil jij kinderen graag laten leren en kun je goed uitleggen? Bij de start van jouw huiswerkbegeleidingsbedrijf krijg je te maken met deze aandachtspunten.

Kinderen in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs ondersteunen bij hun huiswerk. Steeds meer ouders kiezen voor bijles. Heb jij voldoende kennis in huis om als bijlesdocent deze kinderen op weg te helpen naar hun diploma? Dan is het starten van je eigen bedrijf in huiswerkbegeleiding iets voor jou. Je hebt hier zelf geen diploma voor nodig. Maar wat dan wel?

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht, maar het helpt je te onderzoeken of je plannen haalbaar zijn. Je bepaalt er niet alleen je doelgroep in, het geeft je ook zicht op de concurrentie. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is.

Marketing

Denk ook na over hoe je bekendheid geeft aan je bedrijf en hoe je klanten vindt. Linsey Brouwer van Lekker Leuk Leren startte haar bedrijf in huiswerk- en leerlingbegeleiding tijdens haar opleiding als onderwijsassistent. Een basisschool vroeg haar een leerling met een ontwikkelingsachterstand te begeleiden. Zo ging het balletje rollen. Brouwer begeleidt nog steeds kinderen op dezelfde basisschool. Zo, en via mond-tot-mond reclame, komt ze makkelijk in contact met ouders die huiswerkbegeleiding zoeken. “Het allerbelangrijkste is dat ik tijdens een vrijblijvend gesprek met de ouders een goed beeld geef van wat ik kan bieden. En dat ik weet wat ouders van mij verwachten.”
Veel bedrijven maken daarnaast gebruik van social media. Brouwer heeft een Instagram pagina. “Een website is niet meer van nu.” Haar Instagram pagina is ook gericht op de ouders.

Een rechtsvorm

Kies als huiswerkinstituut of huiswerkbegeleider een rechtsvorm die bij je past. Let daarbij goed op de verschillen in aansprakelijkheid en belastingvoordelen. Start je alleen, dan kun je kiezen voor een eenmanszaak. Maar huur je studenten in of neem je personeel in dienst? Kies dan eventueel voor een rechtsvorm met meer bescherming, zoals de besloten vennootschap.

Een locatie

Je kunt op verschillende manieren starten als huiswerkbegeleider. Je kunt een pand huren of een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw, bijles aan huis geven of bij je klanten thuis langsgaan.

Online bijles geven is in opkomst. Vooral tijdens de coronacrisis was dit populair, omdat de bijles zo toch door kon gaan. Het lijkt erop dat dit een manier blijft om bijles of huiswerkbegeleiding te blijven verzorgen.

Pand

Voor je huiswerkinstituut kun je een bedrijfsruimte huren om van start te gaan met je eigen bedrijf. Let bij je zoektocht naar de juiste locatie vooral op de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en voldoende parkeergelegenheid en een fietsenstalling. De kinderen die jij bijles geeft, hebben vaak nog geen rijbewijs. Maar worden ze door hun ouders gebracht? Dan heb je wel parkeerruimte nodig.

Heb je al een locatie op het oog? Vraag dan naar het bestemmingsplan van het pand bij de gemeente. Onderzoek ook wat de bestemming is van naastgelegen panden. Het zou bijvoorbeeld heel vervelend zijn als de plaatselijke fanfare naast jouw kantoor repeteert. Doe de KVK Locatiescan en verken jouw toekomstige vestigingsplaats.

Bedrijfsverzamelgebouw

Een bedrijfsverzamelgebouw is ideaal als je maar weinig ruimte nodig hebt. En qua kosten kan dit ook een aantrekkelijke optie zijn. Je kunt namelijk gebruikmaken van gezamenlijke diensten en deelt deze kosten met andere huurders.

Thuis bijles geven

Het is mogelijk om je leerlingen bij jou thuis bijles te geven. Hou dan wel rekening met de voorwaarden van jouw gemeente. Neem contact op met je gemeente om na te vragen of jij een bedrijf aan huis mag starten. En lees ook je hypotheekovereenkomst of huurovereenkomst goed door. Daarin staat namelijk of je een bedrijf vanuit huis mag starten. Als je alleen digitaal bijles geeft, zijn er geen eisen.

Ambulant

Of je gaat naar je klanten toe. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Hou er wel rekening mee dat je reistijd hebt en reiskosten maakt. Deze kun je eventueel wel doorberekenen in je (uur)tarief.

Verzekeringen

Bedenk welke risico’s jij af wil dekken met een verzekering en welke je zelf wilt of kunt dragen. Dit geldt voor zakelijke en persoonlijke verzekeringen.
Kies je ervoor om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Een broodfonds of een schenkkring is een populair alternatief.
Valt een kind op jouw locatie over een snoer van een desktop? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen letselschade van je leerlingen.

Personeel

Je krijgt het drukker en gaat op zoek naar personeel. Kies je dan voor tijdelijk of vast personeel?
Werk je met studenten die de lesstof goed in de vingers hebben? Een oproepcontract biedt flexibiliteit. Een oproepcontract is geregeld in de Wet Arbeidsmarkt in balans. Je betaalt minimaal drie uur uit bij iedere oproep. Je roept je oproepkracht uiterlijk vier dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch op te komen werken. Je oproepkracht moet dan komen werken. Roep je later op? Dan is jouw oproepkracht niet verplicht om te komen werken. Als je jouw oproepkracht hebt opgeroepen heeft hij recht op loon. Ook als je de oproep intrekt of wijzigt.

Heeft jouw oproepkracht langer dan twaalf maanden een oproepcontract? Dan ben je als werkgever verplicht binnen een maand een schriftelijk aanbod te doen voor een vast arbeidsomvang. Je aanbod is gebaseerd op het gemiddeld aantal uren per week dat de oproepkracht in het afgelopen jaar heeft gewerkt.

Tarief

Bijles en huiswerkbegeleiding lijken veel op elkaar. Bijles is meestal individueel bijspijkeren in een specifiek vak. Huiswerkbegeleiding kan individueel, maar is goed mogelijk in (kleine) groepen. Dit kan dus meespelen bij het berekenen van je uurtarief. Als groepen voor huiswerkbegeleiding uit meerdere personen bestaan, kan je tarief per klant lager zijn dan bij een individueel bijles-uur.

Een passend uurtarief bepaal je zelf. Je kunt dit tarief altijd bijstellen, bijvoorbeeld als blijkt dat het te hoog of te laag is. Door jezelf deze drie vragen te stellen bepaal je je uurtarief.

  1. Welk inkomen wil ik hebben?
  2. Wat zijn mijn zakelijke kosten?
  3. Hoeveel uren wil ik maken?

Met de antwoorden op deze vragen kun je berekenen hoeveel uren je moet maken om met een bepaald uurtarief het bedrag over te houden dat je nodig hebt om van te leven.

Je uurtarief kan doorslaggevend zijn voor een klant om jou te kiezen. Verdiep je daarom ook in de tarieven van je concurrenten.

Btw op bijles

Huiswerkbegeleiding is meestal vrijgesteld van btw. Je rekent geen btw op je factuur en je mag geen btw terugvragen over ingekochte goederen of diensten.

Een vertrouwensband

Een vertrouwensband opbouwen als bijlesdocent is misschien wel het belangrijkste wat je moet doen. En daarbij staat eerlijkheid natuurlijk voorop. Daar weet Jaap Boiten van de Schouwse Bijlesplek alles van: “Als ik bijvoorbeeld merk dat ouders ‘grensoverschrijdend gedrag’ vertonen met hun uitspraken, zoals ‘Je moet lang op de huiswerkplek blijven, ook al heb je je huiswerk af’ of ‘Ook al is je huiswerk op de huiswerkplek overhoord en nagekeken, we doen het thuis nog een keer’. Dan zeg ik tegen het kind dat ik contact opneem met zijn ouders. De ouders zijn dankbaar voor het signaal, want ze hebben vaak zelf niet door dat ze bepaalde dingen beter niet kunnen doen of zeggen.”
Boiten vindt het ook belangrijk te weten hoe een kind er op school voor staat: “Als een kind zich bij mij inschrijft, vraag ik meteen de leerlingcode van bijvoorbeeld Magister of SOMtoday. Ik kijk regelmatig in het systeem. Uiteraard met goedkeuring van de ouders en kinderen.”

Wat Boiten zich vooraf nooit realiseerde is de strijd die huiswerk thuis oplevert. Hij en zijn huiswerkbegeleiders helpen kinderen bij het efficiënt maken van hun huiswerk. Ze leggen de lesstof uit, leren ze plannen, structureren en stil te staan bij de schooldag van overmorgen. En daar maakt hij niet alleen de leerlingen blij mee. De ouders ook. “Ouders die dagelijks met een steen in hun maag zitten, omdat ze telkens wéér die strijd moeten aangaan met hun kind.”