Bijles geven als zzp'er: zo begin je ermee
- Jozy Gallmann
- How to
- Bijgewerkt 25 april 2025
- 3 min
- Starten
Wil je een bedrijf beginnen in bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding? Er is veel vraag naar hulp bij schoolwerk. Volgens het CBS krijg een kwart van de kinderen betaalde bijles. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat je nodig hebt om goed voorbereid aan de slag te gaan als huiswerkbegeleider.
KVK Start een eigen bedrijf
Tijdens dit online event op 6 mei krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.
- Doelgroep en specialisatie
- Inschrijven bij KVK
- Diploma's en vergunningen
- Werkplek kiezen
- Belastingen checken
- Ondernemersrisico's verkleinen
- Persoonlijke actielijst maken
Aantal bedrijven in huiswerkbegeleiding
Er zijn in Nederland 4.912 ondernemers in bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining. De afgelopen jaren is het aantal bedrijven in deze branche licht gestegen.
Jaar |
Aantal bedrijven |
2021 | 3.786 |
2022 | 4.281 |
2023 | 4.554 |
2024 | 4.834 |
2025 | 4.912 |
Bron: KVK Handelsregister, cijfers per 1 januari
Bepaal je doelgroep en specialisatie
Aan wie ga je bijles geven: basisschoolkinderen, middelbare scholieren of studenten? En voor welke vakken kan de doelgroep bij jou terecht? Je kunt ook kiezen voor huiswerkbegeleiding, waarbij je leerlingen helpt met plannen, concentreren of leren leren.
Bijles en huiswerkbegeleiding lijken veel op elkaar. Bijles is meestal een op een en gericht op een bepaald vak. Huiswerkbegeleiding kan ook in groepjes. Geef je les in groepjes, dan verdien je vaak meer per uur.
Als je voor jezelf helder hebt wat je precies wilt aanbieden, kun je je aanbod ook beter verkopen.
Schrijf je in bij KVK
Check of je je moet inschrijven bij KVK. Voldoe je aan de voorwaarden van het ondernemerschap? Dan schrijf je je in het KVK Handelsregister in. De meeste ondernemers die bijles of huiswerkbegeleiding geven, beginnen een eenmanszaak.
Voorkom schijnzelfstandigheid
Je bent schijnzelfstandig als je werkt als zzp'er, maar volgens de regels eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Als je al je werk via een platform voor bijles doet loop je het risico dat je schijnzelfstandig bent. Want als zelfstandig ondernemer moet je onder meer zelf je tarief bepalen, zelf bepalen hoe je je werk invult en meerdere opdrachtgevers hebben. Ben je schijnzelfstandig? Dan kun je boetes en naheffingen krijgen van de Belastingdienst.
Laat zien dat je professioneel bent
Sinds 1 januari 2025 is een Verklaring omtrent gedrag (VOG) voor iedereen die bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining geeft. Als zzp'er vraag je een VOG aan bij je gemeente.
Een diploma of vergunning is niet verplicht om huiswerkbegeleiding te geven. Maar ouders willen erop kunnen vertrouwen dat je professioneel en betrouwbaar bent. Laat dus op je website duidelijk zien wat je opleiding is en welke werkervaring je hebt. En zet referenties of reviews van leerlingen en ouders op je site.
Kies een werkplek
Bijles of huiswerkbegeleiding geven kan op verschillende plekken. Bedenk of je bijles aan huis wilt geven of liever een bedrijfsruimte huurt.
Thuis bijles geven
Het is mogelijk om je leerlingen bij jou thuis bijles te geven. Check bij de gemeente of je je bedrijf aan huis mag starten. Kijk ook in de voorwaarden van je hypotheek of je huurovereenkomst of je een bedrijf aan huis mag hebben. Online bijles geven vanuit huis kan ook.
Bijles aan huis
Sommige klanten vinden het fijn als je bijles bij hen thuis geeft. Het voordeel voor jou is dat je dan geen eigen werkruimte nodig hebt. Houd wel rekening met reistijd en reiskosten. Deze kun je doorberekenen in je uurtarief.
Bedrijfsruimte huren
Je kunt ook bedrijfsruimte huren of een plek zoeken in een bedrijfsverzamelgebouw. Heb je al een locatie op het oog? Doe de KVK Locatiescan en verken de plek voor jouw bedrijf.
Check welke belastingen je betaalt
Als ondernemer in huiswerkbegeleiding krijg je te maken met inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting doe je jaarlijks aangifte. Huiswerkbegeleiding en bijles zijn meestal vrijgesteld van omzetbelasting . Je hoeft dan geen btw op je rekeningen te zetten en je mag geen btw terugvragen als je iets koopt voor je bedrijf.
Bescherm jezelf tegen ondernemersrisico's
Zoek uit welke risico's je loopt als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan het risico om ziek te worden, waardoor je een tijd niet kunt werken. Het kan ook gebeuren dat een leerling bij jou op kantoor struikelt over een snoer en daardoor iets breekt. Jij bent dan verantwoordelijk voor de schade. Tegen dit soort risico's kun je verzekeringen afsluiten. Stel ook algemene voorwaarden op, zodat voor je klanten duidelijk is wat ze van je kunnen verwachten.
Maak een persoonlijke actielijst voor jouw bedrijf
In dit artikel las je waar je op moet letten als je begint als zzp'er in huiswerkbegeleiding, bijles of examentraining. Maar je krijgt ook te maken met zaken die alle ondernemers moeten regelen. Denk aan een bedrijfsnaam verzinnen en je administratie bijhouden. Op Ondernemersplein maak je eenvoudig een persoonlijke voor de start van je bedrijf. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.