Bijles geven: zo begin je ermee

Wil jij een bedrijf beginnen in bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding? Dan is dit waar je op moet letten.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Bij de start van jouw bedrijf in bijles krijg je te maken met de volgende punten:

Een rechtsvorm

Kies een rechtsvorm die bij je past. Let daarbij goed op de verschillen in aansprakelijkheid en belastingvoordelen. Start je alleen, dan kun je kiezen voor een eenmanszaak. Maar huur je studenten in of neem je personeel in dienst? Kies dan eventueel voor een rechtsvorm met meer bescherming, zoals de besloten vennootschap.

Een locatie

Als bijlesdocent kun je een eigen pand of een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw huren, bijles in je eigen huis geven of bij je klanten thuis langsgaan.

Pand

Je kunt bedrijfsruimte huren. Let bij je zoektocht naar de juiste locatie vooral op de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, voldoende parkeergelegenheid en de aanwezigheid van een fietsenstalling. 

Heb je al een locatie op het oog? Doe de KVK Locatiescan en verken jouw toekomstige vestigingsplaats.

Bedrijfsverzamelgebouw

Een bedrijfsverzamelgebouw is ideaal als je maar weinig ruimte nodig hebt. En qua kosten kan dit ook een aantrekkelijke optie zijn. Je kunt gebruikmaken van gezamenlijke diensten en deelt deze kosten met andere huurders.

Thuis bijles geven

Het is mogelijk om je leerlingen bij jou thuis bijles te geven. Houd dan wel rekening met de voorwaarden van jouw gemeente. Neem contact op met je gemeente om na te vragen of jij een bedrijf aan huis mag starten. En lees ook je hypotheekovereenkomst of huurovereenkomst goed door. Daarin staat of je een bedrijf vanuit huis mag starten. Als je alleen digitaal bijles geeft, zijn er geen eisen.

Bijles aan huis

Je kunt ook naar klanten toegaan. Het voordeel daarvan is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Houd er rekening mee dat je reistijd hebt en reiskosten maakt. Deze kun je eventueel wel doorberekenen in je (uur)tarief.

Online

Online bijles geven is in opkomst. Vooral tijdens de coronacrisis werd dit populair, omdat de bijles zo toch door kon gaan. Het lijkt erop dat dit een manier blijft om bijles of huiswerkbegeleiding te geven.

Uurtarief

Een passend uurtarief bepaal je zelf. Je kunt dit tarief altijd bijstellen, bijvoorbeeld als blijkt dat het te hoog of te laag is. Door jezelf deze drie vragen te stellen bepaal je je uurtarief.
1.    Welk inkomen wil ik hebben?
2.    Wat zijn mijn zakelijke kosten?
3.    Hoeveel uren wil ik maken?
Met de antwoorden op deze vragen kun je berekenen hoeveel uren je moet maken om met een bepaald uurtarief het bedrag over te houden dat je nodig hebt om van te leven. Verdiep je ook in de tarieven van je concurrenten.

Bijles en huiswerkbegeleiding lijken veel op elkaar. Bijles is meestal individueel en gericht op een specifiek vak. Huiswerkbegeleiding kan individueel, maar is goed mogelijk in (kleine) groepen. Dit kan dus meespelen bij het berekenen van je uurtarief. Als groepen voor huiswerkbegeleiding uit meerdere personen bestaan, kan je tarief per klant lager zijn dan bij een individueel bijles-uur.

Btw

Huiswerkbegeleiding en bijles zijn meestal vrijgesteld van btw. Je rekent geen btw op je factuur en je mag geen btw terugvragen over ingekochte goederen of diensten.

Marketing

Denk ook na over hoe je bekendheid geeft aan je bedrijf en hoe je klanten vindt. Linsey Brouwer van Lekker Leuk Leren startte haar bedrijf in huiswerk- en leerlingbegeleiding tijdens haar opleiding als onderwijsassistent. Een basisschool vroeg haar een leerling met een ontwikkelingsachterstand te begeleiden. Zo ging het balletje rollen. Brouwer begeleidt nog steeds kinderen op dezelfde basisschool. Zo, en via mond-tot-mond reclame, komt ze makkelijk in contact met ouders die huiswerkbegeleiding zoeken. “Het allerbelangrijkste is dat ik tijdens een vrijblijvend gesprek met de ouders een goed beeld geef van wat ik kan bieden. En dat ik weet wat ouders van mij verwachten.”

Veel bedrijven maken daarnaast gebruik van social media. Brouwer heeft een Instagram pagina. “Een website is niet meer van nu.” Haar Instagram pagina is ook gericht op ouders.

Verzekeringen

Valt een kind op jouw locatie over een snoer van een desktop? Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen letselschade van je leerlingen. Bedenk welke risico’s jij af wil dekken met een verzekering en welke je zelf wilt of kunt dragen.