Een eigen pop-up store starten doe je zo
- Henk Herkink
- How to
- 4 mrt 2020
- Bijgewerkt 22 nov 2022
- 4 min
- Starten
Pop-up stores zijn niet meer weg te denken uit een winkelstraat. Waar winkeliers kopje ondergaan, maken webshopeigenaren, partijhandelaren of bedrijven met een nieuwe product handig gebruik van het pop-up concept. Het tijdelijke karakter maakt dat jij je naamsbekendheid in korte tijd vergroot. Of juist kan testen welke producten wel of niet aanslaan. Klanten ruiken, proeven of voelen aan producten. Steeds meer winkelpanden komen vrij. Hoe pak je het openen van een pop-up store aan?
Voor retailers ligt de lat steeds hoger. Potentiële klanten vergelijken niet alleen de prijzen. Ze hebben behoefte aan persoonlijke aandacht, op maat producten, zijn gevoelig voor beleving. Zo wordt tijdens het passen van een nieuwe jeans een cappuccino aangeboden. Pop-up stores maken handig gebruik van het tijdelijke karakter. Dit zorgt ervoor dat consumenten bang zijn dat het product niet meer verkrijgbaar is. Het op-is-op effect.
Wat is een pop-up store?
Een pop-up store is een tijdelijke winkel of restaurant die voor een korte periode is gevestigd in een leegstaand winkelpand. In deze winkels worden vaak gelimiteerde of bijzondere producten aangeboden. Denk aan seizoensgebonden producten zoals kerstspullen, oranje artikelen bij een EK en WK of merchandise rondom de Formule 1. Maar ook aan (merk)kleding, schoenen, modeaccessoires of het testen van een nieuw horecaconcept.
Van webwinkel naar pop-up store
Tegenwoordig zie je in elke grote stad zoals Amsterdam, Rotterdam of Utrecht wel een pop-up winkel. Het concept zorgt ervoor dat leegstaande winkels tot leven worden gebracht. Nieuwsgierige mensen zorgen voor reuring in de winkelstraat. Dit is niet alleen gunstig voor een stad, maar ook voor omliggende winkels.
Het oprichten van een pop-up store is niet altijd eenvoudig. Je krijgt met verschillende wetten en regels te maken.
Het openen van een pop-up store is feitelijk het openen van een eigen winkel. Daar komt het nodige bij kijken. Je gaat niet alleen op zoek naar een geschikte locatie en bedrijfspand, maar onderzoekt ook of je doelgroep daar zit en wat de kosten voor de inrichting zijn. Nog belangrijker is de inhoud van de huurovereenkomst en het onderhandelen over de prijs.
Wat kost een pop-up store?
De kosten van een pop-up store variëren per stad en gemeente. Het is niet alleen afhankelijk van de duur van de huur van het pand, maar ook de m2 prijs. Vastgoedeigenaren hebben ondanks de afname van het aantal faillissementen de laatste jaren moeite om hun panden verhuurd of verkocht te krijgen. In 2021 nam het totaal aantal faillissementen met bijna 41% af ten opzichte van 2020: van 2.617 in 2020 naar 1.535 in 2021. (bron KVK Bedrijvendynamiek) Een pop-up store huren is daarmee een reële optie om je producten te vermarkten.
Naast onderhandelingen over de huur en voorwaarden van het pand krijg je te maken met:
- verzekeringen
- pinnen, cash, iZettle of Apple Pay
- kosten voor inrichting
- voorraad en transport
- personeel
- elektra, gas, water
- kosten voor vergunningen
Doen: Onderhandel over de huurprijs en laat de huurovereenkomst door een jurist checken. Zorg dat je vooraf een financieel plan hebt opgesteld. Dit is een hulpmiddel waarmee je bepaalt of je plannen financieel haalbaar zijn.
Tip: Nieuwe technieken brengen nieuwe betaalmethodes met zich mee. Bekijk de trends.
Een geschikte locatie kiezen
Met een webshop ben je wereldwijd te vinden. Bij een pop-up shop is dat anders. Daar ligt de focus minder op het bereiken van zoveel mogelijk bezoekers, en meer op het testen van het concept. Een pop-up shop wordt veelal ingezet als marketingtool. Het vinden van een geschikte locatie maakt onderdeel uit van je marketingstrategie.
Tips om een geschikte plek te vinden voor jouw pop-up store:
- Informeer bij makelaars en de gemeente. Zij hebben zicht op panden die leeg staan of leeg komen.
- Zoek contact met winkeliersverenigingen. Daar liggen kansen voor gezamenlijke acties als promotie en kosten voor beveiliging. Of voor gezamenlijke belangenbehartiging.
- Win informatie in bij brancheorganisaties als INretail. Zij kennen de markt door en door.
- Vertel over je plannen. Via via hoor je wellicht over een pand dat leeg staat of komt.
- Kijk online bij aanbieders als popupplaza.nl, ruimtetehuurtekoop.nl en loggersconsultancy.nl. Zij helpen met het zoeken naar een geschikte ruimte.
- Kijk of je op een station bij jou in de buurt een ruimte kunt huren. De NS verhuurt bijvoorbeeld tijdelijke winkelruimtes op stations aan ondernemers.
Let op: Denk bij het zoeken naar een geschikt pand ook aan het verschil tussen een middenstandsbedrijfsruimten of aan overige bedrijfsruimten. Soms wordt een gebruiksovereenkomst gehanteerd. Bij een gebruiksovereenkomst is er een symbolische vergoeding. De verhuurder geeft het recht om een pand te gebruiken zonder daar aan te willen verdienen. Het nadeel is dat het later gezien kan worden als huur en niet als gebruiksrecht. Het gaat erom wat het feitelijk is. Overleg altijd met een advocaat of jurist of in jouw situatie een gebruiksovereenkomst verstandig is.
Denk bij het kiezen van een locatie ook aan…
- Waar je doelgroep zit. Is dat in een klein dorp of juist een grote stad?
- Omliggende winkels. Zijn het concurrenten of versterk je elkaar juist?
- Doorloop van de winkelstraat. Ga een week lang dagelijks kijken.
- Een locatie die past bij de beleving en uitstraling van je webshop. Het straalt herkenbaarheid uit.
- Het aantal m2 dat je nodig hebt.
- Hoe lang je wil huren; een week, maand, twee maanden of langer?
4 manieren om op te vallen
Voordat de deuren opengaan moet je pop-up winkel er picobello uitzien. Je hebt maar kort de tijd om op te vallen. Dit kun je uitbesteden of het gewoon zelf doen.
Hoe zorg je ervoor dat je opvalt en klanten trekt? Sanne Noorman opende in 2013 als een van de eerste een pop-up store in Horst. Naast haar schoenenwebshop Uppark wilde zij testen of een fysieke winkel zinvol was. Noorman deelt haar ervaringen met jou.
- Laat een grote banner maken. Plak deze vlak voor de opening over de gehele etalageruit. Het valt op, mensen worden nieuwsgierig, willen naar binnen kijken, bouwt de spanning op. Aangewakkerde nieuwsgierigheid zorgt bij de opening voor een toestroom aan mensen.
- Benader de lokale kranten en media. Zij zijn altijd op zoek naar nieuws en verhalen in de regio.
- Maak gebruik van de naamsbekendheid van je webshop. Het nodigt potentiële klanten uit om producten te zien en voelen. Gevoel te krijgen bij jou en je de bedrijf. Klanten die anders niet iets via je webshop zouden kopen.
- Ga de samenwerking aan met bestaande winkels. Creëer een totaal concept en zorg voor kruisbestuiving. Leg producten van andere winkels in jouw pop-up store en andersom. Klanten komen in winkel A en gaan vervolgens naar B en C en omgekeerd. Voorbeeld: samenwerking met een schoonheidssalon en kledingwinkel. Het totaal concept bestaat dan uit: schoenen, kleding en parfum. Zorg wel dat je concept past binnen je segment of branche om geloofwaardig te blijven.
Klaar om aan de slag te gaan voor nog meer exposure? Succesvolle acquisitie, zo doe je dat.