Een eigen winkel beginnen
- Gerdine Annaars
- How to
- 4 okt 2019
- Bijgewerkt 13 mrt 2023
- 5 min
- Starten
Je hebt een passie voor een bepaald product, zoals houten meubels, vinyl platen, vintage kleding of fairtrade chocolade. Je weet er echt alles van en vindt het leuk om anderen te adviseren over de aanschaf van dat product. En het mooie is, je denkt er geld mee te kunnen verdienen door je eigen winkel te openen. Als startende winkelier moet je aan veel dingen denken.
Het is overal te lezen, het zijn lastige tijden voor de retail. De concurrentie van online winkels is groot. Toch zijn er ook ondernemers die het lukt tegen deze stroom in succesvol te zijn met hun eigen winkel. Zij trekken klanten door specialisatie, service, persoonlijke aandacht en verrassende acties. Het juiste doen voor mens, milieu en maatschappij speelt hierbij een steeds grotere rol. Met name omdat deze zaken van invloed zijn op de keuzes die klanten maken.
Klanten zoeken niet zozeer spullen, maar manieren om hun kostbare tijd zinvol te besteden (retailspecialist Joe Pine)
Is er vraag naar je product?
Een goede manier om erachter te komen of er vraag is naar je product, is marktonderzoek doen. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je daarbij. Een bedrijfsplan schrijven doe je in eerste instantie voor jezelf. Het dwingt je namelijk om je idee te concretiseren en het scherp te formuleren. Zo zie je of je plannen haalbaar zijn en of er markt is voor je product. Als onderbouwing van jouw plannen beschrijf je de trends en ontwikkelingen in je branche. Brancheorganisaties doen dit soort onderzoeken. Check daarom de website van een of neem contact met ze op.
Een geschikt pand vinden
De locatie van je winkel is essentieel voor het slagen van je plan. Alles draait om het juiste pand vinden. Via bedrijfsmakelaars, de ondernemersbalie van je gemeente of lokale centrummanager kom je aan adressen van panden die leeg staan of op korte termijn leeg komen te staan.
Sta bij je zoektocht naar hét pand in ieder geval stil bij de volgende zaken:
- Ga ik huren of kopen?
- Waar komt de doelgroep?
- Waar zit de concurrent?
- Welke prijsklasse, grootte en uitstraling zoek ik?
Heb je een geschikt pand gevonden? Sta hier dan bij stil:
- Wat staat er in het huur- of koopcontract en kan ik onderhandelen over prijs, termijn en voorwaarden?
- Past wat ik ga doen binnen het bestemmingsplan?
- Wat zijn de kosten voor verbouwen, inrichten en energiemaatregelen?
- Met welke (lokale) wetgeving en regels krijg ik te maken?
- Hoe maak ik mijn toegevoegde waarde van buitenaf zichtbaar voor het winkelend publiek? Plaats bijvoorbeeld de koffiehoek van je boekenwinkel vooraan, zodat de sfeer klanten naar binnen trekt of zet de snijtafel voor het raam van je lijstenwinkel zodat klanten de vakman aan het werk zien.Â
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid komen er steeds meer wetten en regels waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest. Lees hier wat je moet doen voor een groene start. Daarmee bespaar je later tijd, moeite en geld.
Tip! Om starters te helpen bij het maken van hun bedrijfsplan ontwikkelde KVK samen met het CBS de Locatiescan. Deze tool geeft op gemeente- en wijkniveau informatie over je doelgroep en concurrentie. Wil je snel en eenvoudig het aantal bedrijven in een branche en gebied tellen? Gebruik dan de KVK Bedrijventeller.
Aantal fysieke winkels in Nederland op 1 januari 2019-2023
Jaar | Aantal |
---|---|
2019 | 95.473 |
2020 | 93.784 |
2021 | 93.262 |
2022 | 92.763 |
2023 | 91.488 |
(Bron: KVK Handelsregister)
Een winkel overnemen biedt kansen
Iemand die een bedrijf overneemt blijkt vaker succesvol dan iemand die bij nul begint. Het bedrijf heeft namelijk al klanten, naamsbekendheid en een reputatie. Andere voordelen van bedrijfsovername zijn:
- Financiering is vaak gemakkelijker rond te krijgen dan bij een nieuwe start.
- Van de verkoper kun je de fijne kneepjes van het vak leren.
- Praktische zaken zijn meestal al voor elkaar: vergunningen zijn geregeld, het pand voldoet aan alle eisen en bestaande contracten kunnen worden overgenomen.
Geld lenen
Om een eigen zaak te openen heb je vaak financiering nodig. Maak een financieel plan met een gedegen onderbouwing voordat je naar een financier stapt. Dit plan is, naast jouw enthousiasme, nodig om een financier te overtuigen geld te steken in je bedrijf. De branche waarin je start en de risico’s die je loopt spelen bij de beslissing van een financier een belangrijke rol.
Inschrijving KVK
Wil je je bedrijf inschrijven bij KVK? Kies dan eerst een passende . De meeste startende winkels kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof). Beiden kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Onderzoek dus goed wat jouw risico’s zijn en sluit verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Bovendien kan het bij een vof verstandig zijn om een vennootschapscontract op te stellen.
Om een KVK-nummer aan te vragen maak je online een afspraak met KVK. Je bepaalt zelf waar en wanneer je je komt inschrijven.
Nog niet open, maar wel een KVK-nummer nodig?
Is je winkel nog niet open. Maar ben je wel al druk aan de slag met voorbereidingen als vergunningen aanvragen, verbouwen, goederen inkopen of een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen? Dan heb je meestal al een KVK-nummer nodig. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt je namelijk vooraf inschrijven bij KVK.
Heb je al gedacht aan…
- De mogelijkheid om te starten als franchiser? Dus aan te sluiten bij een keten?
- Het inschakelen van familie of het aannemen van personeel? Een winkel is namelijk al snel tussen de 50 en 60 uur per week open. En dan heb je de uren voor zaken als marketing en administratie nog niet meegerekend.
- Je aan te sluiten bij een winkeliersvereniging? Zo kun je samenwerken om klanten te verleiden naar jullie winkelcentrum te komen en zo de concurrentie van webwinkels en andere winkelcentra voor te blijven.
- Je winkel pas te openen rond het middaguur en ’s avonds langer open te blijven? Dit past beter bij het leefpatroon van de huidige consument. Bied eventueel ook winkelen op afspraak. Deze service kan zorgen voor betere klantenbinding en hogere omzet.
- Dat je door inzicht in je cijfers energie kunt besparen? Door het berekenen van de minimale voorraad bijvoorbeeld. Zo kun je wellicht je diepvriescel vervangen door een kleiner exemplaar. Dat scheelt op jaarbasis enorm in de kosten.
Wist je dat?
- Je als afhaalpunt voor pakketten meer mensen in de zaak krijgt, die wellicht ook iets meenemen uit jouw assortiment?
- Winkels doordeweeks en op zaterdag tussen 06.00 en 22.00 uur open mogen zijn? Gemeenten beslissen zelf over mogelijk ontheffing voor ruimere openingstijden.
- Je als winkelier te maken krijgt met de regelgeving van Nederlandse Voedsel- en ?
- Het per gemeente verschilt of winkels op zondag open mogen zijn? Naast de zondag geldt dit ook voor nieuwjaarsdag, 2e paasdag, Hemelvaartsdag, 2e pinksterdag en 1e en 2e kerstdag.
- Je niet zomaar de gevel van je pand een andere kleur mag geven of een groter gevelbord mag ?
- Je bij een (online) actie om je winkel of product onder de aandacht te brengen mogelijk een vergunning van de gemeente nodig hebt en te maken krijgt met ?
- Je als je een klantenbestand gaat bijhouden, voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of kortingspas, je te maken krijgt met de privacywet AVG?
- Ondernemers steeds vaker slachtoffer zijn van fraude en cybercrime.
- Je met de Afvalwijzer voor kunt checken welk afval je op jouw locatie moet scheiden?
- Je een duidelijke uitleg van lastige termen als concurrentie, aansprakelijkheid en financiering vindt in deze begrippenlijst.