Een eigen winkel beginnen

Je wilt je eigen winkel beginnen. Als startende winkelier moet je aan veel dingen denken. Bijvoorbeeld of er vraag is naar je product, waar je je winkel opent en hoe je alles in je winkel klaarmaakt om klanten te ontvangen. Ook de concurrentie van online winkels is iets om goed over na te denken. Toch zijn er ook ondernemers die het lukt om succesvol te zijn met hun eigen, fysieke winkel. Zij trekken klanten door specialisatie, service, persoonlijke aandacht en verrassende acties. Het juiste doen voor mens, milieu en maatschappij speelt hierbij een steeds grotere rol. In dit artikel lees je over algemene zaken waar je rekening mee houdt bij het openen van je eigen winkel.

Aantal fysieke winkels in Nederland op 1 januari 2019-2023

JaarAantal
201995.473
202093.784
202193.262
202292.763
202391.488

(Bron: KVK Handelsregister)

Is er vraag naar je product?

Een eerste belangrijke stap is onderzoeken of er vraag is naar je product. Marktonderzoek doen is daar een goede manier voor. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je daarbij. Een ondernemingsplan geeft je inzicht in je ondernemingsvaardigheden, doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Het dwingt je om je idee concreet te maken. Zo zie je of je plannen haalbaar zijn en of er markt is voor je product.

Geld

Om een eigen zaak te openen heb je genoeg geld nodig. Waarschijnlijk moet je daarvoor geld lenen van een financier, bijvoorbeeld een bank of een investeerder. Een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is je financieel plan. Maak een financieel plan met een goede onderbouwing voordat je naar een financier stapt. Dit plan is, naast jouw enthousiasme, nodig om een financier te overtuigen geld te steken in je bedrijf. De branche waarin je start en de risico’s die je loopt spelen bij de beslissing van een financier een belangrijke rol.

Een geschikt pand vinden

Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte locatie voor je winkel. De locatie van je winkel is erg belangrijk. Via bedrijfsmakelaars, de ondernemersbalie van je gemeente of lokale centrummanager kom je aan adressen van panden die leeg staan of op korte termijn leeg komen te staan.
Denk bij het zoeken naar hét pand aan:

 • Ga ik huren of kopen?
 • Waar komt de doelgroep?
 • Waar zit de concurrent?
 • Welke prijsklasse, energielabel, grootte en uitstraling zoek ik?

Heb je een geschikt pand gevonden? Denk dan aan:

 • Wat staat er in het huur- of koopcontract en kan ik onderhandelen over prijs, termijn en voorwaarden?
 • Past wat ik ga doen binnen het bestemmingsplan?
 • Wat zijn de kosten voor verbouwen, verduurzamen, inrichten en energie, internet, gas, afval, parkeren?
 • Met welke (lokale) wetgeving en regels krijg ik te maken?
 • Hoe zorg ik dat mensen van buiten kunnen zien wat ze in mijn winkel kunnen krijgen? Plaats bijvoorbeeld de koffiehoek van je boekenwinkel vooraan, zodat de sfeer klanten naar binnen trekt of zet de snijtafel voor het raam van je lijstenwinkel zodat klanten de vakman aan het werk zien. 
Klanten zoeken niet zozeer spullen, maar manieren om hun kostbare tijd zinvol te besteden (retailspecialist Joe Pine)

Leverancier vinden

Een goede leverancier vinden kost tijd. Start je zoektocht online of bezoek beurzen en leg zo contact met groothandels, importeurs en fabrikanten. Maak een afspraak om langs te gaan, je wilt zeker zijn van de goede kwaliteit van het product. Koop je rechtstreeks in het buitenland, laat dan een sample toesturen. Vaak is er een minimaal aantal stuks dat je moet afnemen of een hoge startprijs. Probeer hierover te onderhandelen. 

Een goede prijs voor je product

Op de producten in je winkel moet de prijs staan. Je mag ook de prijs op het schap vermelden. Soms bepaalt de fabrikant (het merk) de verkoopprijs maar vaak bereken je zelf de prijs. Lees over hoe je je prijzen bepaalt.

Een winkel overnemen biedt kansen

Iemand die een bedrijf overneemt blijkt vaker succesvol dan iemand die bij nul begint. Het bedrijf heeft al klanten, naamsbekendheid en een reputatie. Andere voordelen van bedrijfsovername zijn:

 • Financiering is vaak gemakkelijker rond te krijgen dan bij een nieuwe start.
 • Van de verkoper kun je alles over het vak leren.
 • Praktische zaken zijn meestal al geregeld: vergunningen zijn geregeld, het pand voldoet aan alle eisen en bestaande contracten kunnen worden overgenomen.

Een bedrijf gevonden om over te nemen? Neem contact op met het KVK Adviesteam en bespreek de te nemen stappen 088 585 2222.  

Inschrijving KVK

Wil je je bedrijf inschrijven bij KVK? Kies dan eerst een passende rechtsvorm. De meeste startende winkels kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof). Beiden kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Onderzoek dus goed wat jouw risico’s zijn en sluit verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Bovendien kan het bij een vof verstandig zijn om een vennootschapscontract op te stellen.

Nog niet open, maar wel een KVK-nummer nodig?

Is je winkel nog niet open, maar ben je wel al druk aan de slag met voorbereidingen als vergunningen aanvragen, verbouwen, goederen inkopen of een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen? Dan heb je meestal al een KVK-nummer nodig. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt je vooraf inschrijven bij KVK.

Heb je al gedacht aan…

 • De mogelijkheid om te starten als franchiser? Als franchisenemer maak je gebruik van naamsbekendheid van een concept dat zich al bewezen heeft. Maar je hebt ook beperkte vrijheid en je draagt een deel van je omzet af. 
 • Het inschakelen van familie of het aannemen van personeel? Een winkel is al snel tussen de vijftig en zestig uur per week open. En dan heb je de uren voor zaken als marketing en administratie nog niet meegerekend.
 • Je aan te sluiten bij een winkeliersvereniging? Zo kun je samenwerken om klanten te verleiden naar jullie winkelcentrum te komen en zo de concurrentie van webwinkels en andere winkelcentra voor te blijven.
 • Je winkel pas te openen rond het middaguur en ’s avonds langer open te blijven? Dit past beter bij het leefpatroon van de huidige consument. Bied eventueel ook winkelen op afspraak. Deze service kan zorgen voor betere klantenbinding en hogere omzet.
 • Energie te besparen door inzicht te krijgen in je cijfers? Door het berekenen van de minimale voorraad bijvoorbeeld. Zo kun je wellicht je diepvriescel vervangen door een kleiner exemplaar. Dat scheelt op jaarbasis enorm in de kosten.
 • Energie besparen kan ook door kleine stappen te nemen. Houd je winkeldeur gesloten, daarmee bespaar je tot wel veertig procent energie. Ook andere kleine aanpassingen helpen. Gebruik bijvoorbeeld dynamische verlichting die alleen aangaat als er klanten zijn. En plaats tochtstrips en deurdrangers, zodat de warmte of koelte zoveel mogelijk in je winkel blijft.

Wist je dat?

 • Je als pakketpunt meer mensen in de zaak krijgt, die wellicht ook iets meenemen uit jouw assortiment?
 • Je als winkelier te maken krijgt met de regelgeving van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit? De producten die je verkoopt moeten voldoen aan de eisen van deze organisatie. Denk daarbij ook aan de verpakking en de informatie die je moet vermelden.
 • Het per gemeente verschilt of winkels op zondag open mogen zijn? Naast de zondag geldt dit ook voor nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en kerst.
 • Je niet zomaar de gevel van je pand een andere kleur mag geven of een groter gevelbord mag ophangen?
 • Je bij een (online) actie om je winkel of product onder de aandacht te brengen mogelijk een vergunning van de gemeente nodig hebt en te maken krijgt met kansspelbelasting?
 • Je als je een klantenbestand gaat bijhouden, voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of kortingspas, te maken krijgt met de privacywet AVG?
 • Ondernemers steeds vaker slachtoffer zijn van fraude en cybercrime?
 • Je met de Afvalwijzer voor bedrijven kunt checken welk afval je op jouw locatie moet scheiden?
 • Je een duidelijke uitleg van lastige termen als concurrentie, aansprakelijkheid en financiering vindt in deze begrippenlijst.
 • Je vanaf 2025 een aantal Nederlandse steden niet meer in mag met een bestelbus op diesel of benzine. Daar komen zero-emissiezones.

Een overzicht van regels waar je mee te maken krijgt als je naast je winkel een eigen webshop begint vind je in het stappenplan webwinkel beginnen.

Tip!

Tip! Om starters te helpen bij het maken van hun bedrijfsplan ontwikkelde KVK samen met het CBS de Locatiescan. Deze tool geeft op gemeente- en wijkniveau informatie over je doelgroep en concurrentie. Wil je snel en eenvoudig het aantal bedrijven in een branche en gebied tellen? Gebruik dan de KVK Bedrijventeller.