Een hypotheek krijgen als zzp’er? Dit is er mogelijk

Kun je een hypotheek afsluiten als je net bent begonnen als zzp’er? Jazeker, zegt Marcel Soek van De Hypotheker. Het is lange tijd lastig geweest om een hypotheek te krijgen als startend ondernemer. Maar sinds een paar jaar lukt dat ook als je minder dan drie jaar onderneemt. Lees hier onder welke voorwaarden je als startend ondernemer een hypotheek kunt afsluiten. En wat de mogelijkheden zijn per bank.

Als startend ondernemer is je financiële situatie meestal nog onzeker. De eerste jaren investeer je vooral en verdien je vaak nog wat minder. Eerder waren hypotheekverstrekkers daarom niet zo enthousiast om ondernemers aan een hypotheek te helpen. Zij eisten positieve jaarcijfers van minimaal drie jaar. Hypotheekadviseur Marcel Soek vertelt wat er is veranderd en hoe je als beginnend zzp’er toch een hypotheek kunt krijgen.

Verandering hypotheekmarkt

“De laatste vijf tot zeven jaar zie je steeds meer partijen die zich juist richten op ondernemers”, vertelt Soek. “Zij tellen bijvoorbeeld jaren uit loondienst mee om een toetsingsinkomen vast te stellen bij startende ondernemers.” Wat volgens Soek ook helpt, is dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hypotheken aan ondernemers ondersteunt. “Banken stemmen hun beleid af op dat van de NHG.”

Steeds meer mogelijkheden

Voor kersverse ondernemers blijft een hypotheek aanvragen lastig. Je moet  kunnen aantonen dat je bedrijf nu en in de toekomst geld oplevert. Dat is haast onmogelijk als je net begint. Vanaf een jaar ondernemen maak je een kans. Als je minder dan drie jaar onderneemt, telt je toetsingsinkomen niet altijd volledig mee.   

Als je minder dan drie jaar onderneemt telt je toetsinkomen niet altijd volledig mee.

Soek ziet een specialisme ontstaan op de hypotheekmarkt. “Ook dat biedt startende zzp’ers meer mogelijkheden. Aanbieders die focussen op ondernemers hebben de kennis in huis die nodig is om jaarcijfers van bedrijven te analyseren. Bij aanbieders die zo’n analyse uitbesteden is het vaak een standaardproces en is maatwerk niet mogelijk.”
Een hypotheekverstrekker kijkt bij de beoordeling van je aanvraag onder meer naar:

  • In welke sector je werkt
  • Hoe hoog je vaste lasten zijn
  • Hoeveel risico je loopt met je bedrijf
  • Hoe je bedrijf en winst zich heeft ontwikkeld
  • Wat de verwachtingen zijn voor de toekomst van je bedrijf

Hoogte hypotheek

Ga je op zoek naar een huis, dan wil je weten hoeveel je kunt lenen. Werknemers in loondienst kunnen met een online tool een idee krijgen van wat ze kunnen lenen, want hun inkomen is elke maand hetzelfde. Voor ondernemers is het vaststellen van het toetsingsinkomen ingewikkelder, omdat je inkomen per maand en jaar kan wisselen.

Maak een prognose, zodat je inzicht hebt in de toekomst.

Soek raadt aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur te praten voordat je op zoek gaat. De mogelijkheden voor ondernemers verschillen per aanbieder. “Je moet toch een keer met een hypotheekadviseur aan tafel. Dan kun je dat net zo goed van tevoren doen. Dit voorkomt teleurstellingen.”

Huidige woningmarkt

Voor iedereen die een hypotheek aanvraagt, geldt dat je maximaal 100 procent van de woningwaarde kunt laten financieren. Je hebt dus altijd eigen geld nodig voor de kosten koper. Meestal is dat ongeveer zes procent van de aankoopprijs van een woning. In 2022 was de gemiddelde woningprijs 429.000 euro, dus dan zit je al gauw aan een bedrag van zo’n 26.000 euro.

Hypotheekaanvraag voorbereiden

Het is belangrijk om je hypotheekaanvraag tot in de puntjes voor te bereiden. Want je moet de bank er van overtuigen dat je je hypotheek nu en in de toekomst kunt betalen. Soek: “Ga zitten met je accountant of boekhouder. Zorg dat je je jaarrekeningen op orde hebt en maak een overzicht van de cijfers van het lopende boekjaar. Je accountant kan ook helpen bij het maken van een prognose, zodat je goed inzicht hebt in wat gaat komen.”

Steeds meer partijen richten zich op ondernemers.

Tip: Je maakt meer kans om een hypotheek te krijgen als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Mensen in loondienst zijn hier automatisch tegen verzekerd via de werknemersverzekeringen. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid hebben zij recht op een uitkering. Als zzp’er moet je je zelf verzekeren tegen dit risico. Anders valt je inkomen weg als je langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt. Je kunt dan misschien je hypotheek niet meer betalen.

KVK Verzekeringscheck

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn handig. Welke heb jij nodig? De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van je verzekeringen.

Hypotheek met NHG

Ook als ondernemer kun je een hypotheek afsluiten met NHG. Je weet dan zeker dat je hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het NIBUD. Bovendien ben je verzekerd als je je hypotheek niet meer kunt betalen door werkloosheid, beëindiging van je relatie of verlies van je partner.


Je kunt een hypotheek met NHG afsluiten als je minimaal een jaar zelfstandige bent. Veel hypotheekaanbieders hanteren soepelere voorwaarden als je een hypotheek met NHG afsluit. Ze tellen dan bijvoorbeeld 100 procent van je toetsingsinkomen mee om je maximale hypotheek te bepalen. Of je hoeft in plaats van drie jaarrekeningen nog maar één jaarrekening te hebben. Wil je een NHG-hypotheek, dan heb je een inkomensverklaring nodig van een van de door NHG aangewezen partijen.

Inkomensverklaring

Hypotheekverstrekkers willen meestal een inkomensverklaring zien. Deze kun je aanvragen bij een gespecialiseerd bureau. Let op: sommige banken werken alleen samen met door hen aangewezen bureaus.


Bij het opstellen van de inkomensverklaring baseert zo’n bureau zich onder meer op je jaarrekeningen en aangiftes inkomstenbelasting. Onderneem je nog geen drie jaar? Dan helpt het als je het werk dat je nu als ondernemer doet eerder voor een baas hebt gedaan. Mogelijk tellen zij eerder inkomen uit loondienst dan mee. Voor een NHG-hypotheek mag je inkomensverklaring maximaal zes maanden oud zijn. Voor andere hypotheken verschilt de geldigheid per aanbieder.

Invloed minder inkomen

Wat als jouw recente inkomen door de coronacrisis of andere omstandigheden een flinke dip laat zien? “Dat heeft zeker gevolgen voor het bedrag dat je kunt lenen”, vertelt Soek. Als je in het laatste boekjaar minder winst hebt gemaakt kun je minder lenen.  “Banken willen voorkomen dat je een verplichting aangaat die je niet kunt nakomen.” Wij werken dan samen met de ondernemer de casus uit: hoe zeker is het dat je volgend jaar weer geld gaat verdienen? Je moet de bank overtuigen dat toekomst in zit.” 

Groeiend bedrijf

Tegelijkertijd zijn er bedrijven die juist een groei doormaken. De meeste banken kijken naar de gemiddelde winst van de afgelopen jaren, maar soms zorgt een gunstig laatste boekjaar ervoor dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. De bank kijkt dan naar je groeipotentieel, waarbij de laatste jaren zwaarder meewegen in de berekening.

Voorbeeld

In je eerste jaar als ondernemer was je winst 25.000 euro, in jaar twee was dat 35.000 euro en in het derde jaar groeide je winst naar 50.000 euro. Normaal gaan banken uit van het gemiddelde van deze drie jaar: 36.666 euro. Maar bij berekening van het groeipotentieel telt het eerste jaar één keer mee, het tweede jaar twee keer en het derde jaar drie keer. Je komt dan uit op een flink hoger toetsingsinkomen: 40.833 euro.

Geld lenen uit je bv

Is je bedrijf een besloten vennootschap (bv)? Dan kun je er ook voor kiezen om geld te lenen uit je bv. Verdiep je dan wel in de regels van de Belastingdienst.

De mogelijkheden per hypotheekverstrekker

Bij welke hypotheekaanbieder kun je terecht als zzp’er? In dit overzicht lees je vanaf hoeveel jaar ondernemerschap je bij welke bank terechtkunt en of de bank een rekentool voor ondernemers aanbiedt.

Hypotheekverstrekker Hypotheek vanaf hoeveel jaar ondernemerschap Rekentool (geschikt) voor ondernemers?
ABN AMRO1 jaarJa
Aegon1 jaarNee
Allianz1 jaarNee
Argenta1 jaarJa
ASN1 jaarNee
a.s.r.1 jaarNee
Attens Hypotheken1 jaarNee
BLG Wonen1 jaarNee
Florius1 jaarJa
Hypotrust1 jaarJa
ING1 jaarNee
IQWOON3 jaarJa
Lloyds Bank2 jaarNee
Lot Hypotheken1 jaarJa
Munt Hypotheken3 jaarJa
Nationale Nederlanden1 jaarJa
NIBC Direct1 jaarJa
Obvion1 jaarJa
RabobankGeen minimum, Rabobank kijkt naar je persoonlijke situatieNee
RegioBank1 jaarNee
Robuust Hypotheken1 jaarJa
SNS Bank1 jaarNee
Triodos3 jaarJa
Tulp Hypotheken1 jaarNee
Woonfonds1 jaarJa

 

De gegevens in deze tabel zijn gebaseerd op de informatie op de websites van de betreffende hypotheekverstrekkers.