Zzp’er worden: 7 belangrijke stappen

Zzp’er worden, hoe werkt dat precies? En ben je ondernemer als je zzp'er wordt? Het antwoord op deze vragen en andere belangrijke informatie over zzp'er worden lees je hier in 7 stappen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Starten als zzp'er

1. Onderzoek: is zzp'er worden iets voor jou?

Als zzp’er ben je zelfstandig ondernemer. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Met andere woorden: als zzp’er heb je een eigen bedrijf en heb je geen personeel. Je verhuurt jezelf aan verschillende opdrachtgevers. Als zzp’er voer je tijdelijke opdrachten uit. Je bent niet in dienst bij de opdrachtgevers. De opdrachtgever betaalt jouw factuur. De enige voorwaarde is dat je als zzp’er niet als schijnzelfstandige werkt.  Verdiep je in de voordelen van zzp'er worden, maar ook zeker in de nadelen.

Test of je het in je hebt om ondernemer te worden met de KVK Krachtmeting. Hoe goed ben je bijvoorbeeld in onderhandelen, netwerken of administratie?

Ondernemingsplan

Maak een ondernemingsplan als je besluit om zzp'er te worden. Dat is niet verplicht, maar wel handig. Als je je plannen op papier zet, verhoog je de kans op succes. In een ondernemingsplan werk je uit waarom je een bedrijf wilt beginnen en hoe je klanten gaat vinden. Ook zet je de geldzaken op een rij: levert zzp’er worden genoeg geld op om van te leven?

Werkplek

Denk na over wat voor werkplek bij jou en je bedrijf past. De meeste zzp’ers starten vanuit huis. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals een kantoorpand delen of zelf een pand huren.

2. Wet DBA en bepaling loondienst

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) is bedoeld om zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. Voer je een opdracht echt uit als ondernemer of ben je schijnzelfstandig? Als je schijnzelfstandig bent, voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemer zijn. Dat betekent dat je eigenlijk in loondienst bent en niet zelfstandig.

3. Bepaal je uurtarief

Zzp’ers werken vaak met een uurtarief: je rekent een vaste prijs voor elk uur dat je hebt gewerkt. Het juiste uurtarief bepalen vinden veel zzp’ers lastig. Bij de berekening van je uurtarief houd je rekening met het inkomen wat je nodig hebt, de uurtarieven van je concurrenten en je ervaring.

Naast een uurtarief kun je werken met: 

 • een projectprijs
  Je schat in hoe lang je bezig zult zijn met het project en vraagt een vaste prijs voor het hele project.
 • abonnementen
  Je biedt klanten de mogelijkheid om regelmatig terugkerende diensten te kopen voor een vast maandelijks bedrag. 
 • resultaatgericht tarief
  Je krijgt betaalt voor de resultaten die je behaalt. Bijvoorbeeld een deel van de omzet. 

Rekentool uurtarief

Met de KVK Rekentool uurtarief bereken je eenvoudig je uurtarief. Je geeft aan hoeveel inkomen je elke maand wilt verdienen. De tool berekent dan welk uurtarief je moet vragen om dat inkomen te verdienen.

4. Beperk je risico’s

Als zzp’er loop je het risico dat je door onverwachte gebeurtenissen (veel) geld moet betalen. Bijvoorbeeld als je schade veroorzaakt of als een klant je aansprakelijk stelt voor een klus die uitloopt. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen.

Algemene voorwaarden

Stel algemene voorwaarden op om de eerste risico's te verkleinen. In je algemene voorwaarden staan de rechten en plichten van jou en je klant. 

Verzekeringen

Met verzekeringen kun je ondernemersrisico's verder afdekken. Denk aan:

 • Arbeidsongeschiktheid
 • Aansprakelijkheid
 • Rechtsbijstand

Of bekijk het overzicht van alle verzekeringen.

Veiligheidsrisico's voor zzp'ers

Als zzp'er krijg je ook te maken met veiligheidsrisico's, zoals fraude en criminaliteit. Zoek uit met welke veiligheidsrisico's je te maken krijgt en hoe je ze kunt verkleinen.

Webinar: Starten als zzp'er

5. Kies je rechtsvorm

Als je je inschrijft bij KVK moet je een rechtsvorm kiezen. Dit is de juridische vorm van je bedrijf. Welke rechtsvorm je kiest, heeft gevolgen voor je belastingen en voor je aansprakelijkheid. Als je aansprakelijk bent, moet je betalen voor kosten en schade als er iets misgaat.De meeste zzp’ers starten een eenmanszaak. En soms een besloten vennootschap (bv). Met de keuzehulp rechtsvormen kom je erachter welke rechtsvorm bij je past.

6. Schrijf je in bij KVK

Je bent erover uit: je wilt zzp'er worden. Je hebt een rechtsvorm gekozen en een bedrijfsnaam bedacht? De volgende stap is je bedrijf inschrijven bij KVK. Bij je inschrijving moet je een bedrijfsomschrijving invullen. Hierin zet je wat voor werk je doet als zzp'er. Als je je bedrijf komt inschrijven bij KVK bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code. Het is mogelijk om meer dan één activiteit te doen.

Twijfel je of je je als zzp'er moet inschrijven? Bekijk dan deze video:

Aanmelding Belastingdienst

KVK geeft aan de Belastingdienst door dat je zzp'er bent geworden. De Belastingdienst stuurt binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.

7. Zet je administratie op

In je administratie zie je hoe je bedrijf ervoor staat. Komt er genoeg geld binnen? En welke klanten hebben hun factuur nog niet betaald? Een administratie bijhouden is wettelijk verplicht. Je moet je administratie zeven jaar bewaren. Je kunt je administratie uitbesteden of zelf doen. 

Belastingen

Als ondernemer krijg je te maken met belastingen. Als zzp'er is dat waarschijnlijk omzetbelasting en inkomstenbelasting. In dit rekenvoorbeeld van een zzp'er zie je hoeveel geld je ongeveer opzij moet zetten voor belastingen.

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Als dat het geval is, kun je belastingvoordelen voor ondernemers krijgen. 

Kleineondernemersregeling

Verwacht je dat je omzet minder dan 20.000 euro per jaar is? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst handig zijn. Je moet je hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst.