Zzp’er worden: 7 belangrijke stappen
- Willeke Leensma
- 12 sep 2021
- Bijgewerkt 2 feb 2023
- 6 min
- Starten
Zzp’er worden gaat vaak heel snel. Soms komt dat doordat je weinig geld nodig hebt om van start te gaan. Of je omdat je vanuit huis start. Je hebt dan weinig tijd nodig om je voor te bereiden en de inschrijving bij KVK is zo gedaan. Toch zijn er een paar belangrijke aandachtspunten die beginnende zzp’ers vaak over het hoofd zien.
Als je deze zeven stappen volgt, weet je zeker dat je geen belangrijke punten vergeet:
Zzp’er en freelancer betekenen hetzelfde: je bent zelfstandige zonder personeel. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers. Je bent bij die opdrachtgevers niet in dienst, want als zzp’er of freelancer ben je zelfstandig ondernemer.
1. Onderzoek: is zzp'er worden iets voor jou?
Als zzp’er ben je zelfstandig ondernemer. Met de KVK Krachtmeting test je je ondernemersvaardigheden. Hoe goed ben je bijvoorbeeld in onderhandelen, netwerken of administratie? Verdiep je in de voordelen van zzp'er worden, maar ook zeker in de nadelen van ondernemer zijn.
Ondernemingsplan
Daarna kun je aan de slag met een ondernemingsplan. Door je plannen op papier te zetten, verhoog je je slagingskans. Want levert zzp’er worden wel voldoende geld op om van te leven? Als je start vanuit een uitkering is een ondernemingsplan zelfs verplicht. Ook als je investeerders nodig hebt, heb je een ondernemingsplan nodig.
Startlocatie
Start je bedrijf op een plek die bij jou past. Van een markt tot een bedrijfsverzamelgebouw of in een pop-up store. Er zijn verschillende mogelijkheden. De meeste zzp’ers starten vanuit huis. Wil jij dat ook? Check dan bij je gemeente of dat mag.
Webinar: Starten als zzp'er
2. Wet DBA en bepaling loondienst
De Wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) gaat over de zelfstandigheid van ondernemers. De wet moet zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid geven of er sprake is van schijnzelfstandigheid of ondernemerschap. Als je schijnzelfstandig bent, voldoe je niet aan de voorwaarden van het ondernemer zijn. Dat betekent dat je eigenlijk in loondienst bent en niet zelfstandig.
Ben je zelfstandig of niet?
Als je klanten particulieren zijn, is het snel duidelijk dat je ondernemer bent. Maar is je opdrachtgever een bedrijf? Dan moet je opletten dat je niet per ongeluk in loondienst bent. Want als je in loondienst bent, dan moet het bedrijf waarvoor je werkt loonheffing inhouden.
Zeker als je een klus voor langere tijd doet en maar één opdrachtgever hebt, is er een kans dat je schijnzelfstandig bent. Je moet de Belastingdienst dan laten zien wat de arbeidsrelatie met je opdrachtgever is. Met het stappenplan modelovereenkomst of van de Belastingdienst onderzoek je of je zelfstandig bent. Leg het vast in een als je zeker weet dat je niet in loondienst bent. De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten voor verschillende branches.
Ben je expres niet eerlijk geweest over de relatie met je opdrachtgever? Dan kun je een naheffingsaanslag krijgen van de Belastingdienst.
Tip: kom je er niet uit? Ga in gesprek met de . Dit kan elke werkdag via de chat.
3. Bepaal je uurtarief
Zzp’ers werken vaak met een uurtarief: je brengt een vaste prijs in rekening voor elk uur dat je hebt gewerkt. Het juiste uurtarief bepalen vinden veel zzp’ers lastig. Een te hoog tarief schrikt klanten af. Maar vraag je te weinig, dan is het net alsof de kwaliteit van je werk niet goed is. Je ervaring en vakmanschap zijn ook wat waard. Bovendien levert een laag uurtarief je misschien niet genoeg geld op.
Bereken eerst hoeveel geld je nodig hebt per maand. Geld voor je vaste lasten en boodschappen bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat je ook geld moet reserveren voor:
- Vakantie
- Inkomstenbelasting
- Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering
- Onverwachte kosten
Bereken dan je zakelijke kosten. Wat ben je kwijt aan kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, verzekeringen enzovoort?
Als je deze bedragen bij elkaar optelt, heb je de inkomsten die je nodig hebt. Plus belastingen en zakelijke kosten. Deel dit bedrag door het aantal uren dat je in rekening kunt brengen bij je klant. Dan heb je je minimale uurprijs: het tarief dat je nodig hebt om geen verlies te maken. Daarnaast kun je je uurtarief nog vergelijken met dat van je concurrenten.
Rekentool uurtarief
Met de KVK Rekentool uurtarief bereken je eenvoudig je uurtarief. Je geeft aan hoeveel netto inkomen je elke maand wilt verdienen. De tool berekent dan welk uurtarief je moet vragen om dat inkomen te verdienen.
Rekentool uurtarief4. Beperk je ondernemersrisico’s
Als zzp’er loop je ondernemersrisico. Stel algemene voorwaarden op om de eerste risico's te beperken. In je algemene voorwaarden leg je de rechten en plichten van jezelf en je klant vast.
Met verzekeringen je bedrijfsrisico's verder afdekken. Denk aan:
- Arbeidsongeschiktheid
- Bedrijfsaansprakelijkheid
- Beroepsaansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
- Pensioen
Of kijk hier voor een overzicht van alle verzekeringen.
Zodra je voor jezelf begint ben je vindbaar voor iedereen. Naast het gewone ondernemersrisico, krijg je te maken met veiligheidsrisico’s, zoals fraude en criminaliteit. Welke veiligheidsrisico’s kom je als startende ondernemer tegen en hoe kun je deze beperken?
5. Je rechtsvorm kiezen
Als je je inschrijft bij KVK moet je een rechtsvorm kiezen. Dit is de juridische vorm van je bedrijf. Welke rechtsvorm je kiest, heeft gevolgen voor je belastingen en voor je aan sprakelijkheid. De meeste zzp’ers starten een eenmanszaak. En soms een besloten vennootschap (bv). Met de keuzehulp kom je erachter welke rechtsvorm bij je past.
6. Schrijf je in bij KVK
Je bent erover uit: je wilt zzp'er worden. Heb je een rechtsvorm gekozen en een bedrijfsnaam bedacht? Dan kun je je bedrijf inschrijven bij KVK. Check wel eerst of je echt ondernemer bent.
Denk ook na over je bedrijfsomschrijving. Hierin beschrijf je wat voor werk je doet als zzp'er. Als je je bedrijf komt inschrijven bij KVK bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code. Deze code gebruiken overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Het is mogelijk om meer dan één activiteit te doen.
Twijfel je of je je bedrijf moet inschrijven? Bekijk dan deze video:
Wanneer inschrijven bij KVK?
Aanmelding Belastingdienst
KVK geeft aan de Belastingdienst door dat je zzp'er bent geworden. De Belastingdienst stuurt binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.
7. Zet je administratie op
Boekhouding en administratie zijn bij de meeste zzp'ers geen favoriete bezigheden. Maar een goede administratie bijhouden is wettelijk verplicht. Zo moeten je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen.
Ook voor jezelf is je administratie interessant. Hoe staat je bedrijf ervoor? Komt er genoeg geld binnen? Dat zie je in je administratie. Je kunt je administratie , maar ook zelf doen. Basiskennis van administratie is dan belangrijk. Er zijn handige apps en boekhoudprogramma’s om je administratie in bij te houden. Informeer hierover bij een boekhouder of vraag ervaringen in je netwerk.
Belastingen
Als ondernemer krijg je te maken met belastingen. Wat is het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting? En welke aftrekposten zijn er voor startende ondernemers? We helpen je op weg met een rekenvoorbeeld van een zzp'er. Zo weet je hoeveel geld je ongeveer moet reserveren voor belastingen.
De regels van de Belastingdienst bepalen of je zelfstandig bent. Daarnaast kijkt de Belastingdienst of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Met de krijg je hier duidelijkheid over. Dit is belangrijk, want het heeft gevolgen voor hoe je de aangifte inkomstenbelasting invult. En of je aftrekposten mag gebruiken, zoals de zelfstandigenaftrek. Met aftrekposten hoef je soms minder belasting te betalen.
Kleineondernemersregeling
Verwacht je dat je omzet minder dan 20.000 euro per jaar is? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst handig zijn. Je moet je hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst. Bekijk de video Checklist voor uitleg. Daarna weet je of deze regeling voor jou interessant is.
Zzp'er worden en werk in loondienst
Werken in loondienst en werken als zzp’er kun je combineren. We noemen dit parttime ondernemen of ondernemen in deeltijd. Parttime ondernemen heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting, aftrekposten en toeslagen. Controleer ook wat er in het contract met je werkgever staat over nevenwerkzaamheden. En laat je werkgever weten dat je gaat starten als zzp'er.
AVG voor zzp'ers
De Algemene Gegevens Verordening (AVG) is een wet over persoonsgegevens die sinds 2018 geldt voor alle ondernemers. Ook voor zzp'ers dus. Je moet kunnen bewijzen waarvoor je gegevens van (potentiële) klanten gebruikt en hoe lang je deze bewaart. Verwerk je bijvoorbeeld gegevens van je klanten voor een factuur, dan valt dat onder de AVG. Met deze 10 vragen bepaal je wat je moet doen om aan de wet te voldoen. Zo word je AVG-proof en voorkom je een boete.