Ondernemen na je pensioen
- Jeanine Hoekstra
- De basis
- 12 september 2021
- Bijgewerkt 13 oktober 2023
- 2 min
- Starten
Steeds vaker werken mensen door als ze met pensioen zijn. Dat kan bij je werkgever, maar ook als ondernemer. Bereik je binnenkort je pensioenleeftijd en wil je voor jezelf beginnen? Lees hier wat je moet weten.
KVK Start Event: zo vind je klanten
Ontdek jouw volgende stap om nieuwe klanten te vinden tijdens dit online event.
Dit zijn de regels voor na je pensioen voor jezelf beginnen.
- Bijverdienen naast AOW en pensioen
- Belastingen en bijverdiensten
- Btw en kleineondernemersregeling (KOR)
- Geen ondernemer, wel werken
Bijverdienen naast AOW en pensioen
Vanaf je krijg je een AOW-uitkering. Dit is een vast (bruto) bedrag. Was je in loondienst? Dan heb je waarschijnlijk ook aanvullend pensioen opgebouwd.
Je mag onbeperkt bijverdienen als je je AOW-leeftijd hebt bereikt en AOW of pensioen ontvangt. De van de inkomstenbelasting zijn lager als je een AOW-uitkering hebt.
Ga je met vervroegd pensioen? Tot je pensioengerechtigde leeftijd gelden de normale tarieven inkomstenbelasting. Ook moet je over bijverdiensten tot aan je pensioengerechtigde leeftijd nog betalen. Na je pensioengerechtigde leeftijd hoeft dit niet meer. Je kunt maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie loonheffingskorting toepassen.
Belastingen en bijverdiensten
Ga je naast je pensioen aan de slag als zzp’er of freelancer, dan start je waarschijnlijk een eenmanszaak. Over de winst uit je bedrijf betaal je . Deze winst is extra inkomen en moet je opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst noemt dit inkomsten uit overig . Door je extra verdiensten kun je in een hogere belastingschijf komen, waardoor je meer belasting moet betalen.
Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan daalt het tarief van de inkomstenbelasting. Je hoeft namelijk geen AOW-premie meer te betalen. Ook de heffingskortingen veranderen. Krijg je huur of zorgtoeslag? Dan kan het zijn dat je minder of geen toeslag meer krijgt, omdat je met je bijverdiensten een te hoog inkomen hebt.
Belastingvoordeel voor ondernemers
Doe je meer dan af en toe een klus? Dan kan het zijn dat je ook belastingaangifte moet doen als ondernemer. Dit zoek je uit via de  van de Belastingdienst.
Als je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteedt, mag je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. Na je pensioengerechtigde leeftijd heb je recht op de helft van de bedragen voor zelfstandigen- en startersaftrek.
Btw en kleineondernemersregeling (KOR)
Je krijgt ook te maken met omzetbelasting (btw). Per kwartaal bereken je wat je je klanten aan btw in rekening hebt gebracht. Dit verminder je met de btw die je zelf op kosten of inkopen hebt betaald. Over dit bedrag doe je aangifte.
Is je omzet lager dan 20.000 euro? Dan kun je je aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR), een vrijstelling voor de omzetbelasting.
Geen ondernemer, wel werken
Doe je nog een keer een opdracht voor je vroegere werkgever? Of doe je een project voor één vaste opdrachtgever? Dan ben je geen ondernemer. Je hoeft je dan ook niet in te schrijven bij KVK.
Als je al uit dienst bent, kan je werkgever of opdrachtgever je via een uitzendbureau laten werken. Een andere mogelijkheid is de opting-in . Het lijkt dan alsof je in loondienst bent en de opdrachtgever houdt loonbelasting in op je salaris.
Wil je opdrachtgever dat niet, dan is het Gegevensportaal uitbetaalde bedragen aan nog een mogelijkheid. Je opdrachtgever registreert dan bij de Belastingdienst de betaling aan jou, maar jij bent niet in loondienst en ook geen ondernemer. Aan het einde van het jaar doe je zelf belastingaangifte over dit inkomen.
Let op: het is niet altijd even duidelijk of de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Vraag dus bij de Belastingdienst of een accountant na of bovenstaande regelingen ook voor jou gelden.