Ondernemen na je pensioen

Steeds vaker werken mensen door als ze met pensioen zijn. Dat kan bij je werkgever, maar ook als ondernemer. In 2021 begonnen 4.380 mensen na hun 65ste voor zichzelf. Bereik je binnenkort je pensioenleeftijd en wil je voor jezelf beginnen? Lees hier wat je moet weten.

Het is zonde om al je kennis en ervaring van de een op de andere dag niet meer in te zetten. Dit zijn de regels voor na je pensioen voor jezelf beginnen.

Bijverdienen naast AOW en pensioen

Vanaf je AOW-leeftijd krijg je een AOW-uitkering. Dit is een vast (bruto) bedrag. Was je in loondienst? Dan heb je waarschijnlijk ook aanvullend pensioen opgebouwd.

Je mag onbeperkt bijverdienen als je je AOW-leeftijd hebt bereikt en AOW of pensioen ontvangt. De tarieven van de inkomstenbelasting zijn lager als je een AOW-uitkering hebt.

Wat is je AOW-leeftijd?

Op de site van SVB kun je je AOW-leeftijd berekenen.

Ga je met vervroegd pensioen? Dan betaal je over je bijverdiensten mogelijk wel extra belasting. Tot je pensioengerechtigde leeftijd gelden de normale tarieven inkomstenbelasting. Ook moet je over bijverdiensten tot aan je pensioengerechtigde leeftijd nog AOW-premie betalen. Na je pensioengerechtigde leeftijd hoeft dit niet meer. Je kunt maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie loonheffingskorting toepassen.

Belastingen en bijverdiensten

Ga je naast je pensioen aan de slag als zzp’er of freelancer, dan start je waarschijnlijk een eenmanszaak. Over de winst uit je bedrijf betaal je inkomstenbelasting. Deze winst is extra inkomen naast je AOW en pensioen en moet je opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. In belastingtermen heet dit inkomsten uit overig werk. Door de bijverdienste kun je in een hogere belastingschijf komen, waardoor je meer belasting moet betalen.

Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan daalt het tarief van de inkomstenbelasting. Je hoeft namelijk geen AOW-premie meer te betalen. Ook de heffingskortingen veranderen. Ontvang je huur of zorgtoeslag? Dan kan het zijn dat je minder of geen toeslag meer krijgt, omdat je met je bijverdiensten een te hoog inkomen hebt.

Aftrekposten: belastingvoordeel voor ondernemers

Doe je meer dan af en toe een klus? Dan kan het zijn dat je ook belastingaangifte moet doen als ondernemer. Dit zoek je uit via de Ondernemerscheck.

Als je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteedt, mag je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. Na je pensioengerechtigde leeftijd heb je recht op de helft van de bedragen voor zelfstandigen- en startersaftrek.

Btw en kleineondernemersregeling (KOR)

Je krijgt ook te maken met omzetbelasting (btw). Per kwartaal bereken je wat je je klanten aan btw in rekening hebt gebracht. Dit verminder je met de btw die je zelf op kosten of inkopen hebt betaald. Over dit bedrag doe je aangifte.

Is je omzet lager dan 20.000 euro? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR), een vrijstelling voor de omzetbelasting, gunstig zijn. Bekijk de video Checklist kleineondernemersregeling die in zeven stappen uitlegt hoe de regeling werkt.

Geen ondernemer, wel werken

Houd je het bewust bij een eenmalige opdracht van je voormalige werkgever? Of doe je een project voor één vaste opdrachtgever? Dan ben je geen ondernemer. Je hoeft je dan ook niet in te schrijven bij KVK.

Als je al uit dienst bent, kan je werkgever of opdrachtgever je via een uitzendbureau laten werken. Een andere mogelijkheid is de opting-in regeling. Het lijkt dan alsof je in loondienst bent en de opdrachtgever houdt loonbelasting in op je salaris. Staat je opdrachtgever daar niet voor open, dan is het Gegevensportaal uitbetaalde bedragen aan derden nog een mogelijkheid. Je opdrachtgever registreert dan bij de Belastingdienst de betaling aan jou, maar jij bent niet in loondienst en ook geen ondernemer. Aan het einde van het jaar doe je zelf belastingaangifte over dit inkomen.

Let op: het is niet altijd even duidelijk of de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Vraag dus bij de Belastingdienst of een accountant na of bovenstaande regelingen ook voor jou gelden.

Algemene startersinformatie

  • Ondernemingsplan maken
  • Bedrijfsnaam
  • Parttime ondernemen