Ondernemen na je pensioen

Je hebt je pensioenleeftijd bereikt, maar wilt actief blijven. Steeds vaker werken mensen door als ze met pensioen zijn. Dat kan bij je werkgever, maar ook als ondernemer. In 2021 begonnen 4.380 mensen na hun 65ste voor zichzelf. Bereik jij binnenkort je pensioenleeftijd en wil je voor jezelf beginnen? Lees hier de belangrijkste aandachtspunten.

Je werkt al jaren als bijvoorbeeld schoonmaker, leraar, vrachtwagenchauffeur, boekhouder of bedrijfsadviseur. Zonde om al die kennis en ervaring van de een op de andere dag niet meer in te zetten. Wil je na je pensioen aan de slag blijven en voor jezelf beginnen? Dit kan als je je inschrijft bij KVK.

Bijverdienen naast AOW en pensioen

Vanaf je AOW-leeftijd krijg je een AOW-uitkering. Dit is een vast (bruto) bedrag. Was je in loondienst? Dan heb je waarschijnlijk ook aanvullend pensioen opgebouwd.

Je mag onbeperkt bijverdienen als je je AOW-leeftijd hebt bereikt en AOW of pensioen ontvangt. De tarieven van de inkomstenbelasting zijn lager als je AOW ontvangt.

Wat is je AOW-leeftijd?

Op de site van SVB kun je je AOW-leeftijd berekenen.

Ga je met vervroegd pensioen? Dan betaal je over je bijverdiensten mogelijk wel extra belasting. Tot je pensioengerechtigde leeftijd betaal je de normale tarieven inkomstenbelasting en moet je over bijverdiensten tot aan je pensioengerechtigde leeftijd nog AOW-premie betalen. Na je pensioengerechtigde leeftijd hoeft dit niet meer. Ook kun je maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie loonheffingskorting toepassen.

Belastingen en bijverdiensten

Ga je naast je pensioen aan de slag als zzp’er of freelancer, dan heb je waarschijnlijk een eenmanszaak. Over de winst uit je bedrijf betaal je inkomstenbelasting. Deze winst is extra inkomen naast je AOW en pensioen en moet je opgeven bij je aangifte aan het einde van het jaar. In belastingtermen heet dit inkomsten uit overig werk. Door de bijverdienste kun je in een hogere belastingschijf komen, waardoor je meer belasting moet betalen.

Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt dan daalt het belastingtarief van de inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk geen AOW-premie meer. Ook de heffingskortingen veranderen.

Ontvang je huur of zorgtoeslag? Je bijverdienste kunnen van invloed zijn op deze toeslagen.

Aftrekposten

Doe je meer dan af en toe een klus? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Dit zoek je uit via de Ondernemerscheck.

Besteed je minimaal 1225 uur aan je bedrijf? Dan mag je gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek. De bedragen die je mag aftrekken zijn na je pensioengerechtigde leeftijd gehalveerd.

Btw en kleineondernemersregeling (KOR)

Je krijgt ook te maken met omzetbelasting (btw). Per kwartaal bereken je wat je je klanten aan btw in rekening hebt gebracht. Dit verminder je met de btw die je zelf op kosten of inkopen hebt betaald. Over dit saldo doe je aangifte.

Is je omzet lager dan 20.000 euro? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR), een vrijstelling voor de omzetbelasting, gunstig zijn. Iedere ondernemer, met elke rechtsvorm, kan voor deze vrijstellingsregeling kiezen. Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of totdat je de 20.000 euro omzet bereikt. Onder de KOR bereken je geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je kunt volstaan met een beperkte administratie en hoeft geen btw-aangifte te doen. Je hoeft je klant geen factuur te geven, maar het mag wel. Je vermeldt dan geen btw-percentage of btw-bedrag. In plaats daarvan komt de zin 'Factuur vrijgesteld van OB' op je factuur te staan. Als je deelneemt aan de KOR hoeft je eventuele factuur niet aan de factuureisen te voldoen. Bekijk de video Checklist kleineondernemersregeling die in zeven stappen uitlegt hoe de regeling werkt.

Geen ondernemer, wel werken

Hou je het bewust bij een eenmalige opdracht van je voormalige werkgever of een project voor één vaste opdrachtgever? Dan ben je geen ondernemer. Je hoeft je dan ook niet in te schrijven bij KVK.

Als je al uit dienst bent, kan je werkgever of opdrachtgever je via een uitzendbureau laten werken. Een andere mogelijkheid is de opting-in regeling. De Belastingdienst ziet de relatie tussen jou en je opdrachtgever dan als een ’fictieve dienstbetrekking’. Je opdrachtgever houdt loonbelasting in op je salaris.

Staat je opdrachtgever daar niet voor open, dan is het Gegevensportaal uitbetaalde bedragen aan derden nog een mogelijkheid. Je opdrachtgever registreert dan bij de Belastingdienst zijn betaling aan jou, maar jij bent niet in loondienst en ook geen ondernemer. Aan het einde van het jaar doe je zelf aangifte over dit inkomen.

Let op: het is niet altijd even duidelijk of de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Vraag dus bij de Belastingdienst of een accountant na of bovenstaande regelingen ook voor jou gelden.