Een webwinkel starten? Begin hier

Een webwinkel beginnen kan heel snel. Je hebt meestal geen diploma’s nodig en een eenvoudige webshop heb je zo online staan. Maar om een succes te maken van je webwinkel is meer nodig. Zo moet je aan uitgebreide regelgeving voldoen. En hoe zorg je dat mensen bij jou kopen en niet bij de concurrent? Lees waar je aan moet denken bij het starten van een webwinkel.

Het aantal webwinkels in Nederland neemt al jaren toe. Inmiddels zijn het er zo’n 89.000. Maar er stoppen maandelijks ook ongeveer 1.000 webwinkeliers. Veelgenoemde redenen om te stoppen zijn de hoeveelheid werk die erin gaat zitten, de kleine marges en de moordende concurrentie. Om van jouw webshop wel een succes te maken, moet je bij deze zaken stilstaan:

Ontwikkelingen

Volgens ING waren er begin 2022 meer webshops dan fysieke non-foodwinkels. Dat heeft te maken met een daling van het aantal ‘stenen’ winkels en een toename van het aantal webshops. Daarnaast beginnen steeds meer ondernemers een webshop naast hun fysieke winkel.

Voordat je je webshop begint is het aan te raden onderzoeken te doen naar hoe de markt in elkaar zit. Welke producten wil je aanbieden? Is daar vraag naar? Hoe ziet je doelgroep eruit? Hoeveel concurrenten heb je en hoe pakken zij het aan? Dit soort zaken kun je op een rij zetten in een ondernemingsplan. Zo’n plan helpt je te bepalen of je plan kansrijk is.

Niche webwinkel

Ga je voor een niche, dan bied je producten aan in een specifieke productgroep of aan een specifieke doelgroep. Denk aan fietstassen, gordijnen of oorbellen. Als specialist kun je van één soort product allerlei varianten, kleuren en materialen verkopen. Zo is de kans groot dat klanten bij jou vinden wat ze zoeken. Bovendien geven leveranciers vaak korting als je producten in grotere aantallen inkoopt.

Populaire producten

De meeste webshops verkopen kleding en modeaccessoires. Ook zijn er veel webwinkels die handelen in huis- en tuinartikelen en andere non-food artikelen.

Top 5 startende webshops

 Activiteit webshops Aantal starters
1 Algemeen assortiment en overige non-food4.593
2 Kleding en modeaccessoires4.157
3 Huis- en tuinartikelen3.276
4 Voedingsmiddelen en drogisterijwaren1.087
5 Vrijetijdsartikelen1.419

(Bron: KVK Handelsregister – Januari t/m juni 2021)

Soorten webwinkels

Er zijn verschillende typen webwinkels, met elk hun eigen kenmerken:

Webwinkel met eigen voorraad

Met een eigen voorraad ben je zelf verantwoordelijk voor de in- en verkoop van je producten. Ook zorg je zelf voor de verzending van je producten en de retouren.

Online warenhuis

Een online warenhuis heeft een heel breed aanbod. Op deze markt vind je veel grote spelers, zoals bol.com, Amazon en Coolblue. Als beginnend ondernemer is dit een moeilijke markt om in te concurreren.

Dropshipping

Dropshipping is online verkopen zonder voorraad. Als je een bestelling krijgt, plaats je die door bij je leverancier. Deze stuurt de producten vervolgens rechtstreeks naar de klant. Voordelen van dropshipping zijn dat je zelf geen spullen hoeft in te kopen en op te slaan.
Verkoop je via dropshopping producten aan consumenten in de EU of werk je met internationale leveranciers? Let dan op de btw-regels en productaansprakelijkheid.

Social commerce

Bij social commerce verkoop je wel online, maar je hebt geen webwinkel. De verkoop gaat via social media. Bijvoorbeeld Pinterest, Instagram Shopping en Facebook Shops. Het voordeel van social commerce is dat je klanten direct via de Instagram- of Facebook-app hun aankoop kunnen doen.

Hobby of onderneming?

Veel webshopeigenaren beginnen hobbymatig of naast hun baan met een webwinkel vanuit huis. Maar voordat je het weet groeit je hobby uit tot een bedrijf. En dan? Je moet je webshop inschrijven bij KVK als je voldoet aan de volgende criteria:

  • Je verkoopt spullen en/of diensten via je webshop en bepaalt zelf hoe je dat doet.
  • Je webshop levert winst op of je verdient er minimaal je kosten mee terug.
  • Je promoot je webshop en verkoopt regelmatig.

Als je zakelijk spullen verkoopt via online platforms als Bol.com, Marktplaats, Amazon, AliExpress, eBay, etc. heb je meestal een KVK-nummer nodig.

Belastingen

Ben je ondernemer voor de btw, dan doe je meestal elk kwartaal btw-aangifte.

Het standaard btw-tarief is 21%, maar voor sommige spullen is het tarief 9%. De btw bereken je door aan je klanten en draag je af aan de Belastingdienst. Behalve de btw doe je jaarlijks aangifte over je inkomen: de winst uit je bedrijf. Als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt, dan is de winst van je onderneming belast in box 1. Hierin wordt ook overig inkomen uit werk belast, zoals salaris uit (parttime) loondienst. Een rekenvoorbeeld van een aangifte voor een eenmanszaak vind je hier.
Heb je een besloten vennootschap (bv)? Dan betaal je vennootschapsbelasting over je winst. Als directeur van de bv betaal je wel inkomstenbelasting over je salaris.

Kleineondernemersregeling

Als je de komende jaren een omzet van minder dan 20.000 euro verwacht, kom je in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw te betalen. Bereken voor jezelf wat gunstig is en overleg eventueel met je boekhouder. Heb je veel zakelijke klanten? Bij gebruik van de KOR kun je geen btw op inkopen en zakelijk kosten verrekenen. Je 'inkoopprijs' wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet je je verkoopprijs-zonder-btw verhogen. Voor zakelijke klanten wordt je product dan minder interessant. Zijn je klanten meestal particulieren? Dan zou de KOR-regeling gunstig kunnen zijn. Let op, de keuze voor de KOR geldt voor minimaal drie jaar, of tot je meer dan 20.000 euro omzet maakt.

Wat kost een webshop?

Je kunt een webwinkel beginnen zonder grote investeringen te doen. Toch heb je wel iets van budget nodig, voor bijvoorbeeld:

  • abonnementskosten van een e-commerce platform
  • registratie van je domeinnaam
  • producten inkopen
  • marketing, waaronder visitekaartjes, folders, advertenties op social media, beeldmateriaal en apps om foto’s mee te bewerken
  • inpakmaterialen, zoals goede enveloppen, doosjes en bubbeltjesplastic
  • verzendkosten, afhankelijk van hoeveel je doorberekent aan de klant

Webshop overnemen

Een webshop overnemen heeft voordelen. Je spaart tijd en geld uit omdat de webshop al is gebouwd en misschien:

  • naamsbekendheid heeft
  • online vindbaar is
  • reviews heeft
  • inkoopcontracten heeft afgesloten
  • een klantenbestand heeft
  • de logistieke afhandeling geregeld is
  • direct winstgevend is

Maar voor de overname van de webshop betaal je wel een overnamesom. Onderzoek of de webshop de overnamesom waard is en vraag om een overnamecontract. Een overnamespecialist kan je helpen bepalen of de overname interessant voor je is. Een paar aandachtspunten:

  • Let bij de analyse van de cijfers op opvallende pieken in de omzet. Bijvoorbeeld door een tijdelijke subsidie op aanschaf van producten, seizoensinvloeden, een rage, een tijdelijke promotieactie van de oude eigenaar of een specifieke situatie zoals de sluiting van winkels tijdens corona. Is deze omzet voor jou na de overname ook haalbaar is.
  • Sta erbij stil dat je bij een overname ook de verplichtingen van de oude eigenaar overneemt. Denk aan openstaande rekeningen bij leveranciers. Of aan klanten van voor de overname die nog recht hebben op garantie.
  • Als de webshop gebouwd is door een bureau, dan is er waarschijnlijk een gebruiksovereenkomst. Deze overeenkomst moet overgezet worden van de oude eigenaar naar jou. Dit is niet aan de orde als de webshop met een ‘open source’ programma is gebouwd.
  • Kijk kritisch naar het bedrag dat je moet betalen voor de voorraad. Soms is (een deel van) de voorraad verouderd of om een andere reden onverkoopbaar.

Wetten en regels voor online verkoop

Als webwinkelier moet je aan strenge regels voldoen. Deze regels beschermen niet alleen je klanten, maar ook jezelf. En hoe duidelijker je bent over het product en bestelproces, hoe groter de kans dat mensen iets bij je bestellen. Bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vind je alle regels voor webwinkeliers, zoals:

  • Het moet duidelijk zijn hoe klanten contact met je kunnen opnemen. Je bent verplicht om je bezoekadres, e-mailadres en telefoonnummer op je site te vermelden.
  • Je moet duidelijk vermelden wat je aanbiedt, wat de prijs is en of er bijkomende kosten zijn.
  • Je klanten moeten weten of ze geleverd krijgen wat ze bestellen, hoe ze kunnen betalen en welke service je biedt als ze niet tevreden zijn.
  • Je klanten hebben wettelijk recht op bedenktijd. Dat moet je uitleggen voordat ze iets bestellen.
  • Je moet uitleggen hoe het bestelproces verloopt. Verdiep je in wat wel of niet mag om klanten te verleiden tot aanschaf van bijkomende diensten of producten.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid komen er steeds meer wetten en regels waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of spullen importeert. Lees hier wat je moet doen voor een groene start. Daarmee bespaar je later tijd, moeite en geld.

Nieuwe regels voor online verkopen

Als jij via een webshop, verkoopplatform of social media zakendoet met consumenten, moet je je sinds 28 mei 2022 houden aan nieuwe regels voor o.a. reviews, kortingen, 'gratis' online diensten en vergelijkingssites.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Alle bedrijven die persoonsgegevens verwerken moeten voldoen aan de regels rondom gegevensverwerking (AVG). Dat geldt dus ook voor webshops, want je verwerkt onder meer betaal- en adresgegevens van je klanten.

De AVG schrijft niet alleen voor welke gegevens je mag vragen, maar ook wanneer je ze mag gebruiken. Zo mag je bijvoorbeeld iemand die een bestelling bij je heeft gedaan niet zomaar nieuwsbrieven sturen. Stelregel is dat je voor het uitvragen van gegevens altijd een geldige reden en toestemming moet hebben. Voor een bestelling betekent dat:

  • Geldige reden: Het adres van je klanten vragen. Je moet immers weten waar je het pakketje naartoe moet sturen.
  • Geen geldige reden: De geboortedatum van je klanten vragen. Je hebt geen geboortedatum nodig om de bestelling te kunnen verwerken.

Video: Hoe start je een webshop?

Cadeauwinkel WAAR in Utrecht verkoopt duurzame en lokale producten. Ook zij moesten tijdens de lockdown de deuren sluiten. Eigenaresse Suzette Volker ging direct van start met een webshop. Kijk hoe zij dit heeft aangepakt.

Hoe start je een webshop?

Producten inkopen

De producten voor je webwinkel kun je inkopen bij een groothandel, leverancier of bij het merk van je keuze. Een groothandel is een partij die levert aan ondernemers. Daarom eisen de meeste groothandels dat je bent ingeschreven bij KVK.

Bij de verkoop van merkspullen moet je je vaak aan bepaalde voorwaarden houden. Vaste verkoopprijzen bijvoorbeeld. Ook werken merken soms met een agency dat de verkoop regelt. Informatie hierover vind je meestal op de website van het merk.

Een goede leverancier vinden voor je producten vergt tijd. De meeste webwinkeliers starten hun zoektocht online, maar niet alle groothandels hebben een website. En als je unieke producten wilt inkopen, moet je misschien niet de eerste hit in de zoekmachine kiezen. Sommige groothandels bieden hun producten online aan, bij andere moet je fysiek langsgaan. Als je voor het eerst artikelen bestelt, kan het fijn zijn om naar een groothandel toe te gaan. Zo voorkom je ook dat je per ongeluk investeert in producten van slechte kwaliteit, want in het echt kun je producten beter beoordelen dan vanaf een foto.

Onderzoek het bedrijf waar je spullen wilt inkopen:

  • Is het een betrouwbare partij?
  • Is er een minimale afname per product of een minimum bestelbedrag?
  • Voldoet de partij aan de Nederlandse wet- en regelgeving?

Alternatieve manieren om leveranciers te vinden, zijn rondvragen in je netwerk, kijken op forums voor ondernemers of in Facebookgroepen. Zoek ook eens via hashtags op Instagram of Pinterest. Zie je een leuk product? Probeer het merk te achterhalen en schrijf het aan.

Webshop bouwen

Voor de technische kant van je webwinkel zijn er twee opties:

  • Open source software: gratis, maar je moet hebt veel technische kennis nodig om alles in te richten. Voordeel is dat je je webshop volledig naar eigen wens kunt aanpassen. Bekende open source software is Magento, OpenCart en WooCommerce.
  • E-commerce platform: hiervoor sluit je een abonnement af. Voordeel is dat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken en hosting en updates bij de prijs inzitten. Voorbeelden zijn Shopify, JouwWeb, Mijnwebwinkel en Lightspeed.

Kijk eens rond in verschillende webshops in jouw branche. Hoe zien ze eruit? Op welk platform draaien ze? Welke mogelijkheden bieden ze? Zijn die ook handig voor jouw klanten? Hiermee oriënteer je je op wat er mogelijk is en kun je bepalen wat een goed platform zou zijn voor jouw webwinkel. Andere vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van een e-commerce platform of software:

  • Wil je met een paar klikken live zijn of heb je veel complexe functionaliteiten nodig?
  • In hoeverre kun je de look & feel van de webshop aanpassen?
  • Welke uitbreidingsmogelijkheden zijn er? Kun je met een simpele versie starten en upgraden als je bedrijf groeit?
  • Wil je dat de tool marketingopties heeft voor bijvoorbeeld social media en e-mailmarketing?

Vaak kun je een proefversie aanvragen om de mogelijkheden uit te proberen.

Om snel je eerste producten te kunnen verkopen, is het slim om zo snel mogelijk live te gaan. Je webwinkel hoeft niet direct perfect te zijn. Vanuit de basis kun je gaan optimaliseren.

Webshop inrichten

Je klanten moeten de producten vanaf hun scherm beoordelen. Help ze daar zoveel mogelijk bij en zorg dat je alle vragen die iemand zou kunnen hebben over het product beantwoordt. Dat betekent dat je een uitgebreide productomschrijving maakt en alle specificaties vermeldt.

Hoe je je artikelen in de website plaatst, is afhankelijk van welk platform je gebruikt. Vaak moet je een foto uploaden, de bijbehorende gegevens, zoals prijs, toevoegen en een begeleidende tekst invoeren.

Beeldmateriaal

Goed beeldmateriaal is cruciaal voor een webshop. Vaak hebben leveranciers en merken productfoto’s die je kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf foto’s (laten) maken. Denk ook eens aan korte video’s om kledingstukken te showen of de werking van een product uit te leggen. Let op: je mag niet zomaar foto's van een ander gebruiken, want hierop zit auteursrecht.

Webwinkel promoten

Je zult merken dat klanten je, zeker in het begin, niet uit zichzelf vinden. Je moet je webwinkel promoten om bestellingen te krijgen. Laat je niet ontmoedigen als het aantal bestellingen tegenvalt, maar zorg dat klanten je webshop gaan vinden.

Steek tijd in een goede SEO-strategie en promoot je webwinkel via social media. Daarnaast kun je offline reclame maken. Bijvoorbeeld door een persbericht te sturen naar lokale media en iedereen die je kent te laten weten dat je een webwinkel bent begonnen.

Het is belangrijk dat je het verkoopproces goed hebt ingericht. Dit noem je in marketingtermen de funnel. De funnel begint bij het moment dat een klant je webwinkel voor het eerst tegenkomt en eindigt met een tevreden koper die fan is geworden van je webshop.

In onderstaande video leggen Benjamin Zuidbroeken en Ard-Jan Hoogland uit hoe zij hun webwinkel promootten.

Betaalmethoden

Je klanten willen bij je kunnen afrekenen op de manier die bij ze past. In Nederland betalen de meeste mensen via iDEAL. Wil je iDEAL aanbieden als betaalmogelijkheid? Dan heb je een zakelijke rekening nodig. Een zakelijke rekening is sowieso handig om je zakelijke en privé-geldzaken uit elkaar te houden. Handig om te weten:

  • Je mag niet eisen dat je klanten vooruit betalen. En bent dus verplicht een methode aan te bieden waarmee klanten achteraf kunnen betalen.
  • Er zijn betalingsproviders (payment service provider) waarmee je veel verschillende betaalmogelijkheden kunt aanbieden in je webshop. Je betaalt hen meestal enkele tientallen centen per transactie.
  • Je wilt dat je klanten veilig kunnen betalen. Check hoe je je webwinkel kunt beschermen tegen betaalfraude.
  • Nog maar weinig webshops accepteren betalingen in crypto. Als jij dat wel doet, kan dit voor klanten een reden zijn om bij jou te bestellen.
  • Een zakelijke rekening openen kan lastig zijn als je minderjarig bent. Onderzoek de mogelijkheden.

Logistiek proces

Als klanten iets bestellen, verwachten ze dat ze hun producten snel in huis hebben. Het is dus cruciaal dat je je logistieke proces goed inricht en weet wat je op voorraad hebt.

Distributie

In het begin verkoop je misschien nog geen grote aantallen en regel je alles zelf vanuit huis. Naarmate je meer bestellingen ontvangt, kun je tijd en geld besparen door de distributie (deels) uit te besteden. Met een verzendplatform of e-fulfilment bijvoorbeeld.

Verzendplatform

Er zijn verzendplatformen die je kunt koppelen aan je webwinkel. Hiermee kun je bijvoorbeeld verzendlabels aanmaken en gaan er automatische mails naar je klanten over de status van hun bestelling. Voorbeelden van verzendplatformen zijn MyParcel, Sendcloud en Shops United.

E-fulfilment

Bij e-fulfilment besteed je het volledige logistieke proces uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Zij beheren je voorraad, verwerken en verzenden je bestellingen en rapporteren hierover aan jou. Je leveranciers bezorgen hun producten bij het fulfilmentbedrijf. Dit neemt je veel werk uit handen en je profiteert van lagere verzendkosten door volumeafspraken met pakketbezorgers.

“Als je het niet meer geregeld krijgt vanaf je eigen keukentafel, dan komt het e-fulfilmentbedrijf in beeld”, zegt Hedi de Meij van e-fulfilmentbedrijf de Pakjesfabriek. De kosten voor e-fulfilment hangen onder meer af van het aantal bestellingen dat je hebt, hoeveel voorraad je bij de e-fulfilmentpartij opslaat en hoeveel retouren je hebt.

Of e-fulfilment rendabel is, hangt volgens De Meij af van de marge die je hanteert. “Iemand die kralen verkoopt, zal misschien duizend orders nodig hebben en voor iemand die tv’s verkoopt, kan één order al genoeg zijn.” De meeste webwinkels besteden het logistieke proces uit vanaf 70-80 pakketten per week.

Uniek pakketje

Met je manier van inpakken kun je je onderscheiden van andere webwinkels. Een uniek pakketje zorgt dat je herkenbaar bent en dat je klanten al blij worden voordat ze hun product hebben uitgepakt. Met wat mazzel delen je klanten hun vreugde op social media, wat weer gratis reclame oplevert. Je kunt er ook over denken een kortingscode mee te sturen voor een volgende bestelling.
De Meij krijgt steeds vaker de vraag of zij de bestellingen milieuvriendelijk kan verpakken. “Hieraan proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen. Minder lucht vervoeren bijvoorbeeld. Of opvullen met papier in plaats van plastic. Dat laatste valt trouwens niet altijd te voorkomen, zoals bij het verpakken van glas.”

Retourbeleid

Omdat spullen online bestellen zo eenvoudig is en klanten de producten niet vooraf kunnen zien of passen, krijgen webwinkeliers veel retouren te verwerken. Nederlandse consumenten retourneren zelfs het meeste van alle consumenten in Europa, blijkt uit het E-commerce Delivery Compass van Sendcloud. Retouren vormen een grote kostenpost: gemiddeld ben je 12,50 euro per retour kwijt. Daarnaast kost het je veel tijd aan onder meer klantenservice en de financiële afwikkeling. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te verlagen.
Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen hun bestelling terugsturen, maar houd je wel aan de regels op dit vlak. Zo ben je verplicht om een retourperiode van veertien dagen te hanteren. Uit onderzoek van ShoppingTomorrow blijkt trouwens dat mensen minder terugsturen als je deze termijn verlengt.

Klantenservice en reviews

De e-commercemarkt kent grote spelers. Deze grote webwinkels staan bekend om hun snelle levertijden en uitmuntende klantenservice. Voor consumenten is de service van grote webshops de standaard, maar kun je dit als beginnende webshop ook waarmaken?

Klantenservice

Met een goede klantenservice help je mensen om het juiste product te vinden in je webwinkel en zorg je dat je klanten tevreden blijven. Dat helpt weer bij het voorkomen van grote aantallen retouren. Als je net begint is het onmogelijk om 24/7 bereikbaar te zijn voor je klanten. Zorg dat je duidelijk communiceert hoe en wanneer klanten je kunnen bereiken of leg uit dat je net begint. Dat schept duidelijkheid en kweekt begrip.

Belang van reviews

Om te bepalen of je webshop betrouwbaar is, kijken klanten hoe de ervaring van anderen met je winkel was. Je kunt mensen vragen een review achter te laten op je eigen site. Als je een negatieve review krijgt, kun je ervoor kiezen die niet te plaatsen. Daarom hechten mensen vaak meer waarde aan reviews op andere sites, omdat je die niet kunt beïnvloeden. Je kunt deze beoordelingen vervolgens op je eigen site vertonen.

Wil jij meer verkopen met je webshop? Schrijf je in voor de zesdelige e-mailserie

Productaansprakelijkheid

In de wet is geregeld dat de producent aansprakelijk is als een van zijn producten schade veroorzaakt: productaansprakelijkheid. Je bent volgens de wet producent als je:

  • een product zelf maakt
  • een product bewerkt voordat je het verkoopt
  • producten verkoopt onder je eigen merknaam
  • producten importeert van buiten de EU

Je moet in deze gevallen zelf beoordelen of je producten voldoen aan de wettelijke eisen. Doe bijvoorbeeld steekproeven of zoek uit of de producten een wettelijk erkend keurmerk hebben. Dit speelt vooral een rol bij dropshipping of als je producten importeert van buiten de EU.

Voorbeeld: je koopt telefoonopladers in China in. Er is iets mis met een oplader en deze veroorzaakt schade aan de telefoon van je klant. In dit geval ben jij wettelijk aansprakelijk voor de kosten.

Bespreek met een verzekeringsadviseur of het nodig is om een productaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en dit soort schadeclaims te voorkomen.

Webwinkelkeurmerk aanvragen

Bij Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, WebwinkelKeur en Qshops kun je een keurmerk aanvragen voor je webwinkel. Ruim de helft van de online shoppers geeft aan vooral te winkelen bij webshops met zo’n keurmerk. Hiermee toon je aan dat je voldoet aan wet- en regelgeving en een veilige betaalomgeving en dat je een eerlijke klachtenprocedure en financiële stabiliteit biedt.
Organisaties waar je een keurmerk aan kunt vragen, geven ook advies, doen marktonderzoek en bieden e-learnings aan en organiseren events over de laatste trends op het gebied van e-commerce.

Buitenlandse klanten

Ook als je net begint met je webwinkel kun je bestellingen uit het buitenland krijgen. Bedenk dus vooraf hoe je hiermee wilt omgaan en zoek uit hoe het zit met verzending en de btw-regels voor e-commerce.

Verzenden naar het buitenland is duurder dan binnen Nederland en je producten zijn langer onderweg. Houd er ook rekening mee dat je hogere kosten maakt als buitenlandse klanten hun bestelling retourneren.

Als je met je webwinkel verkoopt aan klanten in Europa dan verwachten zij dat je minimaal voldoet aan de regels die gelden in hun land. Buitenlandse klanten vertrouwen vooral webwinkelkeurmerken die in hun land bekend zijn. Op de website ‘Uw Europa’ vind je informatie over wetgeving voor online verkoop in de EU.

Algemene voorwaarden

Het is verstandig om algemene voorwaarden te gebruiken. Daarmee maak je duidelijk welke rechten en plichten jij en je klanten hebben. Ben je aangesloten bij een keurmerk, dan kun je daar modelvoorwaarden downloaden. Algemene voorwaarden kunnen de risico's die je als ondernemer loopt verkleinen. Voor webwinkels gelden specifieke regels, bijvoorbeeld op het gebied van de bedenktermijn, het retourrecht, de retourprocedure en verzendkosten.

Gebruik je al algemene voorwaarden voor je fysieke winkel? Pas die aan voor je online verkopen.

Parttime aan de slag

Je kunt een webshop starten naast een betaalde baan. Het heeft voor- en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd voor jezelf te beginnen. Zo loop je bijvoorbeeld minder risico, maar ben je wel beperkt in je tijd. Controleer altijd of voor jezelf beginnen naast je baan of uitkering is toegestaan. Overleg het met je werkgever of uitkeringsinstantie als je hier twijfels over hebt.

Fraude

Criminelen liften mee op de populariteit van online winkelen. Zij proberen op allerlei manieren webwinkels of hun klanten te bestelen. Dat doen ze met nepwinkels, zakelijke identiteitsfraude, het overnemen van klantaccounts, hacken, skimmen, etc. Je ontkomt er niet aan om alert te zijn en maatregelen te nemen om cybercrime en betaalfraude te voorkomen. Lees ook deze tips om de start van je bedrijf veiliger te maken.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande, krijg je als startend ondernemer (mogelijk) ook te maken met:

Een overzicht van alle stappen die je neemt bij het starten van een eigen zaak, lees je in de menukaart bedrijf starten.