Dropshipping: online verkopen zonder voorraad
- Marcel Hoebink
- De basis
- 9 mei 2023
- Bijgewerkt 14 nov 2022
- 3 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Binnen e-commerce kun je als webshop gebruikmaken van dropshipping. Wat is dropshipping? Een klant bestelt een product in je webwinkel. Je plaatst vervolgens de order bij je leverancier en hij stuurt het product naar de klant. Met dropshipping leg je zelf geen voorraden aan. Je bespaart zo op kosten van investeringen.
Dropshipping heeft voor- en nadelen. Een klant bestelt het product in je webwinkel. Jij bent als dropshipper verantwoordelijk voor een correcte aflevering en het oplossen van klachten.
Voordelen van dropshipping
Dropshippers nemen producten van dropshipleveranciers, dit zijn fabrikanten of groothandelaren, op in de etalage van hun webshop. Dropshipping heeft deze voordelen:
- Je hebt geen voorraad dus je hoeft geen opslagruimte te huren of kopen.
- Je loopt geen inkooprisico. Je betaalt pas aan je leverancier nadat je klant het product koopt in je webshop. Je verkoopprijs bestaat uit de inkoopprijs, kosten voor de orderafhandeling en verzending door je dropshipleverancier, plus jouw winstmarge.
- Je hebt geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van de bestelling naar de klant.
- Je breidt eenvoudig je assortiment uit omdat je geen dure voorraden aanlegt. En je hebt geen last van restpartijen.
Nadelen van dropshipping
Dropshipping klinkt als een makkelijke manier om met minimale investeringen geld te verdienen. Naast voordelen heeft dropshipping ook nadelen:
- Jij bent verantwoordelijk voor een juiste klantenservice zoals het oplossen van problemen rondom een levering aan je klant. Bijvoorbeeld als een pakket te laat, niet of beschadigd aankomt bij je klant. Maakt je dropshipleverancier een fout dan schaadt dat jouw reputatie. Maak vooraf goede afspraken met je leverancier over zaken als garantie, retourzendingen, levertijden en aanwezige voorraden.
- Dropshipleveranciers verkopen hun producten meestal ook aan andere webwinkels. Mogelijk gevolg hiervan is dat concurrerende webwinkels deze producten tegen zeer lage prijzen aanbieden en volstaan met lagere marges dan jij zou willen.
- Omdat je niet levert uit eigen voorraad kun je niet checken of een product op het moment van verzending in goede staat verkeert of dat de leverancier het juiste product naar de klant levert.
Starten met dropshipping
Wil je beginnen met dropshipping? Registreer dan een domeinnaam, schrijf je webshop in bij KVK en houd een administratie bij. Als dropshipper moet je je houden aan wetten en regels die gelden voor alle webwinkels. Zo moet je juiste informatie geven over de levertijd en over de retourmogelijkheden. Richt hiervoor een klantenservice in. In de Checklist voor verkoop via internet staat een overzicht van alle regels. En lees de informatie over dropshipping op Rijksoverheid.nl en op Ondernemersplein.
Buitenlandse dropshipleveranciers
Naast dropshipping in Nederland kun je ook samenwerken met buitenlandse dropshipleveranciers. Jij plaatst producten van deze leveranciers op je website en zij versturen de producten rechtstreeks naar je klant. Internationale dropshipping kent verschillende hindernissen. Zoals langere levertijden, mogelijke communicatieproblemen en hogere verzendkosten. Onderzoek of internationale dropshipping voor jouw webshop commercieel haalbaar is.
Maak duidelijke afspraken met je buitenlandse dropshipleverancier over levertijd, garantie en retourzendingen. Leg deze afspraken vast in een overeenkomst. Je mag geen namaakartikelen verhandelen. Laat je leverancier in de overeenkomst opnemen dat er geen sprake is van inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht.
Levertijd en retourneren
Informeer je klant vooraf over de verwachte levertijd. Komt je leverancier uit China dan is het product al snel 2 tot 3 weken of langer onderweg. Ben ook duidelijk over de procedure voor retourzendingen. Als je wilt dat je klant producten retour stuurt naar de buitenlandse leverancier dan moet je jouw klant hier vooraf over informeren. Doe je dit niet dan moet je zelf de retourkosten betalen. Duidelijkheid voor alle partijen voorkomt onaangename verrassingen, conflicten en ontevredenheid.
Productveiligheid
Doe je zaken met een dropshipleverancier buiten de EU? De producten die je als dropshipper aanbiedt aan consumenten in de EU moeten altijd voldoen aan CE-markering of andere Europese producteisen. Daarbij maakt het niet uit of je grootschalige of kleinschalige activiteiten hebt of dat je verkoopt vanuit je eigen webshop of via een online platform. De veiligheid voor consumenten staat voorop. Je klant kan jou aansprakelijk stellen in geval van (letsel)schade door een gebrekkig product. Vraag de buitenlandse dropshipleverancier om rapporten, analyses, verklaringen of ander documentatiemateriaal waaruit de kwaliteit en veiligheid van zijn producten blijkt.
Verkoop je jouw producten aan klanten buiten de EU? Verdiep je dan in de lokale eisen van het bestemmingsland. Wetgeving voor consumentenbescherming, productregelgeving (producteisen) en internetaankopen verschilt vaak per land.
Douane en invoerrechten
Bij invoer van producten uit landen buiten de EU moet degene die het product in de EU importeert mogelijk invoerbelastingen betalen. Een importeur betaalt invoerrechten voor zendingen boven 150 euro. Daarnaast betaalt de importeur altijd invoer-btw. Je Nederlandse klant verwacht niet dat hij deze kosten moet betalen aan de pakketbezorger, tenzij je hem hierover vooraf informeert. Maak afspraken met je buitenlandse dropshipleverancier over het transport en de inklaring bij de Nederlandse Douane.
Btw-regels
Voor dropshippers die producten van (buitenlandse) leveranciers verkopen aan consumenten in de EU gelden specifieke btw-regels. Lees voor meer informatie het artikel 'Internationale dropshipping en btw: zo werkt het' met advies van internationaal btw-specialist Raymond Feen. Bespreek de gevolgen voor je btw-verplichtingen met je financieel dienstverlener.
Verkopen via platformen
Naast dropshipping kun je ook producten verkopen via online platformen. Bekende platformen zijn Alibaba, eBay, Zalando, Bol.com en Amazon. Wil je deze online platformen gebruiken als marketingkanaal voor je producten? Verdiep je dan goed in de voor- en nadelen.
Wet DAC7
Op 1 januari 2023 trad de Wet transparantie over inkomsten digitale platformen (DAC7) in. Verkoop je producten via Europese digitale platformen en digitale platformen met Europese klanten? Dan moeten deze platformen volgens de Wet DAC7 informatie over jou als verkoper doorgeven aan de Belastingdienst. Denk aan de inkomsten die je via een platform krijgt, je rekeningnummer, naam en adresgegevens.