Stappenplan koek-en-zopie verkopen

Met een koek-en-zopiekraam langs een wandelroute of een bevroren plas staan. Oud-Hollandse lekkernijen als erwtensoep, chocolademelk en gevulde koek verkopen, levert je bedrijf extra inkomsten op. Maar mag dat zomaar? Volg deze zeven stappen en je kunt aan de slag.

KVK Start Event online: aan de slag

Net gestart met jouw onderneming? Alle informatie op een rij.

Meld je gratis aan
  1. Neem contact op met de gemeente
  2. Zorg dat je KVK-inschrijving in orde is
  3. Vraag een vergunning aan
  4. Check of je alcohol mag verkopen
  5. Houd je aan de hygiënevoorschriften
  6. Controleer je verzekeringen
  7. Zorg dat klanten contactloos kunnen betalen

1. Neem contact op met de gemeente

Of je koek-en-zopie mag verkopen, verschilt per gemeente. Vraag na of jouw gemeente dit toestaat.

2. Zorg dat je KVK-inschrijving in orde is

Voor je koek-en-zopiekraam moet je een standplaatsvergunning aanvragen. Dat kan alleen als je ingeschreven bent bij KVK. Als je nog geen ondernemer bent, is een koek-en-zopie beginnen dus niet mogelijk. Je bedrijfsomschrijving moet aansluiten bij je activiteiten. In dit geval het verkopen van koek-en-zopie. Staat dit nog niet in je bedrijfsomschrijving? Voeg dit dan toe.

3. Vraag een vergunning aan

Houd er rekening mee dat de aanvraag van een standplaatsvergunning een paar weken tijd kost. De vergunning is voor het hele winterseizoen geldig. Je kunt de gemeente vragen om een verkorte procedure. Gemeente Leeuwarden geeft bijvoorbeeld versneld vergunningen af bij schaatsevenementen als de Elfstedentocht.

Krijg je geen vergunning? Dan kun je een boete krijgen als je toch een kraam opzet.

4. Check of je alcohol mag verkopen

In sommige gemeenten mag je alleen alcohol verkopen als het in je exploitatievergunning staat.

5. Houd je aan de hygiënevoorschriften

Verkoop je eten en drinken in je koek en zopiekraam, dan moet dat altijd veilig en hygiënisch gebeuren. Zo voorkom je dat je klanten ziek worden van je eten of drinken. Houd je dus aan de hygiënecode van de horeca.

Voor mobiele verkoop, zoals een kraampje, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit speciale eisen opgesteld. Denk aan eisen voor het materiaal waarvan de kraam gemaakt is, schoonmaak van de ruimte en het afvoeren van afval.

6. Controleer je verzekeringen

Stel dat een klant kokend theewater over zich heen krijgt. Dan ben jij aansprakelijk voor de schade. Controleer of je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de verkoop van koek-en-zopie dekt.

7. Zorg dat klanten contactloos kunnen betalen

Steeds meer klanten betalen het liefst contactloos. Bovendien kun je je afvragen of mensen wel cash bij zich hebben als ze gaan wandelen of schaatsen. Zorg er dus voor dat je een of meerdere manieren van contactloos betalen je kunt aanbieden.