Een marktkraam beginnen
- Willeke Leensma
- How to
- 30 mei 2023
- Bijgewerkt 19 dec 2022
- 4 min
- Starten
Start jij met een marktkraam of foodtruck? Dan start je in de ambulante handel. Je krijgt te maken met een marktvergunning en eisen aan de veiligheid van je marktkraam. Alle aandachtspunten op een rij.
Bij het starten met een marktkraam horen kosten voor bijvoorbeeld je kraam en standplaats. Daarnaast zijn er nog meer regelingen en eisen waar je rekening mee moet houden. Zoals veiligheids- en voedselveiligheidseisen. Ontdek waar je rekening mee moet houden als je start met een marktraam.
Kansen voor kramen met verse en gezonde producten
Het aantal kramen op weekmarkten neemt af. Dat laten cijfers uit het KVK Handelsregister zien. In 2022 zijn er 10% minder verkopers op de markt in vergelijking met 2017. Uit de Data Dinsdag van maart 2022 blijkt dat dit onder andere komt doordat veel parttime verkopers gestopt zijn tijdens de coronacrisis. Daarnaast verandert de vraag. Klanten komen vooral voor verse en gezonde producten naar de markt, waardoor delicatessen, snacks en gezonde voeding potentie hebben.
Verkoop van eten of drinken
Op het verkopen van eten en drinken zijn regels rondom vergunningen, hygiëne en voedselveiligheid van toepassing. Je kunt het vanuit een marktkraam verkopen of vanuit een foodtruck? Alles over het starten met een foodtruck vind je hier.
Wat kost een marktkraam?
De kosten voor een marktkraam variëren. Afhankelijk van het soort marktkraam betaal je € 200,- voor een simpele kraam tot € 100.000,- voor een luxe mobiele verkoopwagen. Naast de aanschafkosten krijg je ook te maken met de volgende kosten:
- Inkoop van producten
- Koeling voor verse producten
- Vergunningen
- Aansluiting voor stromend water en/of elektriciteit
- Verzekeringen
- Vervoer
- Opslag van je producten en kraam
- Onderhoud van je marktkraam
Marktgeld
Iedereen met een standplaats op een weekmarkt betaalt marktgeld. De tarieven voor marktgeld verschillen per gemeente en vaak is er onderscheid tussen vaste en losse marktplaatsen. Daarnaast is de oppervlakte van je marktkraam van invloed op de hoogte van het marktgeld. Marktgeld staat los van de leges voor een vergunning die nodig is om op de markt te mogen staan. Daarnaast betaal je vaak ook nog huur voor je kraam en elektriciteitskosten.
Ondernemingsplan
In een ondernemingsplan werk je jouw bedrijfsidee uit. Als je financiering nodig hebt, vragen financiers om een ondernemingsplan. Het financieel plan is het financiële deel van je ondernemingsplan. Hiermee bepaal je of je plan haalbaar is en breng je je kosten goed in kaart.
Vraag je vergunning aan
Voordat je op een markt of locatie gaat staan, vraag je een vergunning aan bij de gemeente.
Met een marktvergunning voor ambulante handel heb je recht op een standplaats op een periodieke (vaak wekelijkse) markt.
Met een standplaatsvergunning voor ambulante handel mag je op een losse standplaats of op de openbare weg verkopen vanuit je kraam of wagen.
Let op: je mag geen alcohol verkopen vanuit je marktkraam of standplaats.
Venten is het op straat (zonder vaste standplaats) of aan de deur verkopen van producten of diensten. Om dit volgens de regels te doen heb je in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten hoef je alleen een melding te doen. De voorwaarden voor deze ventvergunning of melding verschillen per gemeente.
Verkoop je jouw producten in een foodhal of markthal? Dan val je niet onder ambulante handel en vraag je geen marktvergunning aan.
Regels
Je valt onder de voedselveiligheidseisen, de HACCP. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen misgaan. Dit kan de veiligheid van het eten in gevaar brengen. Om die kans zo klein mogelijk te houden, zijn levenmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven verplicht alle mogelijke risico's te beschrijven in een voedselveiligheidsplan. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of je voldoet aan HACCP. Gebruik de checklist van NVWA om te kijken of niets bent vergeten.
Welke regels gelden voor jou nog meer?
- Werk je met levensmiddelen? Er gelden regels voor het etiket op je product. Lees op Ondernemersplein of deze ook op jouw product van toepassing zijn.
- In de Warenwet staan algemene regels over volksgezondheid, veiligheid van producten, eerlijkheid van handel en goede voorlichting. De regels gelden voor alle producten die consumenten gebruiken, dus ook voor jouw product.
- Veel producten bedoeld voor de consumentenmarkt moeten beschikken over een CE-markering.
- Regels voor detailhandel (o.a. registratie bij verkoop van bloembollen, cosmetische producten, etikettering textiel).
Eisen aan de veiligheid
Om de veiligheid te waarborgen worden er aan marktkramen veiligheidseisen gesteld. Je marktkraam moet bestand zijn tegen wind dus let op stabiliteit. Zorg ook voor brandveiligheid. Speciaal voor de ambulante handel is een Risico Inventarisatie en Evaluatie opgesteld, waarmee je arbeidsrisico’s (zoals ziekte, ongeval) beheerst.
Welk rijbewijs heb je nodig?
Je vervoert je producten waarschijnlijk met een bestel- of vrachtwagen. Om deze te besturen heb je een extra rijbewijs (BE, C of C1) nodig. Is een bestelbusje met een laadvermogen van maximaal 3500 kg. voldoende voor jou, dan is een rijbewijs B vereist.
Regel een parkeerplaats voor je vrachtauto of bestelbus tijdens markttijden. Buiten markttijden kan jouw vrachtwagen op eigen terrein staan. Of misschien in een afgesloten- of gekoelde ruimte.
Personeel
Als je personeel in dienst neemt, dan krijg je te maken met de geldende cao en het bedrijfstakpensioenfonds voor deze sector. Check het stappenplan personeel aannemen voor meer informatie.
Afrekenen: contant of per pin
Je klanten betalen bij je marktkraam contant of per pin. Pinnen is veilig en snel, zeker nu veel klanten contactloos betalen. Voor pinnen en contactloos betalen is een (mobiel) pinautomaat nodig.
Gebruik een kassa die voldoet aan het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen.
Brancheorganisatie
De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) is de brancheorganisatie voor ondernemers die op de markt staan. De CVAH helpt marktondernemers met hun ondernemerschap, werkgeverschap en vakmanschap. Ze geven cursussen en workshops en organiseren activiteiten om de ambulante handel te promoten.
Tips
Je bent niet de enige aanbieder van het product dat je verkoopt. Onderscheid je om klanten te vinden en te binden. Doe daarom een klantonderzoek. Een aantal andere tips om je te onderscheiden:
- Zorg voor klantenbinding. Een tevreden klant is tenslotte de ideale ambassadeur voor je kraam. Wees vriendelijk, zorg voor enthousiasme (ook bij je personeel) en ken je “vaste” klanten. De markt heeft een sociale functie.
- Werk samen met je mede markthandelaren waar het kan.
- Speel in op trends en ontwikkelingen. Marktopeningstijden verschuiven naar de namiddag op verzoek van klanten. Je klantenkring bestaat vaker uit tweeverdieners.
- Sommige gemeenten stellen een marktverzekering verplicht. Bekijk of dit voor jou geldt. Een marktverzekering dekt schade aan derden die voortvloeien uit het gebruik en opbouw en afbouw van een marktkraam of verkoopwagen.