Een marktkraam beginnen

Start jij met een marktkraam of foodtruck? Dan krijg je te maken met een marktvergunning en kosten voor je marktkraam. Daarnaast zijn er regelingen en eisen waar je rekening mee moet houden. Zoals veiligheids- en voedselveiligheidseisen. Lees hier waar je op moet letten als je start met een marktraam.

Inschrijven bij KVK

Als je start met een marktkraam, schrijf je je bedrijf in bij KVK. Bekijk daarvoor de ondernemerscriteria. Deze gebruikt KVK om te beoordelen of je ondernemer bent. Bij de inschrijving kies je ook een rechtsvorm. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof).

Wat kost een marktkraam?

De kosten voor een marktkraam verschillen. Afhankelijk van het soort marktkraam betaal je € 200,- voor een simpele kraam tot € 100.000,- voor een luxe mobiele verkoopwagen. Ook kun je een kraam huren. Vaak betaal je dan per dag. Naast deze kosten krijg je ook te maken met de volgende kosten:

 • Inkoop van producten
 • Koeling voor verse producten
 • Vergunningen
 • Aansluiting voor stromend water en/of elektriciteit
 • Verzekeringen
 • Vervoer
 • Opslag van je producten en kraam
 • Onderhoud van je marktkraam

Marktgeld

Iedereen met een standplaats op een weekmarkt betaalt marktgeld. De kosten voor marktgeld verschillen per gemeente en vaak is er verschil tussen vaste en losse marktplaatsen. De grootte van je kraam bepaalt hoeveel je moet betalen voor de plek. Marktgeld staat los van de kosten voor een vergunning om op de markt te mogen staan. Daarnaast betaal je vaak ook nog voor de elektriciteitskosten. Sommige gemeenten verplichten ook een marktverzekering. Een marktverzekering dekt schade aan anderen die komen door het gebruik en opbouw en afbouw van een marktkraam of verkoopwagen.

Regels

Verkoop je etenswaar? Dan moet je je houden aan de voedselveiligheidseisen, de HACCP. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen misgaan. Dit kan de veiligheid van het eten in gevaar brengen. Om die kans zo klein mogelijk te houden, zijn levensmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven verplicht alle mogelijke risico's te beschrijven in een voedselveiligheidsplan. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of je voldoet aan de HACCP. Gebruik de checklist van NVWA om te kijken of niets bent vergeten.

Welke regels gelden voor jou nog meer?

 • In de Warenwet staan algemene regels over volksgezondheid, veiligheid van producten, eerlijkheid van handel en goede voorlichting. De regels gelden voor alle producten die consumenten gebruiken, dus ook voor jouw product.
 • Veel producten bedoeld voor de consumentenmarkt moeten beschikken over een CE-markering.
 • Specifieke regels voor detailhandel (o.a. registratie bij verkoop van bloembollen, cosmetische producten, etikettering textiel).
 • Werk je met levensmiddelen? Er gelden regels voor het etiket op je product. Lees op Ondernemersplein of deze ook op jouw product van toepassing zijn.

Eisen aan de veiligheid

Om met je kraam veilig op de markt te staan worden er aan marktkramen veiligheidseisen gesteld. Je marktkraam moet bestand zijn tegen wind, dus zorg dat je kraam stevig is. Zorg ook voor brandveiligheid. Speciaal voor deze branche is een Risico Inventarisatie en Evaluatie opgesteld. Hiermee beperk je arbeidsrisico’s als ziekte of ongevallen.

Vraag je vergunning aan

Voordat je op een markt of locatie gaat staan, vraag je een vergunning aan bij de gemeente. Met een marktvergunning voor ambulante handel heb je recht op een standplaats op een regelmatig (vaak wekelijkse) gehouden markt. Met een standplaatsvergunning voor ambulante handel mag je op een losse standplaats of op de openbare weg verkopen vanuit je kraam of wagen.

Venten is het op straat (zonder vaste standplaats) of aan de deur verkopen van producten of diensten. Om dit volgens de regels te doen heb je in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten hoef je alleen een melding te doen. De voorwaarden voor deze ventvergunning of melding verschillen per gemeente. Verkoop je jouw producten in een foodhal of markthal? Dan val je niet onder ambulante handel en vraag je geen marktvergunning aan. 

Zero-emissiezones

Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissieszones invoeren. In deze gebieden mogen alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die uitstootvrij zijn. Ook heeft een aantal gemeenten in Nederland nu al milieuzones. Daar ben je niet welkom met een dieselvoertuig. Verdiep je voordat je een auto koopt in deze regels en zoek uit of ze gelden voor de gemeenten waar je wilt verkopen.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Je vervoert je producten waarschijnlijk met een bestel- of vrachtwagen. Om deze te besturen heb je een extra rijbewijs (BE, C of C1) nodig. Als je maximaal 3500 kilo wil vervoeren in je bestelbusje, dan heb je wel een rijbewijs B nodig.

Regel een parkeerplaats voor je vrachtauto of bestelbus tijdens markttijden. Op die momenten kan jouw vrachtwagen op eigen terrein staan. Of misschien in een afgesloten- of gekoelde ruimte.

Afrekenen: contant of per pin

Je klanten betalen bij je marktkraam contant of per pin. Pinnen is veilig en snel, zeker nu veel klanten contactloos betalen. Voor pinnen en contactloos betalen is een (mobiel) pinautomaat nodig. Gebruik een kassa die voldoet aan het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen.

Brancheorganisatie

De Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) is de brancheorganisatie voor ondernemers die op de markt staan. Ze geven cursussen en workshops en organiseren activiteiten en netwerkevenementen. Aansluiten bij een branchevereniging kan je helpen andere leden te ontmoeten en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je branche. Ook kun je via deze organisaties soms meedoen aan gezamenlijke inkoopprogramma’s, waardoor je uiteindelijk minder betaalt voor je inkoop.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen krijg je als startend ondernemer ook te maken met: