Product op de markt brengen? 5 tips voor studenten

Wil je een eigen bedrijf starten naast je studie? Dat kun je doen door een nieuw product op de markt te brengen. Leer van de ervaringen van andere student ondernemers. Met de tips van startup Saga Medi zet je snelle en slimme stappen.

KVK Start een eigen bedrijf

Tijdens dit online event op 6 mei krijg je stap voor stap alle informatie om je bedrijf succesvol te starten.

Meld je gratis aan

Mees Jansen, Richard Pureveen en Levi Vreeker bedachten tijdens hun studie Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Inholland een herbruikbaar nierbekkenbakje. Deze worden in de zorg vaak gebruikt als opvangbakje.

Via school deden ze mee aan het programma Student Company van Jong Ondernemen. Ze wonnen met hun idee een pitch battle. Dat gaf ze een vliegende start en nu brengen ze hun eerste product op de markt. Vreeker is verantwoordelijk voor customer relations. Maak met zijn tips een succes van je bedrijf.

1. Check de regelingen van je opleiding

Als je tijdens je studie een bedrijf start, kun je soms in je eigen bedrijf afstuderen of stage lopen. Er zijn ook opleidingen die ondernemen stimuleren met een Topondernemersregeling. Je krijgt dan een aangepast onderwijsprogramma, coaching en mag vakken en tentamens spreiden.

Universiteiten en hogescholen hebben vaak een speciale plek (hub) voor startups, zoals YES!Delft, Starthub Wageningen en Centre for Entrepreneurship. Je ontmoet daar andere ondernemende studenten en je kunt er trainingen volgen en hulp krijgen van mentoren.

Vreeker en zijn partners moesten voor hun minor Innoveren en Ondernemen een bedrijf opzetten: “Daar hadden we een halfjaar de tijd voor. We kregen hulp van onze studiebegeleider, dat was fijn. En we zaten bij Fabriek C, een netwerk van Inholland voor startups."

Dat leverde mooie kansen op. "Van de gemeente Alkmaar en Fabriek C kregen we een duurzaamheidsvoucher. Dat is een geldprijs voor startups die zich met circulaire economie bezighouden. Je kunt dit geld bijvoorbeeld gebruiken om je product te maken.”

2. Doe mee aan wedstrijden

Er zijn allerlei wedstrijden voor jonge ondernemers. Zoals de Startup van het Jaar-award van MT/Sprout en de Young Inventors Prize. De prijs is vaak geld om te investeren in je bedrijf. Je hoeft nog niet ingeschreven te zijn bij KVK om mee te doen. Een goed idee voor een nieuw product of nieuwe dienst is genoeg.

Behalve de geldprijs zijn nog meer redenen om mee te doen:

  • Je verbetert je presentatieskills.
  • Winnen of hoog eindigen is goede reclame. Vreeker: “Klanten en leveranciers zien dat je goed bezig bent. Ze doen dan eerder zaken met je, ook al begin je net”.
  • Je spreekt veel mensen: jury, publiek, andere deelnemers.

Vreeker merkte dat de contacten die je legt tijdens zo'n wedstrijd je verder helpen. “Wij kwamen zo aan een mentor. Die dacht bijvoorbeeld mee toen we een leverancier moesten kiezen. Op advies van de mentor vergeleken we tientallen leveranciers. Een aantal hebben we zelfs bezocht en zo hebben we een goede keuze kunnen maken.”

3. Vind geld voor je bedrijf

Om van idee naar productie te gaan, heb je meestal geld nodig. Je kunt een investeerder zoeken, maar de studenten van Saga Medi lieten hun product van eigen spaargeld maken. Vreeker: “Voor een investeerder staat winst meestal op de eerste plaats. Maar wij willen vasthouden aan ons plan: duurzaam en plaatselijk produceren, van volledig gerecycled materiaal. Hiervoor hebben we ook de voucher van de gemeente gebruikt. Binnenkort levert de fabriek onze eerste bestelling. Een mooi moment!”

Subsidie

Misschien kun je ook geld van de overheid krijgen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je een overzicht van subsidies voor nieuwe, innovatieve bedrijven. Een aanvraag invullen kan lastig zijn. Vraag eventueel hulp aan een docent of mentor.

4. Bescherm je product tegen namaak

Als je niets regelt om je product te beschermen, kunnen anderen het namaken. Beschermen doe je bijvoorbeeld met modelrecht of een octrooi. Vreeker: “Wij kozen voor modelrecht. Modelrecht regelen is goedkoper dan een octrooi aanvragen en omdat ons product vooral om vormgeving gaat beschermt dit ons beter."

Modelrecht beschermt vormgeving, design en ontwerp. Een voorwaarde is dat je product nieuw is: het mag nog niet bekend zijn. Ook moet het een eigen karakter hebben: het mag niet sterk lijken op een model dat al bekend is. Modelrecht gaat over het uiterlijk van een product. Denk aan kleur, omtrek, vorm en materialen. Hoe je product technisch werkt valt niet onder het modelrecht; daarvoor is het octrooirecht.

Octrooi

Met een octrooi bescherm je een technisch product of productieproces. Jij bent de eigenaar en voor een bepaalde periode mag niemand anders jouw uitvinding gebruiken om winst te maken. Een octrooi aanvragen is ingewikkeld. Zo moet de omschrijving van het product technisch en juridisch kloppen. Vraag daarom hulp van een octrooideskundige.

Een octrooideskundige inhuren kost al gauw een paar duizend euro. Misschien biedt je opleiding aan de aanvraag voor je te doen en de kosten te betalen. Daarmee geef je wel (een deel van) je eigendomsrechten weg.

Onderzoeksproject

Werk je mee aan een onderzoeksproject van een universiteit? Vaak moet je dan een contract tekenen waarin staat dat je de eigendomsrechten aan de universiteit geeft. Doe je een uitvinding tijdens het onderzoeksproject? Dan is de universiteit daar de eigenaar van en niet jij.

5. Ga naar netwerkbijeenkomsten

Je netwerk kan heel waardevol zijn, bijvoorbeeld om investeerders of nieuwe klanten te vinden. Gebruik niet alleen sociale media om je netwerk uit te breiden, maar bezoek ook de netwerkevents van je opleiding. Of sluit je aan bij een platform voor jonge ondernemers zoals CHARM-DEN, Young Creators of Jong Ondernemend Platform.

Maak een goede pitch. Zo heb je altijd een praatje klaar om mensen te overtuigen van je product. Vreeker: “Als jonge ondernemer heb je de gunfactor. Je enthousiasme en lef werken aanstekelijk. Ervaren ondernemers helpen je graag op weg met hun kennis en netwerk. En ze zetten je aan het denken. Andere ondernemers vroegen of we al leverings- en betalingsvoorwaarden hadden. En hoe we voorkomen dat ons idee wordt gestolen. Dat hebben we toen direct geregeld.”

Ga zo snel mogelijk met je prototype naar klanten

Vreeker raadt aan om niet te lang aan je prototype (de eerste versie van je product) te werken. “Zet het zo snel mogelijk in elkaar en ga ermee naar klanten voor feedback. Van de gesprekken met de doelgroep leerden we veel. Ons eerste bakje had bijvoorbeeld hoeken. Van een klant hoorden we dat een rond bakje gemakkelijker schoon te houden is. Pas na twintig prototypes kwamen we bij het perfecte bakje uit.”

Alles geregeld voor de start van je bedrijf? Check het stappenplan Bedrijf starten als student.