Voor jezelf beginnen als personal trainer

Jij wil voor jezelf beginnen als personal trainer. Bijvoorbeeld omdat je steeds vaker de vraag krijgt om iemand te begeleiden met sporten en voeding. Lees hier wanneer trainingen en advies geen hobby meer zijn, maar ondernemerschap. En hoe je je bedrijf combineert met een baan of studie.

Voor alle starters geldt: als je voor jezelf begint, moet je denken aan administratie, belastingen en verzekeringen. Daarnaast moet je je bedrijf inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je onderwerpen die speciaal voor startende personal trainers zijn.

Beroep in ontwikkeling

Het beroep personal trainer is sterk in ontwikkeling volgens Ronald Wouters, algemeen directeur van branchevereniging NL Actief. “Eerst was de personal trainer vooral bezig met de lichamelijke conditie van de klant. Daar komt nu bewust leven, slapen, voeding en stressmanagement bij. Daarom verandert de naam steeds vaker in lifestylecoach.”

Personal trainers doen er tegenwoordig van alles bij, merkt Wouters: “Denk aan fitnessapparatuur en voedingssupplementen verkopen, evenementen organiseren en kantoren inrichten.”

Aantal personal trainers in Nederland (2017-2022)

Sinds 2017 is het aantal personal trainers bijna verdubbeld. In het KVK Handelsregister stonden op 1 januari 2022 11.588 personal trainers ingeschreven. De meeste (7.084) doen dit als hoofdactiviteit. Voor de rest is het een nevenactiviteit. Zij hebben een ander soort bedrijf en doen personal training erbij.

Jaar
 
Aantal personal trainers
(op 1 januari)
20176.359
20187.385
20198.474
20209.452
202110.362
202211.588

 

Parttime ondernemen

Je hoeft niet meteen fulltime van start te gaan, je kunt ook parttime ondernemen. Training en coaching is meestal niet gebonden aan vaste tijden, daarom is combineren met een baan of studie vaak mogelijk. Starten naast je baan heeft voor- en nadelen. Zo behoud je zekerheden als inkomen, verzekeringen en pensioen, maar heb je soms minder tijd en aandacht voor je klanten. Controleer in je contract of je je baas moet melden dat je een bedrijf begint.

Freelance/ZZP

Bij inschrijving van je bedrijf bij KVK kies je een rechtsvorm. Rechtsvorm is de juridische vorm van een bedrijf. De meeste personal trainers kiezen voor eenmanszaak. Freelance en zzp zijn geen rechtsvorm. Dit zijn woorden die men gebruikt voor ondernemers die losse opdrachten doen.

Wet DBA

Heb je zelf een klanten bestand, dan is het meestal duidelijk dat je ondernemer bent. Maar hoe zit dat als je door een sportschool wordt ingehuurd? Als de opdracht voor langere tijd is en deze sportschool is je enige opdrachtgever, kan het al snel op loondienst lijken. Verdiep je in de wet DBA en voorkom schijnzelfstandigheid.

Bedrijfsnaam kiezen

Mensen die willen werken aan hun gezondheid kiezen niet alleen een manier die bij ze past maar ook een persoon die bij ze past. Verzin daarom een bedrijfsnaam die laat zien wie je bent en waar je voor staat. Wees vooral duidelijk, kies gerust voor je eigen naam met de vermelding personal trainer of lifestylecoach.

Regels bedrijfsnaam

Welke naam je ook kiest, controleer of jouw keuze voldoet aan alle regels.

Tarief

Bepalen welke prijs je vraagt is best lastig. Je tarief moet niet te hoog maar ook niet te laag zijn. Want een te hoog tarief kan mensen afschrikken, maar bij een te laag tarief twijfelen ze misschien over de kwaliteit van je diensten. Wat voor jou het juiste tarief is, hangt af van je zakelijke kosten, belastingen, het inkomen dat je nodig hebt en wat personal trainers bij jou in de buurt vragen. Je kunt je klanten per uur laten betalen, een abonnement aanbieden of een strippenkaart verkopen. Verzin acties om op te vallen, bijvoorbeeld korting voor je eerste tien klanten.

Tarief bepalen

Deze tutorial helpt je bij het uitrekenen van een goed tarief. 

Werkplek

Als personal trainer heb je niet veel nodig. Veel beginnende trainers werken voor een sportschool, geven training buiten of komen bij klanten thuis Zo hoef je niet direct op zoek naar een vaste werkplek. 

Vanuit huis starten kan ook. Vraag bij de gemeente na welke regels er zijn voor het ontvangen van klanten in of bij je huis of voor online training geven. 

Of huur een bedrijfsruimte. Denk aan een bedrijfsverzamelgebouw of gezondheidscentrum. Controleer voor het ondertekenen van het huurcontract het bestemmingsplan en vraag bij de gemeente naar de wetten en regels.

Ondersteuning bij ondernemen

Een branchevereniging ondersteunt je bij het ondernemen. Denk aan het opstellen van algemene voorwaarden en gedragscodes of het bieden van collectieve verzekering. Lid worden is niet verplicht, weeg de voordelen tegen de kosten af. 

Sommige brancheverenigingen werken met een keurmerk. Zo laat je zien dat je voldoet aan kwaliteitseisen en opleidingen. Vermeld het keurmerk op je website, zo overtuig je klanten misschien sneller om voor jou te kiezen. 

 

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, moet je als starterde personal trainer ook: