Voor jezelf beginnen als personal trainer

Jij wilt voor jezelf beginnen als personal trainer. Bijvoorbeeld omdat je steeds vaker de vraag krijgt of je iemand wilt begeleiden met sporten en voeding. Wanneer zijn jouw trainingen en advies dan geen hobby meer, maar een onderneming? En kun je dit combineren met een baan in loondienst? Het antwoord op deze vragen en informatie over onder andere administratie, belastingen en wetgeving lees je hier. Zo weet jij wat je moet regelen als je personal trainer wilt worden.

Voor alle starters geldt: als je voor jezelf begint, moet je denken aan een bedrijfsnaam, administratie en verzekeringen. Daarnaast moet je je bedrijf inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je welke onderwerpen specifiek voor startende personal trainers van belang zijn.

Beroep in ontwikkeling

Het beroep personal trainer is volgens Ronald Wouters, algemeen directeur van branchevereniging NL Actief, sterk in ontwikkeling. “Tot voor kort was de personal trainer vooral bezig met de lichamelijke conditie van de klant. Door het toevoegen van specialismen als bewust leven, slapen, voeding en stressmanagement, verandert de naam vaker in lifestylecoach.” Niet alleen particulieren zijn meer bezig met gezond leven, de aandacht voor dit onderwerp groeit ook bij de overheid en werkgevers.
Volgens personal trainers die lid zijn van NL Actief, neemt de komende jaren met name de vraag naar leefstijlprogramma’s, coachen op gedragsverandering en begeleiding van 50-plussers toe. Deze inzichten bieden jou als startende personal trainer volop mogelijkheden.

Marktonderzoek

Door marktonderzoek te doen kom je erachter of er vraag is naar je dienst en wie je concurrenten en potentiële klanten zijn. Of je groepen of individuen gaat trainen, met of zonder pand en in welk plaats of regio, zijn hierbij belangrijke factoren. Met de KVK Bedrijventeller zie je hoeveel concurrentie er in jouw regio is. Het marktonderzoek is onderdeel van je ondernemingsplan.

Wouters voorspelt de komende jaren een verdubbeling van het aantal mensen dat wekelijks aan fitness doet. “Met name door het groeiende bewustzijn voor preventie van gezondheidsklachten, omdat de zorg onbetaalbaar wordt.” Dit geeft jou volop kansen om als personal trainer een bestaan op te bouwen. “Het is aan jou of en waar jij kansen ziet en hoe je hierop inspeelt. De presentatie van je expertise en manier van begeleiden spelen een grote rol bij de keuze van een klant tijdens zijn zoektocht naar een personal trainer.”

Aantal personal trainers in Nederland (2017-2022)

Sinds 2017 is het aantal personal trainers bijna verdubbeld. In het KVK Handelsregister stonden op 1 januari 2022 11.588 personal trainers ingeschreven. Het merendeel (7.084) geeft aan personal coaching als hoofdactiviteit te hebben. Voor de rest is het een nevenactiviteit.

Jaar
 
Aantal personal trainers
(op 1 januari)
20176.359
20187.385
20198.474
20209.452
202110.362
202211.588

 

Marketing

Marktonderzoek is onderdeel van het marketingplan. Zo’n plan helpt je te bepalen op welke manier je je product of dienst onder de aandacht brengt bij je doelgroep. Online vindbaarheid is belangrijk. Klanten kiezen een personal trainer onder andere vanwege vakbekwaamheid, ervaring en de reviews van anderen. Wat jij laat zien op je website en social media, heeft dus invloed op de keuze van de klant. Kies het social mediakanaal waarop jouw doelgroep te vinden is.

Iedereen kan en mag zich coach noemen. Een opleiding zegt niet altijd iets over de kwaliteit van een coach. Het hebben van een diploma, kan een aandachtspunt zijn van de klant als hij op zoek gaat naar een coach. Ook een lidmaatschap van een brancheorganisatie met een kwaliteitskeurmerk kan invloed hebben op de uiteindelijke keuze van de klant.

Doordat er steeds meer specialismen zijn die bij het beroep personal trainer horen, kun je je bijscholen om de nieuwste ontwikkelingen mee te nemen in je aanbod van diensten. Communiceer deze nieuw opgedane kennis en ervaring via social media.

Parttime ondernemen

Om een start te maken en te kijken hoe het loopt, kun je als personal trainer parttime voor jezelf beginnen. Een eigen bedrijf starten naast een baan in loondienst of gezin.

Twijfel je of je ondernemer bent? Lees dan het artikel: Moet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK?

Ook Wouters merkt dat veel personal trainers parttime beginnen. Hij ziet ze ook vaak naar fulltime doorgroeien. “Doordat de rol van de personal trainers meer verandert in lifestylecoach, komen andere activiteiten in beeld. Het werk als personal trainer wordt uitgebreid met andere activiteiten. Bijvoorbeeld de verkoop van fitnessapparatuur en voedingssupplementen, het organiseren van events en het inrichten van kantoren. Parttime personal trainers groeien zo door naar fulltimelifestyle coaches."

Deze extra activiteiten kun je allemaal uitvoeren binnen hetzelfde bedrijf. Door een extra bedrijfsactiviteit aan je inschrijving toe te voegen, boor je nieuwe markten aan en bied je klanten een breder dienstenpakket op het gebeid van lifestyle aan. Hierbij kun je ook met andere zzp’ers samenwerken.

Tarief

Het juiste tarief bepalen kan lastig zijn. Vooral als je pas begint en weinig ervaring hebt. Je wilt graag klanten, maar waar een te hoog tarief kan afschrikken, laat een te laag tarief klanten twijfelen over de kwaliteit van je diensten. Wat voor jou het juiste tarief is, hangt af van je zakelijke kosten, belastingen, gewenste inkomen en aantal opdrachten. Deze rekentool helpt je bij het bepalen van je tarief. Bekijk daarnaast ook eens hoe je concurrenten hun uurtarief bepalen.
Wouters: “Bepaalde omstandigheden kunnen het uurtarief beïnvloeden. Tijdens de coronaperiode was er bijvoorbeeld meer vraag dan aanbod. Je zag daardoor een stijging in de tarieven van personal trainers.”

Locatie

Veel beginnende personal trainers laten zich inhuren door sportscholen. Je hoeft dan zelf niet op zoek naar een locatie.
Vanuit huis starten is ook een optie. Voor het verbouwen van je woning of reclame maken aan huis moet je de gemeente toestemming vragen via een omgevingsvergunning. Check vooraf ook bij de gemeente welke voorwaarden gelden voor het ontvangen van klanten aan huis of online trainingen geven vanuit je woning.  

Je kunt er ook voor kiezen een bedrijfsruimte te huren voor je trainingen. Dit kan bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw of door een ruimte te huren in een bestaande sportschool. Controleer altijd of je activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan van de gemeente waar het pand staat. En meld je activiteiten vervolgens bij de gemeente.

Als personal trainer heb je niet altijd veel nodig om te kunnen werken. Als je klanten erom vragen kun je ook als personal trainer aan huis werken. Jij gaat dan naar klanten toe.

AVG

Houd bij verwerken van persoonsgegevens en bij communicatie rekening met de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staat welke verplichtingen je hebt bij het verwerken van persoonsgegevens, zoals naam, adres en telefoonnummers van klanten. Wil je bijvoorbeeld foto’s waar klanten opstaan op social media zetten? Dan moet je hiervoor altijd vooraf toestemming vragen aan je klant. Dit doe je bij voorkeur schriftelijk.

Wet DBA

Het merendeel van de startende personal trainers kiest voor de rechtsvorm eenmanszaak. Met die rechtsvorm ben je de enige die verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het bedrijf.
Freelance of zzp is geen rechtsvorm, maar een term die aangeeft dat je werkt zonder dienstverband.

Een veelgestelde vraag bij het KVK-Adviesteam is of je als personal trainer met maar een opdrachtgever wel ondernemer bent. Als je particuliere klanten hebt, is het vrij duidelijk dat je ondernemer bent. Maar hoe zit dat als een sportschool jou inhuurt? Dan is het belangrijk de schijn van loondienst te voorkomen. Vooral als het om een opdracht voor langere tijd gaat en het je enige opdrachtgever is. Jij en je opdrachtgever moeten de Belastingdienst dan laten zien wat voor arbeidsrelatie jullie hebben. Dit is geregeld in de wet DBA. Als je zeker weet dat je niet in verkapte loondienst werkt en er sprake is van opdrachtgever en opdrachtnemer, kun je dit vastleggen met een modelovereenkomst. Met zo’n overeenkomst sluit je een mogelijk dienstverband uit. Bij de Belastingdienst vind je modelovereenkomsten voor verschillende branches. Of gebruik de modelovereenkomsten van werkgeversvereniging WOS.

Belastingen

Als zelfstandig werkend personal trainers krijg je op verschillende momenten te maken met de Belastingdienst. De twee belangrijkste belastingen zijn btw (omzetbelasting) en inkomstenbelasting.

Btw

Aangifte omzetbelasting doe je meestal een keer per kwartaal, in de maand na afloop van dat kwartaal. Voor personal trainers geldt een btw-tarief van 21%.
Tip: download de Btw-Alert app van de Belastingdienst die jou eraan herinnert wanneer je btw-aangifte moet doen.

Is je jaaromzet exclusief btw minder dan 20.000 euro? Dan mag je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent dan geen btw, maar kunt je btw op kosten ook niet terugvragen. Voordeel is dat je maar een beperkte btw-administratie hoeft bij te houden en geen aangifte omzetbelasting hoeft te doen. Houd hierbij ook rekening met wie je opdrachtgevers zijn, en of zij dit ook willen. Als zij ook ondernemer zijn, kunnen zij namelijk geen btw van jouw diensten en producten aftrekken bij hun eigen aangifte.

Inkomstenbelasting

Al het geld dat je ontvangt van klanten is je omzet. Daar mag je al je kosten van aftrekken. Wat dan overblijft is je winst. Daarover betaal je inkomstenbelasting. Aangifte inkomstenbelasting doe je een keer per jaar. De deadline is 1 mei van het volgende kalenderjaar.
Wouters raadt ondernemers aan na te denken over het uitbesteden van de boekhouding en fiscale zaken. “Het kost je geld, maar dan kun je wel meer tijd besteden aan dat waarom je uiteindelijk ondernemer bent geworden.” Een specialist is op de hoogte van de fiscale ‘trucjes’ en regelingen die jij niet kent. Hierdoor kun je geld besparen, waardoor je de kosten voor de specialist vaak terugverdient.

Brancheorganisaties

Een brancheorganisatie behartigt de belangen van aangesloten leden. Zij delen hun kennis door informatie te geven over bijvoorbeeld het aannemen van personeel, product- en methodiekontwikkeling en algemene voorwaarden. Daarnaast bieden zij hun leden juridisch advies, tariefadvies, fiscale tips en collectieve verzekeringen. In Nederland zijn de volgende brancheorganisaties actief:

  • NL Actief is de branchevereniging van erkende sport- en beweegbedrijven in Nederland. Deze branchevereniging stelt eisen aan een lidmaatschap. Ga je bij hen een lidmaatschap aan? Dan ben je deelnemend lid totdat je voldoet aan hun kwaliteitskeurmerk. Zodra je dit keurmerk hebt, ben je kernlid en mag je in je uitingen laten zien dat je NL Actief erkend bent. NL Actief heeft een beroepsregister voor fitnessprofessionals, waarin je kunt controleren of een fitnessinstructeur over de juiste competenties beschikt en vakinhoudelijk getoetst is.
  • Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) is de branchevereniging voor leefstijlcoaches. Om kwaliteit te borgen stelt BLCN opleidings- en toelatingseisen aan een lidmaatschap. Elke coach heeft minimaal hbo-niveau en is geregistreerd in het Kwaliteitsregister en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg (KABIZ).
  • Nederlandse orde van beroepscoaches (NOBCO) is een platform voor professionele coaching in Nederland. Je kunt aansluiten als je voldoet aan de door de NOBCO vastgestelde opleidingseisen. De NOBCO werkt met het EQA-keurmerk (Eurpean Quality Award).
  • Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVCS) is een beroepsvereniging van en voor professioneel begeleiders: coaches, supervisoren en organisatiebegeleiders. Een registratie vereist dat je een door de LVSC erkende opleiding hebt afgerond.

Kosten van een lidmaatschap verschillen per vereniging. Weeg zelf af wat de voordelen zijn om wel of geen lid te worden. Aansluiten bij een branchevereniging is niet verplicht.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, moet je als starter ook:

Een overzicht van alle stappen die je neemt bij het starten van een eigen zaak, lees je in de menukaart bedrijf starten.